Yayıncı Can Öz, kitap ve dergide KDV sıfırlandı haberleriyle ilgili olarak, “Bu doğru bir bilgi değil. Kitap ve dergide KDV aynen duruyor” dedi.
Can Yayınevi’nin sahibi Can Öz, kitap ve dergide KDV sıfırlandı haberleriyle ilgili olarak, “Bu doğru bir bilgi değil. Kitap ve dergide KDV aynen duruyor. Uygulama, sadece yayıncıya KDV istisnası sağlıyor. Bomboş, hiç bir işe yaramayan bir uygulama bu” açıklaması yaptı.
Sosyal medya hesabından yaptığı sıralı paylaşımlarda, “Uygulamaya göre, yayıncı elindeki kitabı KDV’siz fiyatla kitapçıya veriyor, ama kitapçı okura KDV ekleyerek satıyor” diyen Öz, “Sonuçta kitabın raf fiyatında bir değişiklik olmuyor. Yayıncıya KDV iadesi alana kadar bir minik finans avantajı sağlıyor. O kadar.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin en eski ve köklü yayın evlerinden biri olan Can Yayınları’nın kurucusu Erdal Öz’in oğlu ve şu Can Yayınevi’nin sahibi olan Can Öz, şunları söyledi:
“Üstelik yayıncı kitabı KDV’siz sattığı, kitapçı ise üzerine tekrar KDV ekleyerek sattığı için dağıtım sistemi allak bullak olmuş durumda. Herkesin aklı karmakarışık.
Okurun KDVsiz kitap alması ancak yayıncıdan direkt kitap alırsa mümkün.
Öğrendiğimize göre buna da çare bulunmuş. Yakında gelecek bir uygulamada 100 TL altındaki satışlar yine KDV’li olacak. Dolayısıyla okura yansıyacak bir indirim imkansız hale geliyor. Ne yapılıyor, neden yapılıyor anlamak mümkün değil.
Sadece yayıncıya KDV istisnası gibi saçma sapan bir uygulama yerine, kitap ve dergide KDV’nin tamamen kaldırılması ancak bu durumu çözer. Aksi halde bürokratik bir kaos yaratılmış ve okur da aldatılmış oluyor ve bunun kimseye bir faydası yok.”
TÜRKİYE YAYINCILAR BİRLİĞİ DE AÇIKLAMA YAPTI
Türkiye Yayıncılar Birliği de, “Kitap Satışlarında Uygulanacak KDV İstisnası Hakkında” başlığı ile bir duyuru yaptı. Duyuruda şu bilgilere yer verildi:
“7161 Sayılı Kanun’la Katma Değer Kanunu’nun “İstisnalar”a ilişkin 13. Maddesine eklenen (n) bendi ile; “Kültür ve Turizm Bakanlığınca yayıncılık sertifikası verilmiş yayıncılar tarafından yapılan kitap ve süreli yayınların teslimi” KDV istisnası kapsamına alınmıştır.
Katma Değer Vergisi Kanunu’nda yapılan bu değişikliğe göre, 1 Şubat 2019 tarihinden itibaren yayıncılar stoklarında bulunan veya yeni yayımlayacakları kitapların; dağıtımcılara ve kitapçılara yapılan toptan satışlarında veya e-ticaret ya da doğrudan yayınevinden KDV mükellefi olmayan gerçek kişilere perakende satışlarında KDV uygulamayacaklardır.
Bu çerçevede; “KDV Genel Uygulama Tebliği”nde KDV Kanunu 13/n Maddesinde öngörülen KDV istisnasının kapsamına ve bu istisnaya dayalı teslim ve iade işlemlerinin uygulanmasına ilişkin açıklayıcı ve tamamlayıcı düzenlemeler yapılması gerekecektir.
Her durumda, 1 Şubat 2019 Cuma günü itibarıyla yapılacak işlemlerde KDV istisnası uyarınca fatura veya perakende satış fişi düzenlenecektir.
KDV istisnasına tabi fatura işlemlerine ilişkin olarak:
Toptan ya da perakende kitap satışlarında düzenlenecek kâğıt faturalarda kalem bazında KDV oranı ve tutarı belirtilmeyecek ya da (% 0 ve 0,00 ₺) olarak geçilecektir. Fatura toplamları bölümünde hesaplanan KDV Oranı (% 0), KDV Tutarı (0,00 ₺) olarak gösterilecektir. Ayrıca fatura altında açıklama alanına/olarak “3065 Sayılı Kanun’un 13/n Maddesi uyarınca KDV’den istisnadır” ibaresi eklenecektir.
Kâğıt faturada kitap dışında başka mal veya hizmet satışlarının yer alması durumunda bu kalemlere ilişkin KDV oranı ve tutarları belirtilecek, fatura toplamları bölümünde söz konusu mal ve hizmetlere ilişkin KDV oranları ve satış fiyatları üzerinden hesaplanarak ayrıca gösterilecektir.
Toptan ya da perakende kitap satışlarında düzenlenecek elektronik faturalarda; e-fatura tipi olarak “İstisna”nın, seçilmesi, e-fatura istisna kodu olarak tam istisna kodları listesinden “350 – Diğerleri”nin işaretlenmesi gerekmektedir. Vergi İstisna Sebebi açıklama alanına “3065 sayılı Kanunun 13/n Maddesine göre KDV’den istisnadır” yazılması yeterli olacaktır.
Üyelerimizin kullandıkları muhasebe programları yetkilileriyle görüşüp bugün içerisinde yukarıda bahsi geçen muhasebe kayıt ve fatura sistemlerini istisna işlemlerine uygun hale getirmelerini önemle hatırlatırız.
Bu konuda yapılacak açıklama ve uygulamaya ilişkin düzenlemeleri bize ulaştıkça sizlerle paylaşacağız.”