Türkiye’de AKP iktidarı ile radikal bir dönüşüme uğrayan hukuk camiasında işler iyi gitmiyor.
Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre, Hazine’de bin 300 olan kamu avukatı sayısı 800’e düştü. İdareler ise ihtiyacı karşılamak için serbest avukatlardan hizmet alımı yapmaya başladı. Hazine avukatları hazırladıkları raporda, taşrada kamu avukatı kalmadığına dikkat çekiyor.
Raporda, “Hukuk bilgisi olmayan idari amir eliyle hukuk hizmeti yürütülmektedir… Bu gidişatın durdurulamaması halinde; kamu adına yürütülen hukuk hizmetinin zaafa uğrayacağı ve kamu zararına neden olunacağı açıktır” uyarısı yapılıyor.
Türkiye Kamu-Sen’e bağlı Türk Büro-Sen üyesi Hazine avukatları, sorunlarını dile getiren rapor hazırlarken avukatlar, atamaların yeterli olmaması, iş yükünün fazlalığı, mali, sosyal ve özlük haklarının iyileştirilmesi konularında sendikadan destek istiyor.
Kamu avukatlarının sorunlarının yer aldığı raporda şu değerlendirmelere yer veriliyor:
Kamu avukatları farklı yasalara tabi çalışsalar da, çalışma koşulları, özlük hakları yönünden yaşadıkları sorunlar büyük çoğunlukla ortak olup uzun yıllardır dillendirilen bu sorunlar ne yazık ki halihazırda çözüme kavuşturulmadı.
Kamu avukatlığı kan kaybetmekte; her yıl büyük emek ve masraflarla düzenlenen sınavlarla istihdam edilen avukatlar, kendilerine sunulan çalışma ve özlük koşulları karşısında görevden ayrılıyor.
Günümüzde taşrada kamu idaresinin temsili kesintiye uğramakta ve hatta kısmen imkânsız hale geldiği için, hukuk bilgisi olmayan idari amir eliyle hukuk hizmeti yürütülüyor.
1. derecenin 4. kademesindeki bir müşavir Hazine avukatı 4 bin 711 lira maaş alıyor. Bu derece/kademeden emekli olan bir müşavir Hazine avukatı da 2 bin 545 lira emekli maaşı alıyor. Kamu avukatları halihazırda önlisans mezunu bir teknik personel maaşından bile düşük olan bu maaş ile sigorta şirketlerinin “kamu avukatlarının riski çok yüksek” gerekçesiyle “mesleki mesuliyet sigortası” yapmadığı bir mesleği yürütüyor.
Alınan sorumluluk ile kıyaslandığında oldukça düşük olan maaş/emekli maaşı karşısında, göreve yeni başlayan kamu avukatları görevden ayrılıp hâkim/savcı/müfettiş kadrolarında çalışmayı tercih ediyor. Emeklilikleri yaklaşanlar ise noterlik yapmak üzere idarelerinden ayrılıyor. Avukatlar önceki yıllarda yaş haddinden emekli olana kadar idarelerinde çalışmayı tercih ediyorlardı.
Kısa zaman önce yaklaşık bin 300 olan Hazine avukatı sayısı, şu an için 800’e düştü. Aynı nedenle diğer kamu kurumlarında da kamu avukatı sayısı hızla azalıyor.
Bu gidişatın durdurulmaması halinde, kamu adına yürütülen hukuk hizmetinin zaafa uğrayacağı ve kamu zararına neden olunacağı açıktır.
Kamu avukatlarının sorunları ana başlıklarıyla şöyle: 1- Devlet Memurları Yasası’ndaki “kariyer” ilkesinde aranan koşulları taşıdıkları halde “kariyer meslek sınıfına” alınmıyorlar. 2- Eğitim durumları, bulundukları kadro ve görev unvanları gereği “makam tazminatı” almaları gerektiği halde verilmiyor. Özel hizmet tazminatı, emsal eğitime sahip meslek grubuna göre çok düşük. 4- Ek gösterge, aynı eğitim durumu ile kamuda çalışanlarla eşit değil.