Marmara Denizi’ni kirlettiği için faaliyeti Çevre Bakanlığı tarafından durdurulan Bandırma Gübre Fabrikaları AŞ’ye (BAĞFAŞ) borsada işlem yasağı getirildi.
Marmara Denizi’ne zehirli atık tahliye ettiği tespit edilen Bandırma Gübre Fabrikaları AŞ’nin (BAĞFAY) işlem sırası Borsa İstanbul (BİST) yönetimi tarafından geçici olarak kapatıldı.
BİST’ten şu açıklama yapıldı: “BAGFS.E işlem sırası Pay Piyasası Yönergesinin 30/1-a maddesi uyarınca geçici olarak işleme kapatılmıştır.” Söz konusu maddeye göre hisseleri BİST’te işlem gören şirketlerin faaliyetlerinin durmasına yol açan gelişmeler karşısında tahta (işlem sırası) kapatılıyor.
ÇEVRE BAKANLIĞI İSMİNİ GİZLESE DE GERÇEK ORTAYA ÇIKTI
BAĞFAŞ’ın Marmara Denizi’ne atık boşalttığı ve kirliliğe sebep olduğu gerekçesiyle faaliyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından durdurulmuştu. Bakanlık açıklamasında BAĞFAŞ’ın isminin saklı tutulması sosyal medyada eleştirilmişti.
1985 yılından bu yana borsada işlem gören BAĞFAŞ’ın hisselerinin almak ya da satmak borsa yönetiminin ikinci kararına kadar yasak.
KİMYA MÜHENDİSİ RECEP GENÇER ÖNCÜLÜK ETMİŞTİ
Kimyevi gübre imalatçısı BAGFAŞ entegre bübre tesisleri, Marmara Denizi’nin güneyinde Bandırma-Erdek arasında, Kapıdağ Yarımadası’nın karayla birleştiği noktanın yanı başında kuruludur.
1969 yılında artan kimyevi gübre ihtiyacını gören Etibank Boraks ve Asitborik fabrikaları kurucusu genç bir mühendis olan Recep Gençer’in önderliğinde yöre çiftçi ve işadamları tarafından kurulmuştu.
Kuruluşunu takiben halka açılan BAGFAŞ’ın hisse senetleri o tarihlerden itibaren piyasalarda işlem görmüştü. Şirket merkezi 1978 yılında Genel Kurul’un oybirliği kararı ile İstanbul’a alınmıştı.