Siyasi yasak kararı halinde “İmamoğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığının hemen ilan edilmesi”, erken seçim baskısı ve Anadolu’yu dolaşarak kamuoyu baskısı oluşturulması dahil birçok seçenek değerlendiriliyor.
İmamoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Mansur Yavaş üzerinden konuşulan cumhurbaşkanı adaylığı sürecinin nasıl şekilleneceği de son gelişmeler sonrası merak konusu oldu.
CHP’li bazı parti yöneticileri, Ekrem İmamoğlu’na siyasi yasak olasılığına karşı atılacak hukuki ve siyasi adımları değerlendirmek üzere Salı günü İstanbul’da toplandı. İmamoğlu da kısa bir süre bu toplantıya katıldı.
Her ne kadar CHP kurmayları toplantının “olağan” olduğunu ifade etse de, toplantının zamanlaması ve yeri, CHP lideri Özgür Özel’in yurt dışı gezisi de dikkate alınarak planlandı.
Toplantı sonrasında açıklama yapan Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi, “Hukuki süreci değerlendirdik. Olası bir antidemokratik, hukuka aykırı karar durumunda Türkiye’ye maliyeti ne olacak, bizi ne bekliyor kısımlarını değerlendirdik” dedi.
İlk derece mahkemesi, 2022 yılında, İmamoğlu hakkındaki siyasi yasak kararını açıklamıştı.
Ekrem İmamoğlu, YSK üyelerine “ahmak” diyerek hakaret ettiği suçlamasıyla mahkemenin verdiği siyasi yasak kararının İstinaf Mahkemesi tarafından onaylanması durumunda, “milletin ayağa kalkacağını” savunmuştu.
Yasak olasılığına karşı hangi seçenekler gündemde?
İstinaf Mahkemesi siyasi yasak kararını onasa bile İBB Başkanı İmamoğlu’nun Yargıtay’a temyiz başvurusu hakkı bulunuyor.
CHP yönetimi planlarını Yargıtay’dan yasak çıkmaması üzerine kuruyor. Bunun için de kamuoyu baskısının artırılması planlanıyor.
İstinaf Mahkemesi’nin yasak kararını onaması halinde, İmamoğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığının ilan edilmesi dahil, her türlü seçenek masada tutuluyor.
Ancak seçimlere uzun süre olması nedeniyle, şimdiden bu seçeneğin seslendirilmesini doğru bulmayanlar da var.
Sözcü Gazetesi’ne konuşan İmamoğlu’na yakın isimlerden CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın da böyle bir durumda Anadolu’yu adım adım dolaşacaklarını belirterek, “Hiç kimse temyizde o kararı çıkartmaya cesaret edemeyecektir. Erken seçimi 2026-2027’ye bırakmadan memleketi seçime zorlayacak bir hale dönüştüreceğiz” açıklamasında bulundu.
Yavaş tek seçenek olur mu?
CHP kulislerinde konuşulan bir başka iddia ise İmamoğlu’na siyasi yasak gelmesi halinde Mansur Yavaş’ın adaylık için tek seçenek haline geleceği.
CHP Genel Başkanı Özel’in, “Şu anda takımda iki forvet var. Biri Mansur Yavaş, diğeri Ekrem İmamoğlu. Günü geldiğinde arkadaşlarımızdan biri cumhurbaşkanı adayı olacak” sözlerini anımsatan bazı CHP’liler, Yavaş’ın bu süreci görmeden partiyi terk etmeyeceğini savunuyorlar:
“Eğer İmamoğlu’na bir siyasi yasak gelirse, futbol terminolojisiyle oyun dışı kalırsa, CHP’nin elinde tek forvet kalacak, o da Mansur Yavaş. Yavaş, bu süreci görmeden ve adaylık konusunda parti içindeki durumunu netleştirmeden, ayrılıp başka bir yerden aday olmaz.”
Kimi partililere göre ise İmamoğlu’na olası bir siyasi yasak, her ne kadar kendisini “teknik direktör” olarak tanımlasa da Genel Başkan Özgür Özel’i de adaylık denklemine sokabilir.
İmamoğlu ekibi ‘kızgın’
Mansur Yavaş’ın, CHP Tüzük Kurultayı’nda İmamoğlu’nun aksine kendisine son anda söz hakkı verilmesi nedeniyle yaptığı sitemkar konuşma, “adaylık yarışında ben de varım” mesajı olarak yorumlanmıştı.
İki isim arasındaki adaylık tartışması gerilimini tırmandıran ise Yavaş’ın eski özel kalem müdürü de olan Bağımsız Ankara Milletvekili Yüksel Aslan’ın paylaşımı oldu.
