MB’nın zorunlu karşılık düzenlemesine gidildiğini açıklamasının ardından Turhan, ‘Her seferinde ‘artık bundan daha fazla saçmalanamaz’ diyoruz. Bizi şaşırtmayı başarıyorsunuz’ dedi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda finansal istikrarın desteklenmesi ve liralaşmanın teşvik edilmesi kapsamında makroihtiyati politika setini güçlendirerek zorunlu karşılık düzenlemesinde gidildiğini duyurdu. 1 Nisan’dan itibaren dörder haftalık dönemlerde kullandırılan ticari kredilerin yüzde 10’u kadar zorunlu karşılık tesis edilecek. Merkez Bankası’nın zorunlu karşılık düzenlemesine gidildiğini açıklamasının ardından ekonomist İbrahim Turhan’dan tepki geldi. Turhan, “Her seferinde ‘artık bundan daha fazla saçmalanamaz’ diyoruz. Bizi şaşırtmayı başarıyorsunuz. Bilançoların varlık tarafına zorunlu karşılık uygulayarak çıtayı yükseltmeyi, kendi rekorunuzu kırmayı yine başardınız” ifadelerini kullandı.
Sosyal medya hesabından paylaşım yaparak tepki gösteren Ekonomist İbrahim Turhan, “Anlamsız ve yararsız bir inadın, hiçbir işlevi kalmamış, hatta amaçlananın tam tersine yol açan faiz takıntısının ekonomi politikalarını içine düşürdüğü durum ancak ‘hazin’ diye ifade edilebilir” dedi.
‘EKONOMİ POLİTİKALARINI İÇİNE DÜŞÜRDÜĞÜ DURUM ‘HAZİN’
Turhan’ın paylaşımı şöyle:
“Basında gördüğümde, ne yalan söyleyeyim, ‘herhalde yine yanlış yazdılar’ dedim. Sonra Merkez’in kendi açıklamasını okudum.
“Bilançoların yükümlülük tarafına uygulanmakta olan zorunlu karşılıklar, … varlık tarafına da uygulanmaya başlanmaktadır.”
“Makro ihtiyati tedbir” imiş!
Anlamsız ve yararsız bir inadın, hiçbir işlevi kalmamış, hatta amaçlananın tam tersine yol açan faiz takıntısının ekonomi politikalarını içine düşürdüğü durum ancak “hazin” diye ifade edilebilir.
‘KKM İLE HAZİNE’YE VE MERKEZ BANKASI’NA MİLYARLARCA LİRA ÖRTÜLÜ FAİZ ÖDETİYORSUNUZ’
“Faizi artırmadık” deyip birilerinin keyfini yapmak için piyasanın canına okudunuz. Faizi indirdik deyip artırıyorsunuz. KKM ile Hazine’ye ve Merkez Bankası’na milyarlarca lira örtülü faiz ödetiyorsunuz. Liralaşma deyip dolarizasyonu tarihin en yüksek düzeyine çıkarıyorsunuz. Vergi ve zorunlu karşılık uygulamalarıyla bütün maliyeti piyasaya yüklüyorsunuz.
‘TARİHE GEÇECEKSİNİZ!’
Her seferinde “artık bundan daha fazla saçmalanamaz” diyoruz. Bizi şaşırtmayı başarıyorsunuz. Bilançoların varlık tarafına zorunlu karşılık uygulayarak çıtayı yükseltmeyi, kendi rekorunuzu kırmayı yine başardınız. Tarihe geçeceksiniz!
Anlamsız ve yararsız bir inadın, hiçbir işlevi kalmamış, hatta amaçlananın tam tersine yol açan faiz takıntısının ekonomi politikalarını içine düşürdüğü durum ancak “hazin” diye ifade edilebilir.
“Faizi artırmadık” deyip birilerinin keyfini yapmak için piyasanın canına okudunuz.— Ibrahim M. Turhan (@ibrahimmturhan2) April 23, 2022