15 Temmuz’un ardından Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile görevlerinden ihraç edilenlerin işlerine iade edilip edilmeme kararını vermek üzere, “2 yıllığına” denilerek 2017’de kurulan Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonu 6’ncı yılında kapatılıyor.
Cumhurbaşkanı kararıyla her yıl uzatılan OHAL Komisyonu’nun görev süresi 22 Ocak 2023’te doluyordu. İktidar Meclis’e getirdiği torba yasa teklifine OHAL Komisyonu’nun kapatılması adımını da koydu. Komisyonun görev süresinin dolmasından sonraki dönemi düzenleyen teklife göre KHK ile ihraç edilenlerin iş ve işlemleri ya da yazışmaları ihraç edildikleri kurum veya kuruluşlar tarafından yapılacak.
Gazete Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre öğrenci ilişiği kesilmesi işlemi ve kapatılan özel öğretim kurumları için Millî Eğitim Bakanlığı, kapatılan radyo ve televizyonlar için RTÜK, kapatılan sendika, konfederasyonlarla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kapatılan özel sağlık kuruluşları için Sağlık Bakanlığı, kapatılan dernekler için İçişleri Bakanlığı iş ve işlemleri yapacak, bilgi ve belge taleplerini yerine getirecek.
İNSANLARIN HUKUKA İNANCINI ORTADAN KALDIRDI
Gazete Duvar’a konuşan CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca’ya göre söz konusu adım komisyonun lağvedilmesi anlamına gelmiyor. Söz konusu teklifle OHAL Komisyonu’nun feshedildiğini belirten Karaca, “OHAL Komisyonu, insanların hukuka inancını ortadan kaldırdı.” diye konuştu.
Yargı kararlarını hiçe sayan Komisyon’un çok büyük bir tahribat yarattığını söyleyen Karaca, “OHAL Komisyonu’nun ortadan kalkması hiçbir şey düzeltmeyecek. OHAL Komisyonu birçok kararını ‘Kurum kanaatini’ gerekçe göstererek verdi. Şimdi o kurumlar yargı işlemlerini yapacak. Asıl çözülmesi gereken yurttaşların adil yargılanma hakkına kavuşmalarıdır” dedi.
İNSANLARIN ANAYASAL YARGILANMA HAKLARINI 6 YIL GASP ETTİLER
OHAL KHK’leriyle ihraç edilenlerin taleplerini Meclis’te çok kez gündeme getiren HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, iktidarın teklifini “rezalet” olarak niteledi. Söz konusu komisyonun “2 yıllığına” denilerek kurulduğunu fakat altı yıldır görev yaptığını belirten Gergerlioğlu, “Bu normal bir şey mi? OHAL bittikten sonra komisyon neden çalışmaya devam etti? OHAL bittikten sonra dört yıl daha kararlar verdiler. Anayasa Mahkemesi’nin bu komisyonu uygun bulmaması gerekiyordu. İki yılda bitecek komisyon altı yılda bitiyor, birçok insanın yargısız infazına imza atılıyor. İnsanları bu kadar yıl beklettiler. Vatandaşın yargıya gidebilme hakkını altı yıl boyunca gasp ettiler. Bu adımdan önce OHAL Komisyonu lağvedilmeliydi. Anayasa suçu işlediler ve insanların anayasal yargılanma hakları altı yıl boyunca gasp edildi” diye konuştu.
OHAL KOMİSYONUNUN HUKUKSUZLUKLARI BAKANLIKLAR ELİYLE DEVAM ETTİRİLECEK
OHAL döneminde yayımlanan KHK’lerle kamu kurumlarından ihraç edilenlerin örgütlendiği Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK) Eş Başkanı Mehmet Bozgeyik’e göre konfederasyonuna bağlı 800’e yakın KHK’linin başvurularının sonuçları henüz komisyon tarafından paylaşılmadı. OHAL Komisyonu’nun görev süresi boyunca yüzde 86 oranında ret kararı verdiğini hatırlatan Bozgeyik, “6 yıl sonra komisyonun kapatılarak tekrar kurumların görevlendirilmesi süreci daha da uzatacak. Çünkü o kurumlar da almış oldukları dosyalar için yeniden bir birim oluşturacak ve süreç biraz daha uzayacak. 6 yıllık OHAL Komisyonu’nun hukuksuzlukları bakanlıklar eliyle devam ettirilecek” dedi.