Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ), Mart ayı itibariyle 170 gazetecinin ceza evinde bulunduğunu, 41 gazetecinin gözaltına alındığını, 83 gazetecinin yargılandığını açıkladı.
Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ), Mart ayında basına yönelik hak ihlallerine ilişkin raporunu açıkladı.
Her ay Diyarbakır’da açıklanan rapor bu ay Özgürlükçü Demokrasi gazetesi ve Gün Matbaa’ya yapılan polis baskını ve kayyum atanmasına dikkat çekme amacıyla İstanbul’da düzenlendi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısına İnisiyatif Sözcüsü Hakkı Boltan’ın yanı sıra Özgürlükçü Demokrasi gazetesi çalışanları, sivil toplum örgütü temsilcileri, basın meslek örgütleri ile çok sayıda gazeteci katıldı.
‘İKTİDAR TEK BİR FARKLI SES İSTEMEDİ’
Mart ayının gazeteciler için ceza, gözaltı ve baskıların en fazla arttığı ay olduğuna dikkat çeken Boltan, iktidarın tek bir farklı ses istemediğini söyledi.
Özgürlükçü Demokrasi gazetesine kayyum atanması ve internete RTÜK denetimi getiren yasaya değinen Boltan, “Saray, adım adım düşünce, ifade ve basın özgürlüğünü boğuyor” dedi.
Tüm muhalif basın kuruluşlarını ve gazetecileri dayanışmaya çağıran Boltan, “Baskı, sindirme ve susturma siyasetine karşı, halkın doğru haber alma hakkını daha büyük bir dayanışmayla savunmaya devam edelim. Tarihin hiçbir döneminde gerçek yalana teslim olmadı ve ona karşı yenilmedi” ifadelerini kullandı.
Boltan’ın açıkladığı ÖGİ’nin Mart ayı basın ihlal bilançosu ise şöyle:
170 gazeteci tutuklu.
41 gazeteci gözaltına alındı.
2 gazeteci tutuklandı.
3 gazeteci hakkında dava açıldı.
83 gazeteci yargılandı.
30 gazeteci cezalandırıldı. (30 gazeteciye toplam 178 yıl 4 ay hapis cezası verildi)
1 gazete ve 1 matbaaya kayyum atandı.
1 gazetecinin bazı köşe yazıları sansürlendi, 1 dizi yayınlanmadan sansürlendi.
Doğan Medya Grubu satıldı.
İnternet RTÜK’ün denetimine girdi.
1 gazete 12 kez BTK tarafından engellendi.