Bold Medya’dan Özkan Yazar’ın haberine göre, Irak’ın kuzeyinde Pençe-Kilit Harekâtı bölgesinde bir mağarada arama faaliyeti sırasında yaşanan trajik olayda, komando eğitimi almış 5 uzman asker metan gazı zehirlenmesi sonucu şehit oldu. Milli Savunma Bakanlığı (MSB), toplam 19 askerin gazdan etkilendiğini açıklarken, olayda ciddi ihmaller zinciri olduğu yönündeki iddialar kamuoyunda geniş yankı buldu. Çok sayıda sosyal medya kullanıcısı, “Şehitler göz göre göre mi verildi? sorusunu yöneltirken, faciada ihmal iddialarıyla ilgili kamuoyunun MSB’den tatmin edici bir açıklama beklediğini dile getirdi.
Uzmanlar: Gaz Dedektörü ve Havalandırma Öncelikli Olmalıydı
Sözcü gazetesinden Saygı Öztürk’e konuşan bir maden mühendisi, kapalı ve havalandırması zayıf ortamlarda yapılan her arama-tarama faaliyetinde gaz dedektörlerinin kullanılması, ortama mutlaka taze hava verilmesi ve gerekli solunum cihazlarının bulundurulması gerektiğini vurguladı:
“Öncelikle şehitlerimizin mekanı cennet olsun, milletimizin başı sağ olsun. Açıklamada 19 askerimizin metan gazına maruz kaldığı ve 5’nin şehit olduğu açıklanmıştır.
Metan gazı zehirleyici değildir. Belli oranda havayla karışır ve ateşe, kıvılcıma maruz kalırsa patlar. Bu oran yüzde 1’in altında düşük, yüzde 1’in üzerinde ise yanıcıdır. Ancak metan çok yüksekse oksijen düşer ve boğulma olur.
O zaman şu soru sorulur; mağarada gaz olabilir bunun için de gaz dedektörü kullanılır. Açıklamada bu konuya yer verilmedi. Düzeltilmesi gerekir”
Mağaralarda Gaz Birimi Sık Sık Karşılaşılan Bir Tehlike
Uzmanlar, metan gazı birikiminin özellikle mağaralarda sık karşılaşılan bir tehlike olduğunu hatırlatarak, alınması gereken önlemlerin net ve bilinen standartlar olduğunu ifade etti. Askerlerin metan gazından şehit olması haberinin duyulmasının ardından bir çok sosyal medya kullanıcısı ihmal iddialarıyla ilgili MSB’nin kamuoyuna tatmin edici bir açıklama yapması gerektiğini dile getirdi
TSK’nın Uygulaması Gereken Standart Güvenlik Tedbirleri
Öte yandan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin “İç Güvenlik Harekâtları” kapsamında mağara aramasında alınacak tedbirler konusunda askerin uyması gereken kuralları anlatan hizmete özel kitapları olduğu bilinmektedir. Özellik operasyon bölgesinde görev yapan personel bu konuda eğitilir ve sık sık hatırlatma mesajları ve bilgi notları gönderilir. Genel olarak uyarılar şu başlıklar altında toplanır. Bu tedbirler, mağara aramalarında karşılaşılabilecek tuzaklar, pusular ve ani saldırılara karşı personelin güvenliğini sağlamak amacıyla belirlenmiştir.
TSK’nın mağara operasyonlarında uygulaması gereken bazı temel tedbirler şöyle sıralanıyor:
Çevre Güvenliği: Mağaranın çevresi ve olası ikinci çıkış noktaları güvenlik altına alınır.
Keşif ve Gözlem: Termal kameralar, insansız hava araçları ve dinleme cihazlarıyla önceden keşif yapılır.
Tuzak ve Patlayıcı Kontrolü: Giriş ve içeride EYP ve bubi tuzakları olabileceği ihtimaline karşı arama köpekleri ve bomba uzmanlarıyla kontrol yapılır.
Gaz ve Havalandırma Kontrolü: Zehirli gaz, yangın ve oksijen yetersizliği ihtimaline karşı gaz dedektörleri kullanılır, ortam havalandırılır, gerektiğinde gaz maskeleri ve solunum cihazları takılır.
Kademeli İlerleme: Mağara içerisine toplu ve ani giriş yapılmaz, küçük ve kontrollü timlerle kademeli şekilde ilerlenir.
Özel Timler: Mağara operasyonlarına eğitimli ve bu tür çatışmalara hazırlıklı özel birlikler katılır.
Işık ve İletişim: Mağara içinde güçlü aydınlatma ve kesintisiz iletişim sağlanır.
Çıkış Planı: Acil durumlarda hızlı geri çekilme güzergâhı önceden belirlenir.
İhmaller Zinciri mi?
Uzmanlar, bu tedbirlerin sahada yeterince uygulanıp uygulanmadığının açıklığa kavuşturulması gerektiğini belirtiyor. Özellikle gaz kontrolü ve gaz dedektörü kullanımı konusunda büyük bir eksiklik olduğu yorumları yapılıyor. Askerî yetkililer ise olayın doğal bir gaz birikimi sonucu meydana geldiğini ifade ederek detaylı bir inceleme başlatıldığını duyurdu. Kamuoyunda ise “bu facia önlenebilir miydi?” sorusu güncelliğini koruyor.
Şehit Ailelerine Acı Haber Ulaştırıldı
Pençe-Kilit Harekâtı bölgesinde 28 Mayıs 2022 tarihinde teröristlerin açtığı ateş sonucu şehit olan P. Ütğm. Nuri Melih Bozkurt naaşının mağarada aranması sırasında metan gazına maruz kalarak şehit olan askerlerin acı haberi ailelerine ulaştırıldı. 3’üncü piyade tümenine bağlı komandolardan şehitlerin isimleri şöyle;
Üsteğmen Ege Akar’ın şehadet haberi, İzmir Buca’daki ailesine yetkililer tarafından bildirildi. Şehidin babasının emekli astsubay, annesinin ise askeriyeden emekli olduğu öğrenildi.
Şehit Piyade Sözleşmeli Er Özkan Özkanlı’nın ailesine Aksaray’daki evlerinde acı haber verildi. Bekar olan şehidin üç kardeşi bulunuyor.
Şehit Mühimmat Astsubay Kıdemli Çavuş Abdurrahman Akdoğan’ın ailesi ise Malatya Pütürge’deki evlerinde bilgilendirildi. Malatya Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı da aileye taziyede bulundu.
Piyade Sözleşmeli erler Mahsun Yeşildemir, Özkan Özkanlı, Ahmet Kuşak‘ın ailerine de şehit oldukları haberi verildi.
Metan gazına maruz kalıp Diyarbakır Hastanesine sevk edilen askeri personelin isimleri de şöyle;
Piyade Teğmen Musa Furkan Öztürk,
Uzman Onbaşı Doğkan Öksüz,
Piyade Uzman çavuş, Ahmet Karakuş,
Piyade Uzman çavuş Ramazan Duman,
Piyade Astsubay Kıdemli Çavuş Alper Asefler,
Piyade Uzman Onbaşı Enes Defterci.
Müşahade altına alınan askerlerin isimleri de şöyle;
Astsubay Çavuş Emir Berk Bucak,
Piyade sözleşmeli erler Mustafa Ali Yalçın, Ahmet Can Yoksul,
Piyade Uzman çavuşlar Ferhat Yurtalan, Yılmaz Çiçekler, Onur Akdedepınar.
KAYNAK: BOLD MEDYA – ÖZKAN YAZAR