California Eyalet Üniversitesi Dini Araştırmalar bölümünün ev sahipliği yaptığı konferansa 22 ülkeden 106 bilim insanı katıldı.
İki gün süren konferansta Hizmet Hareketi’nin Türkiye ve dünyadaki durumu ile Hareket’in küresel eğilimler ve olayların ortaya çıkardığı zorluklara nasıl yanıt verdiği üzerinde duruldu.
8 BAŞLIKTA SUNUMLAR YAPILDI
Bilim insanları konferansta; Hizmet Hareketi’nin 15 Temmuz Sonrası Ayakta Kalmayı Başarmasındaki Faktörler, Siyasete Odaklanan İslam Anlayışı ile Dini Hayata Odaklanan İslam Anlayışı, Başka Din Mensuplarının Hizmet Hareketine Bakışları, Modern Çağda Bir Dünya Hareketi Olarak Hizmet, Afrika’da Hizmet Hareketi, Hizmet Hareketinin Güncel Zorluklar Karşısında Tavrı, Genç Nesiller, Erkek-Kadın Eşitliği ve Kimlik ve Hizmet Hareketinin Dünyanın Değişik Ülkelerde Zorluklar Karşısında Tavrı başlıklı oturumlarda sunumlar yaptı.
‘ZULME RAĞMEN ŞİDDETE BAŞVURMADILAR’
Konferansa katılan bilim insanlarının görüşlerinden bir kaçı şöyle;
Prof. Sophia Pandya – California State University Long Beach: Bu konferans, akademisyenleri ve kanaat önderlerini, 15 Temmuz’la başlayan süreçte Hizmet Hareketi’ni güncel zorluklarla birlikte tartışmak ve analiz etmek üzere bir araya getirmeyi amaçlamaktadır.
Prof. Elise LeBou – University of Illinois Springfield: Yıllar boyunca Hizmet Hareketi’nden görüştüğüm ve tanıştığım insanların hikayelerinden; çok üzücü ve korkunç deneyimler geçirmiş olmalarına rağmen hayata pozitif bakmalarından etkilendim.
Prof. Ori Soltes – George Town University: Erdoğan’ın Hizmet Hareketi’ne yönelik zulmü ülkede ciddi bir beyin göçüne neden oldu. Bu Hitler Almanya’sı için bir intihardı. Erdoğan Türkiye’si için de bir intihar olacaktır. Devam eden zulme rağmen Hizmet Hareketi, Erdoğan’ın umduğu şiddete başvurmadı, sabırla muamele ediyor.
Prof. Reginald Nalugala – Tangaza University College Kenya: Hizmet Hareketi Afrika’da ve dünyanın dört bir yanında eğitim yoluyla genç nesilleri özgürleştiriyor. Gülen felsefesi, zihinlerin özgürleşmesi ve demokrasinin güçlendirilmesi açısından önemlidir. Afrika toplumları olarak Gülen’in ve Hizmet Hareketi’nin öğretilerinden öğreneceğimiz çok şey var. Entegrasyon ve uyum, Doğu Afrika’daki Hizmet faaliyetleri için iki önemli gündem maddesidir.
Prof. Anwar Alam – Middle East Institute: Erdoğan rejiminin ağır insan hakları ihlallerine rağmen Hizmet gönüllüleri barışçıl kalmaya devam etti ve karşılaştıkları zorluklara olumlu eylemlerle yanıt verdi. Hizmet Hareketi’nin gücü; Gülen’in yazıları ve vaazları aracılığıyla İslam’ın hakiki değerlerini dünyaya sunmasından kaynaklanmaktadır. Gülen’in düşüncesi siyaseti ve merkeziyetçiliği değil, özgürlükleri, demokrasi ve hukukun üstünlüğünü hedeflemektedir.