Türkiye’nin Suriye’nin Afrin bölgesindeki zeytinyağını askerler ve Özgür Suriye Ordusu’yla (ÖSO) ‘çaldığı’ ve İspanya başta olmak üzere Avrupa Birliği (AB) ülkelerine kaçak olarak sattığı iddia edildi.
OliveOilTimes’ın İspanyol gazetesi El Público’ya dayandırdığı habere göre zeytinyağı trafiği Afrin üzerinden başlayıp İspanya’ya kadar uzanıyor.
Türk askerleri ÖSO ile birlikte 20 Ocak 2018’de Afrin’e ‘Zeytin Dalı’ isimli bir hareket düzenlemişti ve bazı bölgeleri kontrole almıştı.
‘Afrin’deki zeytinyağını Türkiye çalıyor’
İddiayı Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) ve İsviçreli milletvekili Bernhard Guhl da dile getirdi.
Gözlemevi “Binlerce zeytinyağı tankı, ‘Zeytin Dalı’ operasyonundaki unsurlar tarafından Afrin kırsalındaki zeytin kompresörlerinden çalındı ve çeşitli pazarlarda satıldı” derken, Guhl ise “Afrin’de zeytin bahçeleri hem Türk güçleri hem de destekledikleri milisler tarafından yağmalandı. Çaldıkları zeytinyağını İspanya’ya sattılar. Satmaya da devam edecekler”diye konuştu.
Gazete, nihai durağın İspanya olmasının gerekçesini şöyle açıklıyor: “Çünkü o kadar çok miktarda zeytinyağı ithal ve ihraç ediliyor ki gümrük memurlarının bunların hepsini kontrol etmesi mümkün değil.”
‘5 bin ton alındı, 80 milyon dolar ederinde’
Yerel kaynaklar, Türkiye’nin bu satışlardan yaklaşık 80 milyon dolar olduğunu öne sürerken, Afrin’deki zeytinlerin yüzde 80’inin kaçak olarak bölge dışına çıkarıldığını söyledi. Bu da yaklaşık 5 bin tona denk düşüyor.
Türkiye AB’ye en çok zeytinyağı ihraç eden üçüncü ülke. İlk sırada Tunus yer alırken, onu Fas takip ediyor.
‘Sınırda etiketlenip AB’ye satılıyor’
Yerel kaynaklar, zeytinyağının paramiliter gruplar tarafından Türkiye sınırına götürüldüğünü, burada yağların ‘Türk zeytinyağı’ diye etiketlenip AB ülkelerine satıldığını ileri sürüyor. AB ve Türkiye arasındaki ticaret anlaşmasının da bunu kolaylaştırdığı belirtiliyor.
Tarım ve Gıda Bakanı Bekir Pakdemirli, geçen sene Afrin’den zeytin ve yağ getirildiğini açıklamış ve bunun gerekçesini “PKK’nin eline gelir geçsin istemiyoruz. Afrin’de biz gelirlerin bir şekilde bize geçmesini istiyoruz” diye açıklamıştı.
Gazeteye konuşan Luis Escalante isimli bir zeytinyağı işletmecisi ise Türkiye’den ‘şüpheli’ diye nitelediği satış talepleriyle karşılaştığını söyledi.
İddialarla ilgili Türk ve İspanyol kurumlar yorum yapmayı reddetti.
Hükümet geçen sene Suriye’de ‘kontrole alınan bölgeden’ TL bazında 4 bin ton patates ‘ithal edildiği’ni söylemişti.