Meclis’in devre dışı bırakıldığı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘tek adam’ olarak yasama, yürütme ve yargıdaki en etkin karar mekanizması haline geldiği yeni sistemde, İçişleri Bakanlığı’na ülkeyi idari bölümlere ayırma yetkisi tanındı.
Hürriyet Gazetesi’nden Turan Yılmaz’ın haberine göre, 9 Temmuz Pazartesi günü yayımlanan Cumhurbaşkanlığı ilk kararnamesi ile, hem İçişleri hem de Dışişleri Bakanlığının görev tanımında değişikliğe gidildi.
Kararnamelerle sil baştan dizayn edilen yeni rejimde, İçişleri Bakanlığı’nın görev tanımına, ‘yurdun iç politikasına, il ve ilçelerin genel ve özel durumları ile ilgili değerlendirmeler yapmak ve cumhurbaşkanına teklifte bulunmak ve ülkenin idari bölümlere ayrılması, il ve ilçelerin genel idarelerini düzenlemek’ maddeleri de eklendi.
Çözüm Süreci’nin etkin mekanizmalarından biri olan Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı’nın ise kapısına kilit vuruldu.
Bu karar, Kürtlerle yeniden masaya oturulması konusundaki isteksizliğin bir göstergesi olarak yorumlanırken İçişleri Bakanlığı’na tanınan ‘ülkeyi idari bölümlere ayırma’ yetkisinin tam olarak kapsamı belirtilmedi.
Görev tanımı ve kapsamında değişikliğe gidilen bir diğer bakanlık ise Dışişleri Bakanlığı. Bakanlık bünyesine yeni eklenen kurum, Küresel ve İnsani Konular ile Çatışmayı Önleme ve Kriz Yönetimi Genel Müdürlükleri.
Kurumun görevi ise, ‘Bölgesel ve küresel boyutlu çatışmalara yol açma riski taşıyan gelişmeleri ve çatışmaya dönüşmüş uyuşmazlıkları takip etmek’ olarak tanımlandı.