Yıllardır yüksek lisans ve doktora kademelerinde para karşılığı tamamlanan bitirme tezlerine ilişkin tartışmalar sürerken şimdi de benzer bir işlemin lisans sınavlarında da yapılmaya başlandığı görüldü. Online sistemin açığından faydalanan belirli bir kesimin, ücret karşılığında sınavlara girdiği gün yüzüne çıktı. Çevrimiçi sınavlar için WhatsApp uygulamasından ilan paylaşan bir kişi, kendisini İnşaat Mühendisliği öğrencisi olarak tanıtan BirGün muhabirine, ‘‘Paranın yarısını şimdi, yarısını sınavın ortasında alırım. Üniversite zor soru soran bir üniversite ise ve yüksek puan almanız önemliyse ücret 900 TL’ye çıkabilir’’ dedi.
6 Şubat’ta Maraş merkezli depremlerin ardından yükseköğretimde, “Hibrit model” kararı alındı. 3 Nisan 2023 tarihi itibarıyla uygulanan karar kapsamında üniversitelerin uygulama içeren programlar hariç uzaktan eğitim yöntemleriyle çevrimiçi ders yapmasına olanak sağlandı. Yarıyıl sonu, tek ders, tez izleme ve yeterlilik sınavlarının nasıl yapılacağı konusunda ise yükseköğretim kurumlarının ilgili kurullarına yetki verildi.
PES DEDİRTEN İŞLEM
Karar ile çok sayıda üniversite vize ve final sınavlarını çevrimiçi yapma kararı aldı. Çevrimiçi sınavlara yönelik uygulamalar ise “Bu kadarı da olmaz” dedirtti. Türkiye’deki eğitim sisteminin kalitesine ayna tutan uygulamaya göre, çok sayıda öğrenci kendi yerine online sınava girmesi için hoca tuttu.
ZORLUĞA GÖRE FİYAT
Para karşılığı sınava giren kişi, kendisini İnşaat Mühendisliği üçüncü sınıf öğrencisi olarak tanıtan BirGün muhabiriyle mesajlaşma uygulaması WhatsApp üzerinden pazarlık yaptı. Sınavın klasik mi test mi olduğunu soran kişi, aldığı ücretin sınavın zorluk derecesine göre değiştiğini ifade etti. Ödemenin yarısını sınavdan önce, kalanını ise sınavın ortasında aldığını söyleyen kişi, “Sınavdan 75 ve üzeri not alacağıma inanıyorum. Bu konuda garanti veremem ancak aldığım ortalama not 80 ve üstü” diye konuştu.
ÜCRET TARİFESİ
Üniversitelerin hangi saatte sınav yaptığını bildiğini ifade eden yurttaş, bu konuda yanıltılırsa anlaşmayı bozacağını bildirdi. Online sınavlar için paylaşılan tarifede ise şu bilgiler sıralandı:
•Fizik sınavı: 500 TL (Sınav 1 saatten uzun sürerse 600 TL)
•Yüksek puanın önemli olduğu sınavlar: 900-1000 TL
•Klasik sınavlar: 550 TL
•Diğer dersler: Mevcut tarife üzerine +300 TL