Hollanda’nın Financieel Dagblad gazetesi ve Hıristiyan Demokrat eğilimli Trouw Gazetesi ile One World’ün Türkiye muhabiri Ans Boersma Türkiye’den sınırdışı edildi.
Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Basın Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün Sarı Basın Kartı verdiği gazeteci Ans Boersma, ikamet ve çalışma iznini uzatmak için gittiği yabancılar şubesinde gözaltına alınarak karakola götürüldü. İşlemlerin ardından istenmeyen kişi ilan edilen Boersnma apartopar deport edildi.
SINIRDIŞI İLE İLGİLİ GEREKÇE BİLİNMİYOR
Türk makamları sınır dışı işlemine ilişkin bir açıklamada bulunmazken, gazeteci Ans Boersma, gözaltı sırasındaki konuşmalarda kendisi hakkında “ülkeye güvenlik tehdidi oluşturduğu” şeklinde ifadeler kullanıldığını söyledi. Alınan bilgilere göre, Boersma’nın avukatının ve Hollanda’nın İstanbul Başkonsolosluğu da olata müdahil oldu ancak gazeteci karakoldan havalimanına götürülerek uçağa bindirilip ülkesine gönderildi.
FD REDAKTÖRÜ BONJER: ŞAŞKINIZ
Financieele Dagblad’ınbaş redaktörü Jan Bonjer, karar karşısında şaşkına döndüğünü ve hukuk önünde haklarını arayacaklarını söyledi. Bonjer, “Ans, görevini son derecede sorumluluk duygusuyla yerine getiren bir gazeteci. Bu uygulama basın özgürlüğünün alenen ihlalidir. Türkiye’de gazetecilerin görevlerini serbestçe yerine getirememeleri son derecede üzücü.” dedi.
NOS TÜRKİYE MUHABİRİ: HASSAS DURUMDAN ÖTÜRÜ SON ZAMANLARDA KÜRTLER VE GÜLEN HAREKETİ KONUSUNDA BİLE YAZI YAZMADI
Hollanda Develet Televizyonu NOS’un Türkiye Muhabiri Lucas Waagmeester, Boersma’nın güvenlik riski gerekçesi ile sınır dışı edildiğini bazı kaynaklardan duyduğunu aktardı. Wagemeester, şu bilgileri verdi: “Ans Boersma, haber kaynaklarını kontrol edip, onları net bir şekilde araştıran bir gazetecidir. Asla belirli bir tercihe veya önyargıya kapılmayan profesyonel bir kadın meslektaşımızdır. Son zamanlarda Kürtler veya Gülen Hareketi gibi hassas konularda yazılar da yazmadı.”
‘TÜRKİYE’DE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE BASKILAR, SON DERECE ACI VERİCİ’
NOS Genel Yayın Yönetmeni Marcel Gelauff ise gelişmeyi şöyle yorumladı: “Türkiye’nin bir anda Hollandalı başarılı bir gazeteciyi gözaltına alması ve ardından deport etmesi kabul edilemez. Bunun yanında Türk yetkililerin herhangi bir açıklama yapmadan ülkeden gazeteyi kovmaları, Türkiye’de gazetecilik ve basın özgürlüğünün nasıl ele alındığına dair yeni, acı verici, üzücü bir örnek.”
HOLLANDA GAZETECİLER DERNEĞİ: AB ARTIK GAZETECİLERİN TUTUKLANMALRINA SON VERDİRMELİ
Hollanda Gazeteciler Derneği (NVJ) Genel Sekreteri Thomas Bruning, Hollanda Dışişleri Bakanını, Türk makamlarını protesto etmeye ve en kısa sürede açıklama talebinde bulunmaya çağırdı. Bruning, “FD muhabiri hemen Türkiye’den açıklama yapılmadan apar topar atıldı. Hollanda Kabinesi, Avrupa Birliği, artık bu duruma bir son vermeli. Bu durumlar kabul edilemez. Fréderike Geerdink ve Ebru Umar’dan sonra, Hollandalı bir gazeteci daha Türkiye’den resmen kovuldu. Ancak Türk gazeteciler için durum daha da acımasız. Cezaevlerinde onlarca gazeteci var. Ve çoğu işlerinden atılarak kovuldu. Ve ülke bir tür diktatörlük olarak biliniyor. Çok ürpertici. ” değerlendirmesinde bulundu.