Cumhurbaşkanlığı sistemini de içeren anayasa değişikliği teklifinin ilk iki maddesinin ardından üçüncü maddesi de Meclis’te kabul edildi.
İlk iki madde kabul edilmişti
İlk madde için 484 oy kullanılırken, 347 vekil kabul, 132 vekil ret, iki vekil çekimser, iki vekil boş, bir vekil de geçersiz oy kullanmıştı.
Yargıyla ilgili ilk maddede yargının ‘bağımsızlık’ ilkesine ‘tarafsız’ ibaresi de eklenerek “Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılır” denmişti.
TBMM’deki anayasa teklifinin milletvekili sayısını 550’den 600’e çıkartacak 2’inci maddesi ise 343 oyla kabul edildi. Oylamada 133 ret, bir çekimser, iki boş ve bir geçersiz oy çıktı.
Ne olmuştu
‘Başkanlık sistemi’ni de içeren anayasa değişikliği teklifine ilişkin maddeler, Meclis’te kurulan komisyondan AKP ve MHP’lilerin işbirliğiyle 29 Aralık 2016’da geçmişti. Komisyona 21 madde olarak gelen teklif, 18 maddeye düşerken, değişiklik teklifi 9 Ocak’ta Meclis’te görüşülmeye başlamıştı.
Gün boyu milletvekillerinin hararetli tartışmaları sürerken, gece saatlerinde Anayasa değişikliği teklifinin görüşülmesine geçilmesi oylanmış, 480 milletvekilinden 338’i kabul oyu kullanırken teklifin görüşmelerine geçilmişti.
Teklifin görüşülmesine 134 milletvekili ret oyu verirken iki milletvekili çekimser, beş milletvekili boş, bir milletvekili de geçersiz oy kullanmış, HDP’li vekiller oylamaya katılmamıştı.