Meclis’ten 335 milletvekilinin oyuyla geçen yeni askerlik yasası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da onaylandı.
Resmi Gazete’de yayınlanan yasaya göre, askerlik süresi altı aya indi ve bedelli askerlik uygulaması kalıcı hale geldi. Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından 130 bin askerin terhis olması bekleniyor. Yeni sistemde bazı kişilere askerlik muafiyeti de sağlanabilecek.
Yeni askerlik sistemiyle uzun dönem ve kısa dönem askerlik ayrımı sona erdi. Zorunlu askerlik 12 aydan altı aya indi. Altı aylık askerlik görevini tamamlayanlar istemeleri ve uygun görülmeleri halinde askerlik hizmetine devam edebilecek. Bu kişilere 2 bin lira maaş verilecek. Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak, Hakkari, Van, Ağrı ve Iğdır’da görev yapan askerlere ise ek bin lira verilecek. Hizmet süresi yedek subay ve yedek astsubaylar için ise 12 ay oldu.
Yeni askerlik sisteminde bedelli askerlik kalıcı hale getirildi. 20 yaşını doldurmuş herkes 31 bin TL ödeme koşuluyla bedelli askerlikten faydalanabilecek. Bedelli askerlikten yararlananlar bir aylık temel eğitimin ardından terhis olacak. Düzenlemeyle, bakaya ve yoklama kaçağı durumunda olanların bir defaya mahsus olmak üzere bedelli askerlikten yararlanmasının önü açıldı, cezaları da affedildi.
Yeni sistemde yedek subaylığın yanı sıra yedek astsubaylık da devreye girdi.Yedek astsubay olarak görev yapacaklar iki ay temel, 10 ay da kıta görevi yapacak. İsteyenler yedek astsubaylıktan astsubaylığa geçebilecek.
Doktorlar ve öğretmenler, bir aylık temel eğitimin ardından görevlerini yaparak askerlik hizmetini tamamlamış sayılacak. Yeni kanun ile bazı kişilere askerlik muafiyeti de sağlanabilecek. Muafiyet kararı, Milli Güvenlik Kurulu’nun gerekli gördüğü sahalarda, Milli Savunma Bakanlığı’nın teklifi üzerine verilebilecek.