AYM’nin kararı Can Atalay’ın tahliyesinin de önünü açabilir. Atalay’ın avukatlarının önümüzdeki günlerde tahliye için başvuruda bulunması bekleniyor.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Gerekçeli kararı gördükten sonra bir açıklama yapmak gerek. Anayasa Mahkemesi’nin bir hak ihlali kararı varsa, gerekçeli kararı bir okumamız lazım. Gerekçeli karar doğrultusunda elbette ki işlem yapılır” dedi.
TİP kararın ardından sosyal medya hesabından, “Halk kazandı! AYM, Hatay Milletvekilimiz Can Atalay’ın tutukluluğunun hak ihlali olduğuna karar verdi. Saray’a da adaletsizliğe de teslim olmadı! Şimdi arkadaşımız, halkın vekili Can Atalay derhal serbest bırakılmalı!” şeklinde bir paylaşım yaptı.
HEDEP X üzerinden, “Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay’ın seçilme hakkına ilişkin verdiği hak ihlali kararı derhal uygulanmalıdır. Can Atalay’ın yeri halkının yanı ve parlamentodur. Halkın iradesine yönelik gasp siyasetine son verin!” yazdı.
İstanbul Barosu Başkanı Av. Filiz Saraç ise sosyal medyadan yaptığı açıklamada şunları ifade etti:
“Baromuz üyesi Av. Ş. Can Atalay’ın seçilmiş bir milletvekili olarak yasama faaliyetlerine derhal katılmasının önündeki engellerin kaldırılmasının, T.C. Anayasası ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile koruma altında olan seçme ve seçilme hakkı gereği olduğunu Baromuzun açıklamalarında dile getirdik.
“Yargıtay, Anayasa Mahkemesi, AİHM içtihatları doğrultusunda meslektaşımızın seçmenlerin iradesi doğrultusunda yasama görevini yerine getirmesi demokratik hukuk devletinin gereğidir.”
Atalay’ın avukatı Akçay Taşçı, AYM’nin kararı öncesi Cumhuriyet gazetesine verdiği demeçte Yüksek Mahkemesi’nin ihlal kararı vermesini ve tahliye beklediklerini söylemiş, “İhlal kararı çıkarsa Anayasa Mahkemesi’nin kararının yerine getirilmesi için hüküm veren mahkeme olan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvuracağız” demişti.
Avukat Can Atalay, 14 Mayıs’ta yapılan genel seçimlerde milletvekili seçildi. Ancak Gezi Parkı Davası’nda aldığı 18 yıl hapis cezası Yargıtay tarafından onandığı için tahliye edilmedi.
Atalay’ın avukatları, Anayasa’nın milletvekillerine yasama dokunulmazlığı getiren 83. maddesine dayanarak seçim sürecinin ardından müvekkillerinin tahliyesi ve hakkındaki yargılamanın durması istemiyle Yargıtay’a başvurmuş, Yargıtay bu talebi reddetimişti.
Anayasa’nın 83. maddesinde “Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz” ifadesi yer alıyor.
Can Atalay, Yargıtay’ın kararı sonrası avukatları aracılığıyla AYM’ye bireysel başvuruda bulunmuştu.
Atalay’ın tahliye ve hakkındaki yargılamanın durdurulması istemi ay başında görüşülmüş, AYM başvuruyu Genel Kurul’a sevk etmişti.
Genel Kurul bugün toplanarak dosyayı ele aldı ve Can Atalay’ın seçilme hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı yönlerinden hak ihlali olduğuna karar verdi.
TİP Can Atalay için adalet yürüyüşü başlatmış; yürüyüşe Atalay’ın annesi Şükran Atalay, babası Mustafa Atalay, amcası Abdurrahman Atalay ile aile üyeleri katılmıştı.