Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

İsmail S. Gülümser’in yazısı: Dünyanın alkışladığı en makul çabalar nasıl hasede takıldı?

''Dengeyi gözetecek bir yığın önleme rağmen bir kesimin kaprisleri sona ermedi, kıskançlık histerisi içinde ülkenin şer odaklarının peşine takıldı en masum hizmetleri kirli göstermede önlerine konan rolü onlar adına üstlendiler.''

by aktifhabercom
September 11, 2023
İsmail S. Gülümser’in yazısı: Dünyanın alkışladığı en makul çabalar nasıl hasede takıldı?
5.1k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ülkemizde çok değerli proje sahibi insanlar var ama bunu uygulayacak bir ortama sahip olmadıkları için fikirlerinin neredeyse hiçbirini hayata geçirme imkânı bulamadılar. Halbuki, Hizmet düşünce ve aksiyon merkezli bir hareket olduğu için her fikrin uygulanacağı geniş fırsatlar doğdu ve küçükten başlayan projeler büyüyerek gelişti.

Çoğu kanaat önderinin Kur’an eğitimi dışında bir alternatif üretemediği, okulların gençleri dinden uzaklaştırdığı için dindar halkın eğitime mesafeli durduğu bir ortamda, Hizmet insanları okulu ihmal etmeden sürdürülebilecek bir davranış eğitimi geliştirdi. Daha ilkokulu yeni bitirmiş çocuklara ihzariye kurslarında bir yıl olumlu alışkanlık kazandırdıktan sonra farklı okullara gönderildi. Her okulda temel değerleri ve örnek davranışlarıyla diğerlerine faydalı olacak gençler yetiştirildi. Bu eğitimin usul ve yöntemleri ülkenin geçmiş birikimleri ve gelecek perspektifleri sürekli değerlendirilerek geliştirildi başarılı örneklerin yayılmasıyla mesafe alındı.

Devlet izin vermez diyenlerin korkup beklediği, bizden bir şey olmaz diyenlerin kabuğuna çekildiği devrelerde Hocaefendi, her beldede az çok manevi değerlere önem veren iş adamlarına tek tek ulaşarak yapılacak hizmetlere kaynak ayırmaya gençler için koruma ortamı hazırlamaya çağırdı, emekleme aşamasındaki projelere destek aradı.

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

AİHM’den tarihi adım: AKP hükümetine iki önemli ByLock sorusu

AİHM’den tarihi adım: AKP hükümetine iki önemli ByLock sorusu

May 20, 2025
5.2k
Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptal davası sil baştan: Mahkeme, 36 ayrı belge talep etti

Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptal davası sil baştan: Mahkeme, 36 ayrı belge talep etti

May 20, 2025
5.1k

Bir yandan mali imkanlarını toplumun geleceği için harcamaktan kaçınmayan esnaflar, küçük gruplar halinde bir araya getirilip en küçük bir kaynağın değerlendirileceği alternatifler üretilirken,

Bir yandan da projelerde görev alacak eğitimcilerin alanda iş üzerinde yetiştirileceği fırsatlar hazırlandı.

-Kısıtlı imkân olanları, öğrencilerin kalacağı evler tefriş edip onlara kol kanat germeye,

-Kaynağını artıranları, derme çatma da olsa gençler için kiralık binalarda küçük çaplı öğrenci yurdu açmaya,

-Kalıcı proje yapabileceklere, yurt binası yapıp hizmet sunmaya davet edildi.

Her beldede birkaç kişiyle başlayan hizmetler zamanla geliştirilip çeşitlendirildi.

Aynı proje etrafında iki farklı taraf bir araya getirildi faaliyetler yürütülürken iş üzerinde katılımcılar eğitildi.

-Küçük esnaf grupları haftalık toplanarak yörede açılacak hizmet birimlerini tasarladı. Deneyimsiz esnaflar bulundukları toplumun bazı sorunlarını çözmek için deneye yanıla kalıcı iş yapmanın yolunu aradı.

