Türkiye ile ABD arasında kriz haline gelen S-400’lerin Rusya’dan sevkiyatının başlamasının ardından Ankara’ya uygulanacak yaptırımlar gündemde.
S-400 krizine ilişkin ABD Başkanı Donald Trump, “S-400 alınırsa F-35 alınamaz” açıklaması yapsa da en sert tepki Pentagon’dan gelmişti.
Pentagon, Türkiye’nin F-35 programından çıkarılacağını açıkladı. Pentagon’un açıklamasının ardından BBC’ye konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Türkiye’nin F-35’ten çıkarılması kaygı verici” açıklamasını yaptı.
Stoltenberg, NATO’nun iki önemli müttefik arasındaki fikir ayrılığının giderilmesi çabalarını desteklediğini söyledi.
Espen Enstitüsü tarafından ABD’nin Colorado eyaletinde düzenlenen yıllık güvenlik konferansında da konuşan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, “Türkiye’nin aldığı S-400 sistemleri NATO’nun hava savunma sistemine entegre olmayacak çünkü bunlar bir arada çalışabilir sistemler değil. Zaten Türkiye de böyle bir talepte bulunmadı” dedi.
Türkiye’nin NATO’nun hava savunma sisteminin entegre bir parçası olduğunu söyleyen Stoltenberg “Ancak geldiğimiz noktadan dolayı endişeliyim çünkü Türkiye artık F-35 programının bir parçası olmayacak” diye konuştu.
ABD’den daha önce gelen “uyarı”larda S-400’lerin alınması durumunda Türkiye’nin F-35 programından tamamen çıkarılacağı ve CAATSA yaptırımlarına maruz kalacağı belirtiliyordu.
Öte yandan Jens Stoltenberg, Rusya’nın, karadan fırlatılan orta menzilli füzelerin Avrupa’da konuşlanmasını yasaklayan 1987 tarihli Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’nı (INF) kurtarmak için zamanının daraldığı uyarısında bulundu.
Rusya’nın anlaşmaya uymaması durumunda “ölçülü ve savunma amaçlı bir yanıt verileceğini” söyleyen Stoltenberg, “Rusya’nın daha çok füzeye sahip olduğu bir dünyaya hazırlıklı olmalıyız” diye konuştu.