5,5 yıldır Silivri Cezaevinde tutuklu tutulan MS hastası eski Albay Mustafa Özcan Çay’ın durumu ağırlaştı. Gözleri görmeyen, ellerini ve kollarını hareket ettiremeyen Çay’ın bakımını koğuşundaki diğer mahkumlar yapıyor.
Mustafa Özcan Çay, on binlerce insan gibi 15 Temmuz sonrasında hapse atıldı. Üç yıl önce tedavi olduğu Multipl Skleroz (MS) rahatsızlığı, konulduğu Silivri Cezaevi’nde yeniden nüksetti. Şikayetleri, basit ilaçlarla geçiştirildi. 5,5 yıldır ailesinden uzak olan Mustafa Özcan Çay’ın kızı Şeyda’da atipik otizm sendromu hastalığıyla mücadele ediyor.
HASTANEYE 3 YILDA GİDEBİLDİ
Tedavisi için detaylı tetkikler yapılmayınca Çay’ın hastalığı hızla ilerledi. Mustafa Özcan Çay, hastalığı ilk geçirdiğinde tedavi olduğu Okmeydanı Araştırma Hastanesi’ne ancak 2019’da nakledilebildi. Hastaneye tekerlekli sandalyede götürülen Çay’a, fizik tedavi yerine yine ilaçla tedavi uygulandı.
İKİ GÖNÜLLÜ MAHKUM ÇAY’IN ALT BEZİNİ DEĞİŞTİRİYOR
O günden sonra sandalyeye bağımlı kalan Mustafa Özcan Çay’ın durumunda iyileşme görülmedi. Son dönemde durumu ağırlaşan Çay’ın hücresine gönüllü iki mahkum nakledildi. Görme duyusunu yitiren 46 yaşındaki Çay’ın tüm kişisel ihtiyaçları bu iki kişi tarafından gideriliyor, alt bezi günde dört beş kez değiştiriliyor.
Ailesinin verdiği bilgiye göre Özcan Çay’ın atakları son bir ayda sıklaştı. Mustafa Özcan Çay’ı bir daha görememe endişesi artan ailesi, yetkililere şu çağrıyı yapıyor: ‘’Onu cezaevinde ölüme terk etmeyin, infazını erteleyin, onu tedavi ettirme fırsatı verin.’’
GERGERLİOĞLU DA GÜNDEME GETİRDİ
Hak ihlalleriyle mücadeleyi misyon edinen HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Mustafa Özcan Çay’ın durumunu TBMM gündemine taşımıştı. Dünyadaki en ağır hastalıklardan birine tutulan Çay’a infaz ertelemesi verilmemesini eleştiren Gergerlioğlu, ‘’Bu hal nedir?’’ diye sormuştu.
Multipl Skleroz (MS) hastalığı, etkisini merkezi sinir sisteminde gösteren ve ataklarla kendini belli eden kronik bir rahatsızlık. Bağışıklık sisteminin güçlü tutulması tedavide önemli rol oynuyor.
Raporlara yansıyan verilere göre, cezaevlerinde bin 700’e yakın hasta mahpus bulunuyor. Bunlardan 604’ünün durumu ağır.
Tedavileri Sistematik Engelleme!
Tedavi olmazsa ya felç kalacak ya da ölecek.
Yaşam hakkı ihlal ediliyor.@abdulhamitgul @adalet_bakanlik@ctekurumsal
LütfiKoçun ÇığlığınıDuyun
Dinleyin tedavi engelleme, oyalama, işkence, örtbas sistematiğini görün.pic.twitter.com/ZykbtOlLER
— Hüseyin DEMİRTAŞ (@HDemirtasTR) December 28, 2020