-Temel değerleri öğrenerek gelen acemi genç eğitimciler, kazandığı olumlu davranışları yeni nesillere aktarmanın yollarını projeler yürütülürken iş üzerinde öğrendi.  

Konuyu bilmeyen esnaflar başka beldelerdeki benzeri iş adamlarından yararlanacağı ortaklıklar kurulunca acemilikle başlayan amatör küçük çaplı hizmetler giderek profesyonellerle yarışacak hale geldi. Toplumun ihtiyaç ve beklentileri sürekli araştırıldı ve faaliyetler o alanlara doğru kaydırılarak sunulan hizmetler çeşitlendirildi. 80 darbesi sonrası ev ve yurtlar baskıya maruz kalınca, alternatif çıkış yolları arandı ve şartların zorlamasıyla ülkede eğitim talebi olan her gencin ihtiyaç duyacağı özel dershane alanına aşamalı geçiş yapıldı.

Akyazılı Vakfı’nın İzmir bit pazarında kiralayıp devlet izniyle açtığı hizmetin ilk resmi eğitim kurumu dershanede öğrenim gören öğrenciler, civar illere dağıldı ve gittikleri yerlerde barınma problemi ortaya çıktı. Aksiyon sonrası karşılaşılan yeni ihtiyaçlara göre her belde esnafı barınacak yer sorununu çözmek için kolları sıvadı.

O günlerde gençlere faydalı olmanın en kestirme yollarından biri olduğu görüldüğünden civar belde esnafları da benzerini yapma yarışına girdi. Bu gelişme yeni açılacak dershanelerde öğretmen problemini doğurdu, ihtiyaç öğretmen yetiştirme için yeni yöntemlerin gelişmesine zemin hazırladı.  

-Yaz tatillerinde çiçeği burnunda üniversite mezunu delikanlıları yetiştirmek için öğretmen seminerleri yapıldı,

web

-Deneyimli öğretmenler yıl içinde bölgesel zümrelerde öğretmen adaylarının iş üzerinde eğitimini üstlendi.

Dershaneleri kapatma tehdidi gündeme gelince merkezi yerlerdeki büyük binaların özel okula dönüşmesi tartışıldı. İzmir Bozyaka’daki yurt binasında Hizmet’in ilk özel okulu açıldı bu diğer illere de cesaret verdi, güçlerini birleştirenler hedefini yükseltip okul açtı. Alanda deneyimi olmayan destekçiler ve görev alacaklar sürekli bir araya gelerek tecrübeleri paylaştı. Âtıl bazı yurt binaları aktif kullanıma açıldı bu aksiyon yeni açılımlara vesile oldu. Okul dershane derken, buralardan eğitim almışlardan oluşan akademik kadrolar, üniversite teşebbüsünde bulundu ve İstanbul’dan başlayarak bazı büyük şehirlerde özel üniversiteler açıldı.

Rusya’nın parçalanmasından sonra akraba Türk topluluklarına el uzatmak için gönüllü esnaf ve eğitimciler birer ikişer bu ülkelere dağıldı ulaşabildikleri yerlere kadar gidip o beldelerin imdadına yetişmeye çalıştı. Yıllar ilerledikçe geliştirilen yurt dışı eğitim faaliyetleri, Afrika’dan Amerika’ya kadar birçok ülkeye yayıldı ve aksiyon üzerinde iş öğrenen gönüllüler dünya genelinde eğitime katkı sunacak başarılı projeler ortaya koydular.

Aksiyon aksiyon doğurdu insanlığa hizmetin tadına varan esnaf ve eğitimciler, toplumların farklı kesimlerine ulaşıp ellerinden tutmak için birçok iş kolunda çalışma başlattı.

