Yaz mevsimi ile birlikte beslenme düzeni ve günlük yaşam alışkanlıklarının değişmesine ek tatil sezonunun da açılması yaz hastalıklarının sık görülmesine neden oluyor.
Sıcak aylarda çabuk bozulan ya da hijyenik ortamlarda hazırlanmayan gıdalar, soğuk ve buzlu içeceklerin tüketilmesi ishale sebebiyet verirken; bu sorunun basit gibi görülmesi bazı olumsuzluklara yol açıyor. İshal tablosunun önemsenmesi gerektiğine dikkat çeken Dahiliye Uzmanı Dr. Özlem Kaplan, dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıralıyor:
İshalin 48 saatten uzun sürmesi
38 dereceyi geçen ateşin olması
Dışkıda kan görülmesi veya dışkının renginin siyah olması
İshalle birlikte şiddetli bulantı ve kusma olması
Şiddetli karın ağrısının varlığı
Ağızdan sıvı alımının olmaması
Evde ishal tedavisi
Kusma, bulantı, ağızdan sıvı alımının olmaması gibi kritik belirtiler yoksa, genel durumun iyi olduğu hastalarda evde hazırlanacak sıvılarla ishal tedavisi mümkündür. Herkes bu sıvıyı evde kolayca hazırlayabilir. Dr. Özlem Kaplan, ishali tedavisi için şu tarifi veriyor:
1 lt kaynatılmış soğutulmuş su
1 çorba kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karbonat
Ölüme kadar götürebilir
İshal vakalarında sadece su değil, bunun yanında potasyum ve sodyum gibi mineraller de kaybedilir. Potasyum eksikliği kalp hastalıklarına, kas zayıflıklarına yol açarken; sodyum eksikliği baş ağrısından, zihin karışıklığına, bilinç kaybından, komaya dolayısıyla da ölüme kadar pek çok olumsuz tabloya neden olmaktadır. İshal tedavisinde de vücudun kaybettiği sodyum ve potasyum yerine konulmaktadır.
Susuz kalmamak çok önemli
İshal, susuz kalmaya sebep olmaktadır. Bu noktada kendi kendine muayene önemlidir. Kendi kendine muayenede mukozalara dikkat etmek gerekmektedir. Göz küresi çöktüyse vücut susuz kalmış demektir. Ayrıca cilt de susuzluğun belirtilerini vermektedir. Yeterince sıvı almış bir kişinin cildi elle çekildiğinde hemen yerine gelmektedir. Yeterince sıvı almamış kişilerin cildi çekildiğinde çok yavaş biçimde yerine gelmektedir. Başka nelere dikkat edilmeli?
Açık büfe yiyecekleri ishal edebilir: Açık büfelerde bulunan yiyeceklerde de bakteri birikimi oluşurken, bu bakteriler ishale sebebiyet verir.
Dışarıda içeceğinize buz koydurmayın: Yaz ayları soğuk ve buzlu içeceklerin de sık tüketildiği bir dönemdir. Dışarıda hangi sulardan buz yapıldığı bilinmemektedir. Bu da önemli bir risk oluşturmaktadır.
Çiğ sebze ve meyve yemeyin: Kalabalık yerlerde iyi yıkanıp yıkanmadığına emin olmadan çiğ sebze, çiğ meyve ve salata türü ürünleri tüketmeyin.