17 Aralık ve 25 Aralık soruşturmalarını yürüten Yakub Saygılı, yardımcıları Kazim Aksoy ve Yasin Topçu’nun avukatı açıklama yaptı. Avukat, müvekkillerinin işkenceye varacak derecede hak ihlalinin uygulandığını söyledi.
Sosyal medyada yer alan işkence iddiaları “fiziksel şiddet” anlamında doğru olmadığına dikkat çeken Erdoğan, gözaltı süreci gerek ulusal gerekse uluslararası hukuka göre “işkence” olarak tanımlanmaya varacak derecede hak ihlallerinin bulunduğunu belirtti.
EMNİYETE GÖTÜRÜLME NEDENİ KORKMAZ VE TOPUZ
Avukat Erdoğan, eski emniyet müdürlerinin ABD’deki davaya belge götürülmesi ve belgeleri ABD’ye götürdüğünü söyleyen eski komiser yardımcısı Hüseyin Korkmaz’la bağlantıları ve ABD İstanbul Başkonsolosluğu’nda görevdeyken tutuklanan Metin TOPUZ’la ilişkilerinin sorulacağı iddialarının bulunduğunu söyledi.
DAVAYA BELGELERİ HÜSEYİN KORKMAZ GÖTÜRDÜĞÜNÜ SÖYLEDİ
ABD’deki davaya belgelerin götürülmesine ilişkin açıklamasında Avukat Erdoğan, “17 Aralık Soruşturması olarak bilinen dosyada yer alan belgelerin eski komiser yardımcısı Hüseyin KORKMAZ tarafından Türkiye’den çıkarıldığı, ABD’deki davada tanık olan Hüseyin KORKMAZ’ın beyanları ile ortaya çıkmıştır.” dedi.
İstanbul Mali Şube eski Müdürü Yakub Saygılı’nın operasyonun ertesi günü görevden alındığını ifade eden Erdoğan, Saygılı’dan sonra şube müdür yardımcıları olan Kazim Aksoy ve Yasin Topçu’nun da görevden alındıklarına işaret etti. Hüseyin Korkmaz’ın bu dönemde görevine devam ettiğini kaydeden Erdoğan, Saygılı’dan sonra göreve yeni atanan Şube Müdürü Hakan Sıralı ve yardımcılarının döneminde edindiğini ifade etti.
MÜVEKİLLERİME İŞKENCEYE VARACAK MUAMELELER UYGULANIYOR
Yakub Saygılı ve yardımcılarına yönelik fiziksel şiddet uygulandığına dair kendilerine somut bir bilgi ulaşmadığını kaydeden Erdoğan, ifadelerine şunları ekledi:
“Ancak, halihazırda Ceza ve Tevkif Evleri Silivri Yerleşkesi’nde tutsak olarak bulunan müvekkillerim hakkında gözaltı işlemi uygulanarak Emniyet Müdürlüğü’ne götürülmeleri ve günlerdir burada nezarethane koşullarında bekletilmelerinin bir insan hakkı ihlali olduğu da tartışmasızdır. Sosyal medyada yer alan işkence iddiaları “fiziksel şiddet” anlamında doğru olmamakla birlikte, gözaltı süreci gerek ulusal gerekse uluslararası hukuka göre “işkence” olarak tanımlanmaya varacak derecede hak ihlali oluşturacak biçimde uygulanması durumunda konunun hukuken takipçisi olunacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”
Müvekkillerim @YakubSaygili , @Kazimaksoy46 ve @yasintopcu06 hakkında medyada yer alan haberler ve sosyal medyadaki iddialara ilişkin “Kamuoyu Duyurusu”dur. pic.twitter.com/7AruO34k9c
— Murat ERDOĞAN (@AvMuratERDOGAN) 15 Ocak 2018