-Karanlık odakların baskısıyla sindirilen toplumun sesi soluğu olacak basın yayın kuruluşları,

-Bankadan kaçan müminlerin sermaye ihtiyaçlarını giderecek finans kurumu,

-Dünya genelinde karşılaşılan sorunları çözmek için insani yardım kuruluşları,

-İş dünyasında insana yakışır bir yapı kurmak için sigorta-sendika vb faaliyetlerle hizmetler çeşitlendirildi.

Hizmet gönüllüleri hiçbir maddi beklentiye girmeden bir işçi gibi çalışarak dünyaya insanlık mesajları taşıdılar.

-Kurdukları dayanışma ağlarıyla, desteğe ihtiyacı olan insanların elinden tuttu onlara yükselme fırsatı sundular.

-Anadolu insanını, uyandırdı ellerinde çantalarla tüm dünyayı dolaşacak hale getirdiler.

-Alanında hiç deneyimi olmayan insanlar, birbirini eğiterek harika hizmetler ortaya koydular.

Bu çalışmaların aksamadan devam etmesi için de sürekli kritiğe tabi tutup mesafe aldılar.

Ciddi bir ceht ve gayretle çalışarak bütün insanlığa makul gelecek yol ve yöntemler geliştirmeyi hedeflediler.

Bulundukları yörenin hassasiyetlerini dikkate aldılar onları, kuşkulandıracak işlerden uzak durdular.

Mevcut konjonktürde, kısa ve uzun vadede karşılarına çıkabilecek muhtemel problemlere hazırlıklı oldular.

-Mümkün olduğunca devlet imkânı ve dış katkı alınmadı, fedakâr Anadolu insanın öz kaynakları kullanıldı.

-Dışardan ithal unsurlar karıştırmadan, ülkenin bağrından çıkmış temiz halk çocukları eliyle işler yürütüldü.

-Geçmişte tartışmalara sebep olmuş kavramları öne çıkarmaktan kendilerini korudular.

-Katı kurallarla insanlar ürkütülmedi, kimse zorlanmadı olabildiğince esnek tabii seyri içinde iş üretildi.

-Bir kültürü öne çıkarıp onu dikte etmeye kalkmadılar, her birikimden yaraladı onları bir potada eritip sundular.

-Cahil cesaretiyle hareket edilmedi, başkasının elinden tutmak isterken tedbirsiz davranmaktan kaçınıldı.

-Aklın tüm melekeleri harekete geçirilerek, mümkün olduğunca rasyonel ve makul eylemler yapıldı.

-Bütün bunlar olurken kendi temel değerlerinden asla sapma göstermediler, başlarken insani değerlere bağlı kalma prensibiyle yola çıkıldı, karşılaşılan her engelde olay yine insanı kıstaslar dikkate alınarak yenilenip geliştirildi, aksiyon düşünceyi düşünce aksiyonu besledi.

Bu güzel çalışmalar, üstüne ölü toprağı serpilmiş Anadolu insanının büyük bir uyanışla harekete geçmesine sebep olsa da yapılan güzel hizmetler çok geniş bir halk kitlesi tarafından alkışlanması her kesimce olumlu karşılanması anlamına gelmiyor. Ülkede kararlara tesir eden kesimlerin yapılan faydalı hizmetleri nasıl algıladığı sürekli gözden geçirilse de bazen karanlık dehlizlerde üretilen şerler önlenemiyor. 

Gönüllüler, üzerlerine düşen görevi mümkün olduğunca hatadan uzak yürütmeye çalıştıkları halde, Türkiye’de kendilerinden başka hiçbir gelişmeye izin vermeyen çevrelerin husumet oklarından kendilerini ancak 30-40 yıl koruyabildiler. Bazı alanlarda onlarca tedbir geliştirip yaptıkları en tabii eylemlerini rahatsız etmeyecek şekilde sunmaları da onları durduramadı. Kimsenin endişe duymasını gerektirecek bir eylem olmamasına, farklı kesimleri de faaliyetlere ortak ederek bütün kıskançlıkları önlemeye çalışmalarına rağmen her oluşumu kendine rakip olarak gören ve büyümeden bastırmak gerektiğini düşünen çevreler, yapılan iyilik ve fedakarlıkları önce 80’de sonra 98’de bir şekilde hedef tahtasına oturtup saldırı başlattılar.

