AYM, 18 yıl önce gerçekleşen ve AKP döneminin ilk büyük faciası olan Pamukova tren kazasıyla ilgili yapılan başvuruda hak ihlaline hükmetti.
Haydarpaşa-Ankara seferini yapan yolcu treninin 2004’te Sakarya’nın Pamukova ilçesinde raydan çıkması sonucu 41 kişi yaşamını yitirdi, 80’den fazla kişi yaralandı.
Kazanın ardından trenin birinci ve ikinci makinisti ile tren şefi hakkında açılan davada önce mahkumiyete hükmedildi. Yargıtay’ın verdiği iki kez bozma kararı sonrası ise 2019’da zamanaşımı nedeniyle dava düştü.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları yetkilileri hakkında başlatılan soruşturmaya izin verilmedi.
Bu şekilde 15 yılı aşkın süren yargılama sürecinin ardından kazada hayatını kaybedenlerden bir kişinin yakınları, yaşam hakkının ihlal edildiğini ileri sürerek Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yaptı.
Başvuruyu inceleyen Yüksek Mahkeme, Anayasa’nın 17’nci maddesinde güvence altına alınan yaşam hakkının maddi ve usul boyutu yönünden ihlal edildiğine, başvuruculara 90 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.
Yüksek Mahkeme ayrıca, karar örneklerinin bilgi amaçlı yargılamayı yapan yerel mahkeme ve Adalet Bakanlığına gönderilmesini kararlaştırdı.
“YETERLİ ÖNLEM ALINMADI” VURGUSU
AYM’nin bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanan kararında şu ifadeler yer aldı:
“Anayasa Mahkemesi somut başvuruya konu tren kazasında yetkili makamların demir yolu taşımacılığı gibi tehlikeli bir faaliyet nedeniyle yaşam ve fiziksel bütünlüğe karşı oluşan riskleri bertaraf etmek için kendilerine düşen pozitif yükümlülük kapsamında gerekli ve yeterli önlemleri aldıklarının söylenemeyeceği kanaatine varmıştır. Açıklanan gerekçelerle yaşam hakkının maddi boyutunun ihlal edildiğine karar verilmiştir.”
AYM, yaşam hakkının usul boyutunun da ihlal edildiğine karar verdi.
BİNALİ YILDIRIM’IN PİŞKİN SAVUNMASI
41 kişinin yaşamını yitirdiği Pamukova’daki tren kazası ardından dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım çok eleştirildi.
Daha sonra Türkiye Cumhuriyeti’nin son başbakanı olacak Yıldırım, istifa etmesi gerektiği yolundaki eleştirilere, “Ben çok rahatım. O direksiyonu ben kullanmıyorum ki kardeşim…” diyerek cevap verdi.
O dönemde Pamukova’daki tren kazası faciası nedeniyle CHP Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım hakkında bir gensoru verdi. Ancak CHP’nin Yıldırım için verdiği gensoru önergesi, AKP’nin oylarıyla reddedildi. AKP Grubu adına konuşan İstanbul Milletvekili Nusret Bayraktar, muhalefeti tren kazası sonrası ‘dar ağacı’ kurmakla suçlarken, kazayı ‘kem gözlerin nazarı’ olarak değerlendirdi.
ERDOĞAN’DAN GAZETECİLERE AZAR
Dönemin Başbakanı olan AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise tren faciasından sonra gazetecileri azarladı.
Erdoğan, “Sorumluluk, makinistlerle sınırlı mı kalacak, yoksa Ulaştırma Bakanı ve Devlet Demiryolları Genel Müdürü’yle ilgili bir tasarrufunuz olacak mı?” sorusuna çok sinirlendi.
Başbakan, muhabire, “Siz hangi kurumdansınız?” diye sormuş ve “İlk sorduğunuz soru akla gelmeyecek en son sorudur. Öyle aklınıza her gelen şeyde, her kazada kalkıp da pat diye burada tasarruf sahibi olan bakandı, hükümetti, bunları böyle görevden mi aldıracağız. Haddinizi bilerek soruları sorun” yanıtını verdi.
TMMOB “UYARILAR DİKKATE ALINMADI” DEMİŞTİ
Bugün Türk Mimar ve Mühendis Odaları (TMMOB) Başkanı, facianın gerçekleştiği dönemde ise Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, yaptığı açıklamada Ulaştırma Bakanlığı ve TCDD Yönetimi’ne eleştiriler yöneltmişti.
Kazadan önce yapılan teknik uyarıların dikkate alınmadığını belirten Koramaz, yıllardır uygulanan özelleştirme politikalarının da altını çizerek, karayollarının demiryollarına karşı kollandığını ve demiryoluyla taşımacılığına yatırım yapılmadığını kaydetmişti.