İstanbul Havalimanı, inşa edilme kararı alındığı günden bu yana hiç bitmeyen tartışmaların odağında olmayı sürdürüyor.
Son olarak, Bloomberg, İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA’nın hisse satışı için hazırlık yaptığını söyledi ve satışa ilişkin görüşmelerin ‘gizlice’ yapıldığını yazdı.
Habere göre, İGA Havalimanı AŞ’nin hisse satışı için hazırlık yapılıyor ve bu konuda ABD’li danışmanlık şirketi Lazard ile anlaşma imzalandı bile.
Karar Gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, 27 Mayıs tarihli, “3. Havalimanı niye yapıldı” başlıklı yazısında, ‘hassas’ bir şekilde konuyu ele alacağını, çünkü herkesin bu meselede ‘çok nazik’ olduğuna dikkat çektikten sonra, sorusunun yanıtına girizgah olarak, “Hamdi Topçu, “ ‘Yerel’den Global’e’ THY’nin Yükseliş Dönemi” kitabında aslında ilk işareti kapakta veriyor. Ne diyor Hamdi Topçu bu döneme “Yükseliş Dönemi.” Gerisini düşünün: (Yükseliş bitti…THY büyüyemiyor)” satırlarını yazıyor ve ardından da bu söylemdeki ‘şifreleri’ çözmeye çalışacağını ifade ediyor:
“Evet, ne diyor Hamdi Topçu 3. Havalimanı hakkında…. Ya da ne denilmek isteniyor? Kendimce şifreleri çözeyim.
sayfa: ‘THY’nin agresif büyümesi sonucu, Atatürk Havalimanı artan hava trafiğini kaldıramıyordu. Sürekli iyileştirmelerle durumu kurtarıyorduk. Havalimanında bir paralel pist ve ek bir terminal işi kurtarabilirdi.’
“Üç alternatif hazırlandı. İki versiyonda THY yönetim binası ve cami minaresinin uçlarının yıkılması gerekiyordu. Kamulaştırmaya da ihtiyaç yoktu.”
“Atatürk Havalimanı’na inen 100 uçaktan yaklaşık 70 kadarı dar gövde uçaklardı. Bu da 2030’a kadar ihtiyacı karşılıyordu.”
Anlam: Yani küçük bir kaç hamle ile koskoca bir havalimanı boşa çıkmamış olacak ve bunca masrafa gerek olmayacaktı. Kısaca 3. Havalimanı ihtiyaçtan yapılmadı?
O zaman soralım kendi kendimize: 3. Havalimanı ihtiyaçtan yapılmadı ise milyarlarca dolar Hazine garantileri verilerek neden yapıldı?
(Sahi yılda iki bayramda sadece kuyruk olan Çanakkale Köprüsü sizce neden yapılıyor? Orada da tıpkı diğer köprü ve otoyollar gibi çocuklarımızın ve torunlarımızın gelecek gelirlerini ipotek eden Hazine garantileri var. Hızla yapılan Şehir Hastanelerinde, ya da kuş konmaz havalimanlarında da Hazine garantileri var…)”
Kahveci, 3. Havalimanı’nın bir AVM mantığı ile yapıldığına dikkat çekiyor ve uçakların kalkış süreleri vs. gibi verimlilik noktaların ikinci plana itildiğine vurgu yapıyor.
Bu gidişle THY’nin çok ciddi yeni maliyetlerin altından kalkamayacak duruma geleceği öngörüsünde bulunan Kahveci, pistlerin yönü ile ilgili ihmallere de şu satırlarla dikkat çekiyor:
“Prof. Mikdat Kadıoğlu verdiği demeçte şunları söylüyor:
‘(Pistlerin yönü hakkında, rüzgarların uçak iniş ve kalkışını engellemesi meselesi) İnşaat haindeyken benden görüş istediler, incele dediler. Onlara ideal pist yönlerinin nasıl olması gerektiğini raporladım. Şimdiye kadar iki pist yapıldı. Diğerlerini benim önerilerim doğrultusunda yaparlar mı bilmem.”
Kahveci son satırıyla meseleyi de özetlemiş oluyor:
“Hamdi Topçu net anlatmış: 3. Havalimanı ihtiyaçtan olmayan bir Binali Yıldırım projesi… Bütün sorumluluk onda.”