-Evrensel değerler çerçevesindeki çok samimi duygularla sürdürülen tüm insanlığın geleceğine yararlı projeler, 

-Kimseyi rahatsız etmemesi aksine herkesin ülkemiz adına gurur duyması gereken faaliyetler,

-Başkasının kuşku duymasına sebep olacak en küçük bir çağrışıma izin vermeyecek şekilde yürütülen hizmetler

Ülke değerlerimizi dikkate alarak geliştirilen üst düzeydeki gayret ve çabalar…

İnsani değerlerle problemi olanlarca kuşkuyla karşılandı antipati duydu harekete geçmek için fırsat kolladılar.

-Kimisi hizmetlerin takdir görmesinden rahatsız oldu.

-Okulların başarıları yardım kuruluşlarının imrenilecek faaliyetleri,

-Yurt dışında açılmış eğitim kurumlarının yerel yetkililerce alkışlanması,

-Bilim olimpiyatlarında kazanılan madalyalar kuşku duyan kesimleri harekete geçirdi.

-Bazıları ahlaki değerlerle donatılmış insanların ileride ülkede önemli roller almalarını istemedi.

Normal yollarla rekabet edemeyeceklerini görenler benzer krize girenleri de arkalarına alarak saldırıya başladı.

Halbuki Gülen’in uyarlarıyla davranışlarına yön veren gönüllüler, başkalarının yapılanları kıskanmasını önleyecek birçok tedbire başvurmuştu. Bazılarının her hizmetini alkışlayıp gerektiğinde destek oldular, dünyanın farklı yerlerinde mağdurların elinden tutarak herkesin merhamet duyularını harekete geçirmeye çalıştılar. Dengeyi gözetecek bir yığın önleme rağmen bir kesimin kaprisleri sona ermedi, kıskançlık histerisi içinde ülkenin şer odaklarının peşine takıldı en masum hizmetleri kirli göstermede önlerine konan rolü onlar adına üstlendiler.

*Fethullah Gülen Hocaefendi’nin herkul.org sitesindeki yazısından faydalanılmıştır.

İsmail S. Gülümser

Tags: hasethizmet hareketiİsmail S. Gülümser
ShareTweet
Previous Post

‘Kim milyoner olmak ister’de büyük ödülü kazandı

Next Post

Türkiye, Stefan Kuntz’la yola devam edecek

İLGİLİHABERLER

AİHM’den tarihi adım: AKP hükümetine iki önemli ByLock sorusu
GÜNDEM

AİHM’den tarihi adım: AKP hükümetine iki önemli ByLock sorusu

May 20, 2025
5.2k
Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptal davası sil baştan: Mahkeme, 36 ayrı belge talep etti
GÜNDEM

Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptal davası sil baştan: Mahkeme, 36 ayrı belge talep etti

May 20, 2025
5.1k
ABD Dışişleri Bakanı Rubio: Suriye’de yeni yönetim haftalar içinde çökebilir
DÜNYA

ABD Dışişleri Bakanı Rubio: Suriye’de yeni yönetim haftalar içinde çökebilir

May 20, 2025
5.1k
İngiltere, İsrail’le ticaret görüşmelerini askıya aldı; İsrail’deki büyükelçisini geri çağırdı ve Yahudi yerleşimcilere yeni yaptırımlar getirdi
DÜNYA

İngiltere, İsrail’le ticaret görüşmelerini askıya aldı; İsrail’deki büyükelçisini geri çağırdı ve Yahudi yerleşimcilere yeni yaptırımlar getirdi

