Hapisteki gazeteciler için 800 km pedal çeviren Gazeteci Nurullah Kaya ve Avukat Bilal Durmuş, hapishanelerde tutuklu bulunan medya mensuplarının sesi olmak için yollara düştüklerini söyledi.
Gazeteci Nurullah Kaya eylemin son durağı olan Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesi önünde, “Ben ve avukat arkadaşım Bilal Durmuş ve yollarda gazetecilerin özgür olmasını isteyen kişilerle birlikte cezaevindeki gazetecilerin özgür olması için Strazburg’dan başlayarak Lahey’e kadar yaklaşık 800 km yolu bisikletle katettik. Yollar bitti, yıllardır Türkiye’de devam eden hukuksuzluklar bitmedi.” dedi.
TÜRKİYE’DE İFADE VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ TEHLİKE ALTINDA
Nurullah Kaya cezaevinde kalmış bir gazeteci olarak konuştu: Türkiye’de ifade ve basın özgürlüğü büyük bir tehlike altındadır. Türkiye’de şu anda 70’den fazla gazeteci hapishanededir. Hapiste olmayan bir grup bağımsız gazeteci ise; haklarında açılan onlarca davayla uğraşmaktadırlar. Yurt dışında yaşayan gazeteciler hedef gösterilmekte ve susturulmaya çalışılmaktadır. Sürekli internet sitelerine, haberlere, erişim yasağı getirilmekte, insanların doğru bilgiye ulaşması engellenmektedir. Gazeteci yargılamaları yıllarca sürmekte, Anayasa Mahkemesi ve AİHM; davalarla ilgili gerekli hassasiyeti göstermemektedir. Gazetecilerin özgür olmadığı bir ülkede hiç kimse özgür değildir. Özgür değildir; çünkü doğru bilgi alamayan toplumların iradeleri hapsedilmiş, doğru düşünme kabiliyetleri engellenmiştir.”
Yaptıkları eylem hakkında da bilgi veren Kaya, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Ben ve arkadaşıma yolda zaman zaman katılan aktivist olarak; bir bayrak yarışı gibi kimi zaman bir yetişkin olarak yaklaşık 100 km kimi zaman küçük bir aktivistle 15 km pedal çevirerek cezaevindeki gazetecilerin sesi olmaya çalıştık. Yolculuk boyunca bana en büyük desteği veren ve yolun büyük bir kısmını pedallayan Bilal arkadaşıma sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Mücadelemiz, Türkiye’de cezaevinde hiçbir gazeteci kalmayana kadar devam edecek.”
Fransa’nın Strazburg şehrinde yer alan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin önünden yola çıkan iki aktivistler önce Almanya’nın Mainz şehrine oradan Köln’e daha sonra da Belçika’nın Brüksel şehrine geçtiler. Son durakları Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesi oldu.