Türkiye’nin basın kartının uzatılması başvurusuna ret cevabı verdiği Alman gazetecilerin sayısı üçe çıktı. Almanya’da meslek örgütleri ve medya kurumları ise karara tepkili.
DW Türkçe’nin haberine göre “Türkiye’deki muhabirlerin akreditasyonunun keyfi bir şekilde uzatılmaması tamamıyla kasıtlı çıkarılan bir zorluk” diyen Alman Gazeteciler Birliği’nin (DJV) sözcüsü Hendrik Zörner, Tagesspiegel gazetesine yaptığı açıklamada, “AKP rejiminin belli ki eleştirel haberciliği engellemeye çalıştığını” kaydederek, “ret cevabı için anlaşılabilir bir gerekçe” bulunmadığını dile getirdi. Zörner, gazetecilerin “derhal” basın kartlarına kavuşmalarını ve basın özgürlüğünün daha fazla kısıtlanmamasını talep ettiklerini belirtti.
Basın kartı uzatılmayanlar arasında Türkiye muhabirlerinden Thomas Seibert’in de bulunduğu Tagesspiegel gazetesi de, Türkiye’ye akreditasyon kararını değiştirmesi çağrısında bulundu.
Berlin merkezli gezetenin Genel Yayın Yönetmeni Mathias Müller von Blumencron, “Bu basın özgürlüğüne ağır bir müdahaledir. Bu tür yöntemleri sadece Venezuela ve Libya gibi ülkelerden biliyoruz” dedi.
“Özellikle Berlin’deki Türk hemşehrilerimiz için vatanlarından aktardığımız haberler büyük önem taşıyor” diyen Von Blumencron Türk yetkililere kararlarını yeniden gözden geçirme çağrısında bulundu.
Tagesspiegel’in pazar günkü baskısında gazetenin yayımcısı Stephan-Andreas Casdorff imzasıyla çıkan yorumda ise, Türkiye’nin tutumunun Ankara’nın Avrupa Birliği üyeliğine karşı çıkanların işine yarayacağını belirtti. “Temel haklara riayet etmeyen bir ülke nasıl Birliğe alınabilir ki?” sorusunu yönelten Casdorff, Avrupa Birliği’nin ekonomik bir birlik değil, bir değerler birliği olduğunu vurguladı. Bu değerler arasında ifade ve basın özgürlüğünün gözden çıkarılamaz olduğunu belirten Tagesspiegel gazetesinin yayımcısı, bu değerlerin de demokrasi için vazgeçilemez olduğunu kaydetti ve demokratik olmayan bir ülkenin de Avrupa Birliği’ne üyelik şansı bulunmadığını dile getirdi.
Avrupa Konseyi’nin basın raporuna göre “gazeteciler için en büyük hapishane” olarak gösterilen Türkiye, dünyada en fazla tutuklu gazetecisine sahip olduğu ülke.
Hakkında soruşturma açılan gazetecilerin sarı basın kartları iptal ediliyor. Yabancı gazetecilerin ise son zamanlarda basın kartlarının yenilenmediği ortaya çıkmıştı.
Alman hükümeti, Türkiye’de görev yapan Alman medya mensuplarının basın kartlarının yenilenmesinde yaşanan gecikmeye işaret ederek basın kartlarının ivedilikle yenilenmesi çağrısı yapmıştı. Ancak çok geçmeden Türkiye’de çalışan Alman gazetecilerin basın kartı başvuruları reddedildi.