AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın daha önce OHAL ile grevlerin yasaklandığına ilişkin açıklamada bulunmuştu. Olağanüstü Hal (OHAL) marifetiyle bir greve daha yasak getirildiği açıklandı.
Karar, görüşmeler sürerken alınmış!
Petrol-İş Sendikası’ndan yapılan açıklamada, Bakanlar Kurulu kararının 17 Mayıs’ta alındığına, bu tarihte henüz sözleşme görüşmelerinin devam ettiğine dikkat çekilerek, “Kararın sözleşme görüşmeleri devam ederken alınmış olması, OHAL döneminde grev erteleme kararlarının artık otomatiğe bağlandığını gösteriyor. İşçi sınıfının grev hakkı, OHAL sürecinde fiilen askıya alınmıştır. En yetkili ağızlardan OHAL’in asıl amacının işveren lehine uygulamalar olduğu itiraf edilirken, Soda Sanayi AŞ’de grev erteleme kararı verilmesi, bu gerçeği bir kez daha teyit etmektedir” denildi.
‘Yasağa boyun eğmeyeceğiz’
Grev yasağına direneceklerini duyuran sendika, “542 işçinin çalıştığı Soda Sanayi AŞ’de işçiler bu haksız karara karşı mücadelesini işyerini terk etmeyerek kararlılıkla sürdürmektedir ve grev haklarına sahip çıkacaktır. Geleceği ve hakları için mücadele eden Soda işçilerinin bu mücadelesinin engellenmesine izin vermeyeceğiz. Petrol-İş olarak emek mücadelesine dönük yasaklamalara ve baskılara boyun eğmeyecek, verilen bu haksız karara karşı hukuki girişimler de dahil tüm yasal haklarımızı kullanacağız” ifadelerini kullandı.
***
Yasaklanan 15’inci grev
Soda Sanayi AŞ işçilerinin başlattığı grevin de yasaklanmasıyla birlikte, AKP iktidarları döneminde ‘erteleme’ adı altında yasaklanan grev sayısı 15’e ulaştı. Bu grevlerin 7’si OHAL döneminde yasaklandı. 2003-2018 yılları arasında yasaklamalar yoluyla grev hakları hükümetçe gasp edilen işçi sayısı ise 192 bin.
***
İşçiler neden greve çıktı?
Petrol-İş ve Soda Sanayi AŞ patronu arasında yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde 8 maddede anlaşma sağlanamadı. Sendika işçi ücretlerine brüt 740 lira zam talep ederken, patron 390 lira zam önerdi. Düşük zam dayatmasını kabul etmeyen sendika, 12 Nisan’da grev ilanını işyerlerine astı.