İran’da, geçtiğimiz yılın eylül ayında ‘ahlak polisi’ nezaretindeyken hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ölümünün ardından ülke genelinde protestolar başlamıştı. İran devletinin sert müdahalesi ve idam cezaları sebebiyle çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti. Protestoların ardından hükümetin hedef tahtasına oturttuğu ilk grup ise kadınlar oldu. Kız çocukları, eğitim kurumları ve her türlü sosyal ortamdan uzaklaştırılmaya çalışılırken, geçtiğimiz gün en az 47 öğrencinin kimyasal gazla zehirlenerek hastaneye kaldırıldığı, zehirlenen kız çocuklardan 20’den fazlasının durumunun kritik olduğu iddia edildi.
ÖĞRENCİLERİN ZEHİRLENMESİ PROTESTO EDİLDİ
Kürdistan eyaletine bağlı Sakkız şehrindeki Mirac Kız Lisesi’nde eğitim gören öğrencilerin zehirlenmesi üzerine okula gelen veliler ile güvenlik görevlileri arasında arbede yaşandı. Öğrencilerin zehirlenmesine sebep olan saldırıyı protesto eden Sakkızlılar okulda asılı İran bayrağını indirdi, ülkenin dini lideri Ali Hamaney aleyhinde sloganlar attı. Okula gelen emniyet güçleri ile toplanan kalabalık arasında arbede çıktı.
VELİLER ÇOCUKLARINI KENDİ İMKANLARIYLA HASTANEYE KALDIRDI
Sosyal medya paylaşımlarında, okula gelen ambulansların yanı sıra velilerin kendi imkanlarıyla çocukları hastanelere götürdüğü görüldü. Olayın ardından en az 47 öğrencinin hastanelere kaldırıldığı, 20’den fazlasının durumunun kritik olduğu öne sürüldü. Resmi makamlardan ise konuya ilişkin açıklama yapılmadı.
16 YAŞINDAKİ KARO PASHABADİ HAYATINI KAYBETTİ
Öte yandan, İran’ın başkenti Tahran’da üç hafta önce kimyasal gazla zehirlenen öğrencilerden 16 yaşındaki Kürt öğrenci Karo Pashabadi hayatını kaybetti.
İnsan Hakları Örgütü Hengaw, İran’ın Sine iline bağlı Kamyaran nüfusuna kayıtlı, Tahran’da ailesi ile yaşayan Pashabadi’nin yaşamını yitirdiğini duyurdu.
15 Mart’ta Tahran’daki bir okulda zehirlenen Pashabadi, bir süredir Tahran Miladi Hastanesi’nde tedavi görüyordu. Pashabadi, 8 Nisan’da hayatını kaybetti. Pashabadi, dün (9 Nisan) Kamyaran iline bağlı Peşawi köyünde toprağa verildi.
NE OLMUŞTU?
İran’da 30 Kasım 2022’den bu yana genellikle kız öğrencilerin eğitim gördüğü okullarda toplu zehirlenme vakaları yaşanıyor. Şu ana kadar 238 okulda 5 binden fazla öğrenci zehirlendi. Öğrencilerde solunum sıkıntısı, mide bulantısı, baş ağrısı ve uzuvlarda uyuşma gibi belirtiler görülüyor.
İran İçişleri Bakanlığı, 11 Mart’ta yaptığı yazılı açıklamada, Tahran, Kum, Zencan, Huzistan, Hemedan, Fars, Gilan, Batı Azerbaycan, Doğu Azerbaycan, Kürdistan ve Rezevi Horasan eyaletlerindeki okullarda toplu zehirlenme vakalarıyla bağlantılı oldukları şüphesiyle 100’den fazla kişinin gözaltına alındığını bildirmişti.