May 20, 2025
5.1k
PKK: “Baş müzakereci” Öcalan’ın şartları iyileştirilmeli
GÜNDEM

PKK: “Baş müzakereci” Öcalan’ın şartları iyileştirilmeli

May 20, 2025
5k
Voice of America çalışanı: “Trump bu kurumun, bir tür AK Parti TRT’si olmasını istedi”
Manşet

Voice of America çalışanı: “Trump bu kurumun, bir tür AK Parti TRT’si olmasını istedi”

May 20, 2025
5.1k
Daha Fazla Haber
AB Suriye’ye yaptırımları kaldırdı

AB Suriye’ye yaptırımları kaldırdı

May 20, 2025
5k
Tunceli’deki PKK anmasına izin verilmesi istenen vali istifa kararı aldı

Tunceli’deki PKK anmasına izin verilmesi istenen vali istifa kararı aldı

May 20, 2025
5.1k
KHK’lı akademisyen Cenk Yiğiter silahlı saldırıya uğradı

KHK’lı akademisyen Cenk Yiğiter silahlı saldırıya uğradı

May 20, 2025
5.1k
PKK: “Baş müzakereci” Öcalan’ın şartları iyileştirilmeli

PKK: “Baş müzakereci” Öcalan’ın şartları iyileştirilmeli

May 20, 2025
5k
Özgür Özel’den HSK üyeliği seçimlerine tepki: “Bu bir yankesicilik teşebbüsüdür, AYM’ye başvuracağız”

Özgür Özel’den HSK üyeliği seçimlerine tepki: “Bu bir yankesicilik teşebbüsüdür, AYM’ye başvuracağız”

May 20, 2025
5k
Van kayyımı, 6 aydır faaliyette olan pazarı törenle yeniden açtı

Van kayyımı, 6 aydır faaliyette olan pazarı törenle yeniden açtı

May 20, 2025
5k
Müebbet hapis cezası verilen Yüksel Güran’ın son hali ortaya çıktı

Müebbet hapis cezası verilen Yüksel Güran’ın son hali ortaya çıktı

May 20, 2025
5.1k
15 yaşındaki Mattia Ahmet Minguzzi’yi öldüren bıçak ‘suç aleti’ sayılmadı

15 yaşındaki Mattia Ahmet Minguzzi’yi öldüren bıçak ‘suç aleti’ sayılmadı

May 20, 2025
5k
Volkan Konak için “Geberdi” diyen Çatalca Müftüsü, Kocaeli’ye vaiz oldu

Volkan Konak için “Geberdi” diyen Çatalca Müftüsü, Kocaeli’ye vaiz oldu

May 20, 2025
5k
Şarkıcı Linet: Filistin’de hayatını kaybeden her çocuk içimde derin yaralar yaratıyor

Şarkıcı Linet: Filistin’de hayatını kaybeden her çocuk içimde derin yaralar yaratıyor

May 20, 2025
5k
İsrail muhalefet lideri Golan: Ordu çocukları hobi olarak öldürüyor

İsrail muhalefet lideri Golan: Ordu çocukları hobi olarak öldürüyor

May 20, 2025
5k
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları: Kayyımlar çekilsin, AİHM kararları uygulansın

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları: Kayyımlar çekilsin, AİHM kararları uygulansın

May 20, 2025
5k
Devlet Bahçeli’nin komisyon çağrısına AKP’den ret

Devlet Bahçeli’nin komisyon çağrısına AKP’den ret

May 20, 2025
5k
Dünyada ilk defa gerçekleştiriliyor: Bilimsel Yorumlu Heyet Tefsir Çalışması

Dünyada ilk defa gerçekleştiriliyor: Bilimsel Yorumlu Heyet Tefsir Çalışması

May 20, 2025
5k
İspanya’da telekomünikasyon şebekesi çöktü

İspanya’da telekomünikasyon şebekesi çöktü

May 20, 2025
5k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.