Kısa Dalga’dan Cengiz Erdinç‘in ulaştığı belgeler otelin faaliyette bulunmasının mümkün olmadığı gösteriyor.
‘Turizmi Teşvik Kanunu’nun 2021’de değişen beşinci maddesine göre teşviklerden yararlanmak için turizm yatırım belgesi ya da işletme belgesi alınması zorunlu.
Buna göre işyeri açma ve çalışma ruhsatı il özel idaresi tarafından verilen tesislerin altı ay içinde bakanlıktan da ‘Turizm İşletme Belgesi’ alması gerekiyor.
Habere göre Grand Kartal Hotel bu belgeyi güncellemedi ve kaçak duruma düştü.
Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü Neşe Çıldık, durumu Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un büyük ortağı olduğu ETS’nin de bulunduğu seyahat acentelerine duyurmuş.
2 Temmuz 2024 tarihli yazıda acentelerden ‘belgesi bulunmadığı tespit edilen’ ve ‘yasal olarak faaliyette bulunmaları mümkün olmayan’ tesislerin reklamlarının yapılmaması istenmiş.
74 sayfa ekli yazıda faaliyet gösteremeyecek 2 bin 426 otel var. Bunlardan biri de 529’uncu sıradaki Bolu Kartalkaya Kartal Otel. Ancak Bolu’da ‘Kartal Otel’ adında bir tesis yok.
Turizm Bakanlığı 1181 numarasıyla tek bir tesise ruhsat vermiş: ‘Grand Kartal Otel-Kartal I- Kartal II-Oberj’. O da yangında 78 kişiye mezar olan Grand Kartal Otel. Fakat belgeyi şu anda Turizm Bakanlığı’nın veritabanında bulmak mümkün değil, çünkü habere göre bu kayıtlar 24 Ocak’ta ‘alelacele’ silindi.
Habere göre ‘ETS Tur, Kartal Otel’in reklamlarını Kartal Pansiyon’un turizm belge numarasıyla sürdürdü, 11 odayı bu hileli ilanlarla sattı.’
Denetimler
Bakanlık, belgesiz faaliyet gösteren otele 15 Aralık’ta denetime geleceklerini bildirmiş.
Grand Kartal Otel’se 12 Aralık’ta Bolu İtfaiye Müdürlüğü’ne başvurarak 3 bin 224 metrekarenin denetlenmesini istemişti.
Hemen ardından 14 Aralık’ta Royalcert Belgelendirme Gözetim Hizmetleri şirketi, Grand Kartal Otel Kartal I, Kartal II ve Oberj bölümlerine ‘1’inci Aşama Belgesi’ vermiş.
Otel 2 Mart 2024’teyse FQC Global Sertifikasyon şirketinden 2 Mart 2025’e kadar geçerli bir belge almış. Ancak her iki şirket de aynı belge numarasıyla denetim yapmış.
Royalcert yangından sonra iki ayrı otel olduğunu, yanan Grand Kartal’ı değil hemen yanında bulunan Kartal I, Kartal II ve Oberji denetlediklerini öne sürüyordu.
Fakat ortada iki bina ama tek bir turizm tesisi ve FCQ’dan alınan bir denetim belgesi vardı.
Denetim raporu nerede?
15 Aralık’ta biri Turizm Bakanlığı’ndan iki denetçi, bir bürokrat, Karadeniz Otelciler Birliği’nden bir kişi ve bir şoför olmak üzere altı kişi ‘kaçak’ oteli altı saat denetlemiş.
Bir gün sonra da Bolu İtfaiye Müdürlüğü’nden üç kişi gelip 3 bin 224 metrekareyi kontrol etti ve sekiz eksik bularak bunların giderilmesini talep etmiş.
Fakat sekiz gün sonra Grand Kartal Otel yöneticisi belediyeye dilekçe vererek denetimin iptalini istemiş. Belediyede 25 Aralık’ta denetim iptal edildiğini bildirmiş. (Vatandaşların dilekçesiyle başlayan bir idari prosedür, ilgili idare tarafından ancak ‘kamu yararı’ varsa geri alınabilir ya da kaldırılabilir.)
Yine 24 Aralık’ta otelin 70 metrekarelik bir bölümü için başvuruda bulunulmuş ve 2 Ocak 2025’te restoran için yangın yeterlilik belgesini alınmış.
Faciada belediye ve il özel idaresi görevlileri tutuklanırken, ‘otelin kaçak olarak sürdürülmesini sağlayan, kaçak olduğunu bilerek satan görevliler soruşturmanın dışında kaldı.’
Otelin 15 Aralık’ta başlayan ve ne kadar sürdüğü belirsiz denetim raporuysa ortada yok.