Gezi Parkı protestolarının planlayıcılarından olduğu suçlamasıyla hakkında soruşturma başlatılan menajer Ayşe Barım, 3 günlük gözaltı sürecinin ardından bugün Çağlayan Adliyesi’ne sevk edildi. Türkiye’de birçok ünlüyü temsil eden ID Danışmanlık menajerlik şirketinin kurucusu ve ortağı Ayşe Barım, terör savcısına yaklaşık 3 saat ifade verdi.
Barım, ifadesinin alınmasından sonra, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüse yardım etme” suçlamasıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Can Tuncay ve savcı Furkan Kafalı tarafından tutuklanması talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi.
Ayşe Barım, sevk edildiği 4. Sulh Ceza Hakimliği’nce tutuklandı.
MEMET ALİ ALABORA İLE KONUŞMASI SUÇA DELİL SAYILDI
Ayşe Barım’ı tutuklamaya sevk yazısında Gezi protestoları için, “Dönemin meşru hükümetini ortadan kaldırma amacına yönelik olan ve amaca matuf elverişli eylemleri barındıran kalkışma hareketi” tanımlaması yapıldı.
Sevk yazısının ilk sayfasında Gezi eylemleri sonucunda verilen mahkeme kararlarından bahsedildi.
İkinci sayfada ise Barım’ın iletişim kurduğu, iş insanı Osman Kavala ile Çiğdem Mater ve Memet Ali Alabora’ya verilen hapis cezalarına değinildi.
Üçüncü sayfada ise Barım’ın Gezi davası dosyasına giren tape kayıtlarına yer verildi. Memet Ali Alabora ile konuşan Barım’ın, Gezi eylemleri sırasında yapılacak bir açıklamaya dair konuşmalarından bahsedildi. Konuşmalarda Ayşe Barım’ın, ise “Bunun tonu tavrı sana tam tersi son derece zarar verici bir tavır ve ton” diye yanıt verdiği görüldü.
Savcılık ise Barım’ın bu ifadelerini, “şiddete evrilen eylemler sürecinde kitlesellik arayışı içinde olduğu” şeklinde değerlendirdi.
BARIM’IN KAVALA İLE İRTİBATININ DELİLİ, MATER İLE GÖRÜŞMENİN İÇERİĞİ YOK
Sevk yazısının devamında Ayşe Barım’ın, Çiğdem Mater ile 14 kez, Memet Ali Alabora ile 3 kez telefonla görüştüğü ifade edildi. Ancak Barım’ın, Mater ile konuşmalarının içeriğine yer verilmedi.
Öte yandan Barım’ın Osman Kavala ile irtibatta olduğu öne sürülürken, tutuklamaya sevk yazısında nerede ne şekilde, hangi yolla iletişim kurduklarına dair bir tespitin yer almadığı görüldü.
Başsavcı Vekili Tuncay ve savcı Kafalı, dosya arasında dinlenilmesi gereken tanıkların bir kısmının dinlenilmemiş olması, dijital verilerin değerlendirilmesinin yapılması gerektiğini gerekçe göstererek Barım’ı tutuklamaya sevk etti.
TEKELLEŞME İDDİASI DARBE SUÇLAMASINA EVRİLDİ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, bazı sanatçı ve oyuncuların menajerliğini yapan Ayşe Barım hakkında sosyal medya platformlarında yer alan paylaşımlar ve haberlerdeki iddialar ihbar kabul edilip re’sen soruşturma açılmıştı.
Ayşe Barım, sektörde tekelleşmeye neden olduğu iddialarıyla gündeme gelmiş, kendisine karşı çıkan oyuncuları piyasadan uzaklaştırdığı öne sürülmüştü.
Soruşturma kapsamında Ayşe Barım hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulurken, Barım’ın menajerliğini yaptığı Serenay Sarıkaya’nın da ‘tanık’ olarak ifadesi alınmıştı.
Ayşe Barım cuma günü sabah saatlerinde, hakkında açılan yeni soruşturma kapsamında gözaltına alındı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Barım’ın 29 Mayıs-2 Haziran 2013 tarihleri arasında şirketi bünyesindeki sanatçıları Gezi Parkı eylemlerine katılmaları için yönlendirdiğini öne sürdü. Barım’ın, Osman Kavala, Çiğdem Mater ve Memet Ali Alabora ile yoğun iletişim halinde olduğu, olayların planlayıcılarından olduğu iddia edildi.
BAŞSAVCI VEKİLİ ARAMALARA KATILDI
“Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme” suçlaması yöneltilen Barım’ın, ev ve ofisinde arama yapıldı. Arama çalışmalarına İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Can Tuncay’ın da katıldığı bildirildi.
Soruşturma kapsamında oyuncular Halit Ergenç, Bergüzar Korel, Mehmet Günsür, Ceyda Düvenci, Nejat İşler, Dolunay Soysert, Rıza Kocaoğlu ve Nehir Erdoğan’ın “tanık” sıfatıyla ifadesi alındı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, ifadesi henüz alınmayan oyuncuların da bilgisine başvurulacağını açıkladı.