Filistin Futbol Federasyonu (PFA), üyesi olduğu Asya Futbol Konfederasyonunun da desteğini alarak, Tayland’ın başkenti Bangkok’ta düzenlenen 74. FIFA Kongresi’nde İsrail’in futboldan men edilmesi talebinde bulundu.
PFA Başkanı Cibril Rucub, kongrede yaptığı konuşmada, İsrail’in FIFA kurallarını çiğnediğini belirterek, bu ülkenin üyeliğinin “derhal” askıya alınmasını talep etti.
Kongrede oylama yapılması çağrılarını geri çeviren FIFA Başkanı Gianni Infantino ise, konunun karar organı olan FIFA Konseyi tarafından ele alınması gerektiğini kaydetti.
Infantino, kongrede yaptığı konuşmada, “FIFA, Filistin Futbol Federasyonu tarafından yapılan üç talebi değerlendirmek, FIFA’nın statü ve düzenlemelerinin doğru şekilde uygulandığından emin olmak için hemen bağımsız bir hukuk uzmanını görevlendirecek. Durumun aciliyeti nedeniyle, değerlendirme sonuçlarını gözden geçirmek ve uygun olan kararları almak üzere FIFA Konseyi, 20 Temmuz’a kadar olağanüstü toplanacak.” ifadelerini kullandı.
Infantino, FIFA’nın, Filistin’in İsrail’i uluslararası futbol müsabakalarından men etme talebi hakkında hukuki tavsiye isteyeceğini de sözlerine ekledi.
Dünya ve Avrupa futbolunun çatı kuruluşları FIFA ve UEFA, daha önce hükümetlerin eylemleri nedeniyle üye ülkelere yönelik harekete geçmiş, Rusya’nın iki yıl önce Ukrayna’ya askeri müdahalesinin ardından Rus takımlarını müsabakalardan men etmişti.
“İsrailli yetkililer tarafından tehdit ediliyoruz”
Filistin Gençlik ve Spor Yüksek Konseyi Başkanı Cibril Rucub, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Filistin Futbol Federasyonunun (PFA) İsrail’in ihracı için FIFA’ya yaptığı başvuruyu geri çekmeleri için İsrailli yetkililer tarafından tehdit edildiklerini söylemişti.
Nisanın ortalarında PFA, FIFA’ya ilettiği yazılı başvuruda, 7 Ekim’den bu yana İsrail’in düzenlediği saldırıların yol açtığı insan hakları ihlalleri ile İsrail liginde yaşanan ayrımcılık ve ırkçılığa karşı gerekli adımları atmadığı gerekçesiyle İsrail Futbol Federasyonunun FIFA üyeliğinin sona erdirilmesini talep etmişti.
“İsrail işgal güçleri tarafından toplama kampına dönüştürülen tarihi Yermuk Stadyumu da dahil olmak üzere Gazze’deki tüm futbol altyapısı ya tahrip edildi ya da ciddi şekilde hasar gördü.” ifadesini kullanan PFA, söz konusu tahribatın birden fazla uluslararası kuruluş tarafından da belgelendiğinin altını çizmişti.
İsrail Futbol Federasyonunun kendi liginde ayrımcılık ve ırkçılığa karşı gerekli adımları atmadığı belirtilen başvuruda, söz konusu durumun “FIFA tüzüğünün 3. maddesinin doğrudan ihlali anlamına geldiği” kaydedilmişti.