Türkiye ile ABD arasında yaşanan S-400 krizine ilişkin her ne kadar Erdoğan “Alınmıştır, bu iş bitmiştir” dese de Ankara’nın nihai kararını vermesi için 31 Temmuz’a kadar süresi var.
Yeniçağ gazetesinden Cahit Armağan Dilek de “S-400 bitmiş bir anlaşma değil” diyor. Dilek bugünkü köşe yazısında Türkiye’nin en başından bu yana S-400 alımını yanlış yönettiğini belirterek, Ankara’nın Rus hava savunma sistemini almasını askerî bir ihtiyacı karşılamaktan öte siyasi bir karar olarak değerlendirdiğini söylüyor.
ABD’nin Türkiye’nin bu niyetini gördüğünü ifade eden Dilek, ABD’nin durum değerlendirmesi yaptığını, elinin daha güçlü olduğunu ve sonuna kadar gittiğinde Ankara’nın pes edeceğini bildiğini belirtiyor.
Dilek, Türkiye’nin S-400 ve F-35 konusunda ortak komisyon kurulması yönündeki talebinin ABD tarafından dikkate alınmadığını ifade ediyor.
Erdoğan’ın işin bu seviyeye geleceğini düşünememiş olabileceğini söyleyen Dilek, yazısında ABD ile Türkiye arasında Suriye’nin kuzeyine ilişkin bir mutabakatın olduğu yönünde gelişmeler yaşandığına dikkat çekiyor:
“Evet Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki gün, bir süredir ara verdiği sert ve keskin çıkışlarından birini yaptı. Hem S400 hem de Suriye’deki PKK/YPG’ye yönelik ABD yardımı konusunda sert ve kesin konuştu. Halbuki sahadan gelen bilgiler ve medyaya yansıyan gelişmeler Suriye kuzeyi konusunda ABD ile Türkiye arasında bir mutabakat olduğuna ilişkin. Bu mutabakatta İdlib’in olduğunu da söylemek lazım. Pentagon sözcüsünün dünkü açıklamasında bunun işaretleri var.”
Yeni açılım sürecinin fiilen başladığını, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın mesajlarının kamuoyuna yansımasının ABD’nin istediği bir süreci gösterdiğini ifade eden Dilek, Türk pilotlarının F-35 eğitiminden çıkarılmış olmasına rağmen ABD’nin Türkiye’ye temmuz ayına kadar süre tanıdını belirtior. ABD’nin Ankara’ya tanıdığı süre için “geri dönüş kapısını açık bıraktı” değerlendirmesini yapan Dilek, şunları kaydediyor:
“ABD yaptırımlarının derinleşmeden geri döndürülme olasılığı halen dikkate alınır seviyededir. Yani mevcut S400 anlaşması sadece kağıt üzerinde bitmiştir (done-deal). Pratikte bozulma olasılığı halen vardır.
Pentagon sözcüsünün dünkü açıklamasında Türkiye’nin S400’leri almayacağından umutluyuz demesi dikkat çekicidir.
ABD’nin S400-F35 konusundaki tavizsiz tutumunun arkasında ise Türkiye’nin ekonomik durumu yatmaktadır. ABD Türkiye’nin durumunu çok iyi analiz etmiştir. Askeri alandaki bağımlılığı da buna eklemek lazım. ABD Türkiye’nin direnemeyeceğini ve S400’de geri adım atacağını öngörmektedir.
Diğer taraftan İdlib’deki gelişmeler Türkiye ile Rusya’nın arasını bozma potansiyelini artırmaktadır. ABD İdlib’deki durumu da kaşıyıp bir an önce Türkiye-Rusya karşıtlığı yaratarak S400 projesinden vazgeçileceğini hesaplıyor olabilir.
Diğer taraftan Pentagon’dan gelen ültimatom niteliğindeki mektuba bir hafta geçmesine rağmen yanıt verilememiş olması Türkiye’nin S400 kararının değişme olasılığına işaret etmektedir.”