Çalar Saat programına konuk olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, yeni tip koronavirüsüna karşı alınan önlemleri ve eksikleri anlattı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Sokağa çıkma yasağı Türkiye çapında olmayabilir ama İstanbul’da olmalı. Hava biraz iyileşince insanlar bir şekilde dışarıya çıkıyor” dedi.
Fox Tv’de İsmail Küçükkaya’nın sunduğu Çalar Saat programına konuk olan İmamoğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
“İl idare kurulu ile pandemi kurulunda 2-3 saat çok faydalı vakit geçirdik. Hepimizin ne kadar sorumlu olduğunu hissettik.”
“Türkiye’nin siteminde belediyelerin bir merkezi idare gelirleri iki yerelde ettiği gelirler var. Türkiye’nin yüzlerce belediyesi için belediyelerin gelirleri şu anda neredeyse sıfır noktasında. Bizim yolcu sayımız onda birine düştü, daha da düşmeli ama o tekerlekler dönüyor. Oradan gelen gelirler de yüzde 10’a düştü. Yerel yönetimlerin direkt vatandaşa dokunduğu bir sistemde, biz bu süreçlerde bu seferberlik ortamını yüklenecek kurumlarız. Dolayısıyla sübvansiyona muazzam ihtiyacımız var. Belediyelerimizin hiçbiri elektrik, su, doğalgaz faturalarında kesinti yapmayacağını açıkladı. Hiçbir vatandaşımız bu süreçte suyundan, elektriğinden şüphe etmesinler. Bu dönemde hiç kimsenin kapısına kesinti için kimse gidemez gitmemeli de zaten.”
“Doğalgazda biz aracı kurumuz. BOTAŞ’tan ertelemeyi talep etmemizin gerekçesi şu biz de bu fırsatla doğalgaz faturalarını erteleyelim. Bizim SKİ’de maaliyetimizin büyük çoğunluğu enerji .Elektrikle dağıtıyoruz. Barajlarımız istediğimiz sevide de değil, suyu israf etmeyelim.”
“Evindeki metali eriterek silah yapan bir bir dönem yaşadı bu toplum.”
“ÖTV muafiyeti, bu süreçte sübvansiyon istiyoruz. Biz 300 milyon liraya yakın iştiraklerimizin kaybından bahsedebiliriz. 750 milyon lira açığa çıkmış durumdayız. Maliye bakanlığına bu isteklerimizi yolladık. Şu anda gelen tek şey kesinti yapılmamasıyla ilgili. Ama hizmet için sübvansiyona ihtiyacımız var. İstanbul’un en büyük ihtiyacı vatandaşalarımızın temel ihtiyacı. Biz 250 bin aileye sosyal yardımda bulunuyoruz. Şu süreçte 50 bini aşan yardım talebi aldık. Bu büyüyecek, ortada. Berberlerimiz, gündelik kazançla evine ekmek götürenler evine kapanmış durumda. Biz şu anda bir yandan pandemiyle karşı günlük tedbirlerimizi, sağlıkçılarımızın elini kolaylaştıracak her türlü tedbiri aldık. Esas konu daha sonrası. Bizim işsiz kalan insanlarımızı var. Kötüsünü düşünmek lazım, turizm sektörü kayıp durumda. Bütün bu konuların seferberlik anlamında bütünüyle masaya yatırılıp değerlendirilmeli. Türkiye’nin artık bütün konuları millidir. Siyasi dayanışmayı gösterme zamanıdır.”