CHP’li Öztunç, Ocak ayında mühürlenen Afşin-Elbistan A Termik Santralinin aldığı ‘geçici faaliyet belgesi’ ile filtresiz bir şekilde yeniden açılarak çalışmaya başlamasını TBMM gündemine taşıdı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, belirlenen sürede baca filtreleri zorunluluğunu yerine getirmediği ve gerekli çevre yatırımlarını yapmadığı gerekçesiyle Ocak ayında mühürlenen Afşin-Elbistan A Termik Santrali aldığı ‘geçici faaliyet belgesi’ ile filtresiz bir şekilde yeniden açılarak çalışmaya devam ettiğini açıkladı.
Ali Öztunç, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yazılı olarak cevaplandırması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi.
Öztunç önergesinde santralin filtre takılmadan neden faaliyete alındığı, filtrenin ne zaman takılacağı, baca gaz emisyon ölçümünün yapılıp yapılmadığı bilgisi ve eğer yapıldıysa elde edilen değerlerin ne durumda olduğu, tarım alanları üzerine yağan küller sonucu toprak ve yer altı sularına geçen ağır metallerin yarattığı etkiye ilişkin çalışmaların yapılıp yapılmadığı ve eğer yapıldıysa ölçüm değerlerinin ne durumda olduğu ve ayrıca A-B Termik Santrallerinin doğa ve çevrede yarattığı tahribat ortadayken, 3. bir termik santralin 255 hektarlık tarım arazisi üzerine yapımına neden ihtiyaç duyulduğu bilgisini sordu.
‘BACA FİLTRELERİ TAKILMADAN NASIL AÇILDI?’
CHP’li Öztunç’un Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e yönelttiği sorular şöyle:
1- Yeniden faaliyete geçirilen Afşin Elbistan A Termik Santralinin baca filtreleri takılmış mıdır? Takılmamışsa filtre takılmadığından dolayı kapatılan santral neden tekrar faaliyete geçirilmiştir? Santralin baca filtreleri ne zaman takılacaktır?
2- Yeniden açılan santralin baca gaz emisyon ölçümü yapılmakta mıdır? Bu ölçümler ne kadar sıklıkta yapılmaktadır? Yapılan emisyon ölçümlerinde elde edilen değerler nedir?
3- Bakanlık olarak, bu santralin baca gazı salınımının yol açtığı çevresel etki ile ilgili denetimleri yapılmakta mıdır? Yapılmakta ise elde edilen veriler nelerdir? Tarım alanları üzerine yağan küllerden toprak ve yeraltı sularına geçen ağır metallerin tarım arazileri ve yeraltı suları üzerinde yarattığı etkiye ilişkin ölçüm değerleri nedir?
4- A ve B Termik Santrallerinin doğa ve çevrede yarattığı tahribat göz önüne alındığında, 255 hektarlık tarım alanının üzerine yapılması düşünülen üçüncü bir termik santralin (C Termik Santrali) yapımına neden ihtiyaç duyulmuştur?