IŞİD’e karşı bir araya gelen uluslararası koalisyonun sözcülerinden ABD’li Albay Thomas Veale, “Koalisyon BM Barış süreci kapsamında da Suriye Demokratik Güçleri’ne olan desteğini sürdürecektir” ifadelerini kullandı.
Amerika’nın Sesi’ne (VoA) konuşan koalisyon güçlerinin sözcülerinden ABD’li Albay Thomas Veale, “Tüm taraflara şiddeti azaltacak ve sivillerin hayatını tehlikeye atacak davranışlardan uzak duracak adımları atmaya ve IŞİD’le mücadeleye odaklanmaya davet ediyoruz” dedi.
Veale, BM tarafından kabul edilen 30 günlük ateşkes kararına uyulması çağrısında bulundu ve “Koalisyon BM Barış süreci kapsamında da Suriye Demokratik Güçleri’ne olan desteğini sürdürecektir” diye konuştu. SDG birden fazla etnik unsuru barındırsa da milis gücünün çoğu Türkiye’nin Afrin’de savaştığı YPG’lilerden oluşuyor.
Veale, “Bölgesel farklılıkları azaltacak ve herkesi yeniden IŞİD’e karşı mücadeleye odaklayacak şekilde uluslararası diyalog çağrısında bulunuyoruz. IŞİD hepimizin vatanlarına karşı ciddi bir tehlike oluşturuyor” dedi.
Veale’in yorumları, önceki gün Pentagon tarafından yapılan “Türkiye’nin Afrin operasyonunun IŞİD’le mücadeleye ara verilmesine neden olduğu” yönündeki açıklamanın ardından gelmesiyle de dikkat çekiyor. Pentagon, YPG güçlerinin Suriye’nin kuzey doğusuna doğru kayarak Türkiye’nin saldırılarına karşılık veren gruplara katıldığını açıklamıştı.
Suriye Demokratik Güçleri IŞİD’e karşı Fırat Nehri vadisinde mücadele eden güçlerden 1.700 kadarının Afrin’e, Türk operasyonuna karşı savaşmak üzere kaydırıldığını bildirdi.
SDG güçlerinin liderlerinden Ebu Ömer El-İdlibi basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Bugün Fırat’ın doğusunda ve Deyrezor’daki yerleşim bölgelerinde savaşan güçlerimizi Afrin cephesine kaydırmak üzere zor bir karar almak durumunda kaldık” dedi. El-İdlibi, ”Uluslararası kamuoyu Türkiye’nin saldırganlığını dizginleyebilseydi biz de böyle bir karar almak durumunda kalmayacaktık” diye konuştu.
Geçen hafta Amerika Dışişleri Bakanlığı Türkiye’ye Afrin operasyonunu askıya alması çağrısında bulundu. Fransa ve Almanya’da Türkiye’ye benzer çağrılar yaptı. Ancak bu çağrılar Türk yetkililer tarafından BM Ateşkes kararının Türkiye’nin yürüttüğü sınır güvenliği operasyonunu kapsamadığını söylenerek reddedildi.