Aslan isim vermeden, bazı siyasilerin kariyer basamaklarını çıkmak için “Avrupa başkentlerine kapı araladığını” savunarak, “Tek derdi kariyeri ve ona çizilen rotada yürümek olana, proje çocuk denir, Mustafa Kemal’in askeri denmez” ifadelerini kullandı.
Bu ifadelerle İmamoğlu’nu hedef aldığı yorumları yapılan Aslan, bunun doğru olmadığını savunsa da Yavaş sosyal medya hesabından Aslan’ın paylaşımını alıntılayarak, bu metni onaylamadığını vurgulayıp, “Kendisine tavsiyem bu tweet’i silmesidir” açıklaması yaptı.
Siyasi kulislerde, Aslan’ın bu paylaşımının Yavaş’ı parti içinde zor durumda bıraktığı yorumları yapılırken, İmamoğlu’na yakın isimler Aslan’ın Yavaş’a son derece yakın bir kişi olduğuna dikkat çekerek, “Sosyal medya üzerinden mi haberleşiyorlar. Kaldı ki Mansur Bey’in bu paylaşımda dahli olmasa bile, yakın çevresinde İmamoğlu ile ilgili böyle yaklaşım sergileyen isimler olması sorunlu” görüşünü dile getiriyorlar.
CHP Lideri Özel gazetecilerin sorusu üzerine Yavaş’ın bu konudaki tutumunu doğru ve yapıcı bulduğunu belirterek, “Kendisiyle görüştüğümde de bunu da söyledim. Kendisi de zaten bu tip yaklaşımlardan çok rahatsız olduğunu, daha önce de birkaç kez bunların tekrar ettiğini, buna itiraz ettiğini söyledi” dedi.
İmamoğlu ile de durum değerlendirmesi yaptıklarını anlatan Özel, gelecek hafta üçlü bir toplantı yapacaklarını açıkladı.
İmamoğlu ile Yavaş arasında bir kriz olmadığını savunan Özel, bundan sonra daha fazla diyalog içinde olacaklarını ifade etti.
İmamoğlu bu konudaki soruları, “Mansur Yavaş gereken cevabı verdi” sözleriyle yanıtladı.
Yavaş mı, İmamoğlu mu avantajlı?
İmamoğlu’na yakın isimlere göre iki isim karşı karşıya kalırsa, CHP grubundan ve Parti Meclisi’nden Yavaş’ın adaylığının çıkması olasılığı bulunmuyor.
Buna gerekçe olarak da, Yavaş’ın CHP kökenli olmaması, belediye kadrolarında CHP’lilere değil daha çok, MHP veya İYİ Parti kökenli isimlere yer vermesi, parti içinde ekibinin olmaması gösteriliyor.
İmamoğlu’nun, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son iki yerel seçimde almak için seferber olduğu İstanbul’u kazanması, geniş toplum kesimlerinden oy alma potansiyeli avantajları olarak görülüyor.
“Millet çözecek”
Yavaş’ın adaylığını destekleyen kesimlere göre, CHP’deki adaylık düğümünü “millet çözecek.”
Kulislerde, iki isim arasında tercih yapılması halinde, CHP yönetiminin tercihinin İmamoğlu’ndan yana olacağı tahminleri dile getiriliyor.
Ancak Yavaş’a yakın isimler, “Mansur Bey’in CHP ile en ufak bir problemi yok. Halen kamuoyu anketlerine göre en güvenilir siyasetçi Mansur Bey. CHP seçimi kazanmak istiyorsa, millete kulak verecek. Yavaş, milletten çıktıktan sonra, CHP grubundan mı çıkamayacak?” görüşünü savunuyorlar.
Yavaş cephesinde “İmamoğlu’nun en avantajlı yanı Erdoğan’ı iki kez yenmesi olabilir. Ama en büyük dezavantajı da siyaset üslubuyla ona benzemesi” yorumu yapılıyor.
Kulislerde, CHP’den aday gösterilmemesi halinde başka partiden aday olacağı veya imza toplayarak aday gösterileceği iddialarını arka arkaya yaptığı açıklamalarla yalanlayan Mansur Yavaş’ın adaylık konusunda kararlı olduğu yakın çevresi tarafından ifade ediliyor. Yavaş’ın bunun için yeni ekip de kurmaya başladığı da biliniyor.
Yavaş’a destek veren bazı isimler, CHP dışından aday olması halinde en az 3 milyon imzayla aday gösterilebileceğini, ancak Yavaş’ın CHP’nin adayı olma hedefi dışında şimdilik başka seçenekleri değerlendirmediğine işaret ediyorlar.
KAYNAK: BBC TÜRKÇE – AYŞE SAYIN