Safeguard Defenders Eylül ayında dünya genelinde bu tür 54 istasyonun varlığının iddia edildiğini ve aralarında Kanada, Almanya ve Hollanda’nın da bulunduğu en az 12 ülkede polis soruşturması başlatıldığını bildirdi.
Bugün güncellenen rapora göre, sivil haklar örgütü Çin polisine bağlı 48 yeni merkezi tespit etti. Çin’in yurtdışındaki gayriresmi polis merkezlerinin sayısı 100’un üzerine çıkarken, Avrupa’daki merkezlerin sayısı ise endişe veriyor.
11 merkezle İtalya başı çekerken, İspanya’da 9, Fransa’da 4 Çin polisine bağlı merkez bulunuyor. Avrupa Birliği ülkelerinde Çin diasporasını takip için toplamda 43 merkez bulunuyor.
Sivil haklar grubu, gayriresmi polis karakollarının Çin tarafından “taciz, tehdit ve gözdağı ile muhalifleri Çin’e dönmeye zorlamak” için kullanıldığını öne sürüyor.
İtalya’nın kuzeyindeki Milano kentinin ise bu amaçla test alanı olarak kullanıldığı iddia edildi.
Çin ise bu ofislerin sadece Çin vatandaşlarına pasaport ya da ehliyet yenileme gibi bürokratik işlemlerde yardımcı olmak üzere kurulmuş “hizmet istasyonları” olduğunu söyledi.
Safeguard Defenders, karakolların doğrudan Pekin tarafından yönetilmemesine rağmen, merkezi hükümetin daha açık bir yönlendirmesinin görülmeye başlandığını ifade etti.
Grup, İtalya’da 13 yıl kaldıktan sonra Çin’e dönen ve iz bırakmadan ortadan kaybolan, zimmetine para geçirmekle suçlanan bir fabrika işçisi de dahil olmak üzere, insanları İtalya’dan eve dönmeye zorlamak için – resmi iade kanalının aksine – gözdağı verildiğine dair kanıtları olduğunu söylüyor.
Safeguard Defenders kampanya direktörü Laura Harth ise bir yıl içinde 210 bin kişinin geri dönmeye ikna edildiğini gösteren bilgilere rastlandığını söyledi.(Ensar Nur TR724 HABER)