Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

‘Anayasa Mahkemesi uyuşturucu satıcısının önüne yattı’

by aktifhabercom
April 13, 2018
‘Anayasa Mahkemesi uyuşturucu satıcısının önüne yattı’
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Güney Kore, Türk diplomatı konuşuyor: Alkollüyken kaza yaptı, saldırdığı taksicinin telefonunu gasp etmeye çalıştı

Güney Kore, Türk diplomatı konuşuyor: Alkollüyken kaza yaptı, saldırdığı taksicinin telefonunu gasp etmeye çalıştı

August 7, 2025
5.1k
Erdoğan, gazi ve şehit yakınlarından inanmalarını istedi: Sürecin hiçbir noktasında pazarlığa yer verilmemiştir

Erdoğan, gazi ve şehit yakınlarından inanmalarını istedi: Sürecin hiçbir noktasında pazarlığa yer verilmemiştir

August 7, 2025
5k

Anayasa Mahkemesi’nin kararına ilişkin Gazeteci Mehmet Yıldız, polise uyuşturucu satmaya çalışırken yakalayan polis memurlarının başına gelenleri yazdı.

Mehmet Yıldız / TR724

Başlık biraz fazla ağır olmuş diyebilirsiniz. Yazıyı okuyunca siz de hak vereceksiniz.

Önce bir haber: 10 Nisan tarihinde Anayasa Mahkemesinin internet sitesinde yayınlanan bir basın duyurusu pek çok kişi gibi beni de heyecanlandırdı. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu toplanmış, hukuka aykırı delillere dayanarak mahkûmiyet kararı verilmesini hak ihlali olduğuna karar vermiş.


Ne güzel bir karar değil mi? Gelin kararın detaylarına bakalım:

2011 yılında Fatih ilçe emniyet müdürlüğünde görev yapan iki polis memurunun yanına yaklaşan Sertif Kılıç (asıl adı Orhan Kılıç) adında bir uyuşturucu satıcısı, M.E. ve Ö.Ö adlı polislere uyuşturucuya ihtiyaçları olup olmadığını sormuş. Teklif karşısında şaşıran polisler, daha fazla uyuşturucu madde ele geçirebilmek için başvurucunun yaşadığı eve gitmiş ve evde bulunan uyuşturucu maddeye el koymuşlar.

Evde ele geçirdikleri uyuşturucu maddeleri muhafaza altına aldıktan 18 saat sonra Cumhuriyet savcısına bildirmiş ve bu işlemle ilgili bir de tutanak düzenlemişler. Tutanakta, daha fazla uyuşturucuya ulaşmak düşüncesiyle başlangıçta alıcı gibi hareket ettiklerini, evden hassas terazi, çok sayıda uyuşturucu hap, değişik miktarlarda kokain ve eroin maddesi ele geçirdiklerini belirtmişler.

Sonraki işlemler savcının talimatı ile başka polisler tarafından sürdürülmüş ve açılan kamu davası üzerine uyuşturucu satıcısı mahkûm edilmiş.

Öte yandan polis memurları M.E. ve Ö.Ö. hakkında yasal işlem yapmama karşılığında başvurucu ile anlaşma yaptıkları gerekçesiyle rüşvet suçundan soruşturma başlatılmış. Yapılan yargılama sonucunda polis memurları ceza almış. Bu da yetmemiş, haklarında konut dokunulmazlığını ihlal ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçlarından da kamu davası açılmış, yargılama sonunda atılı suçlardan hükmün açıklanmasının geri bırakılması yönünde karar verilmiş.

Aradan 3 yıl geçmiş. 2014 yılında Anayasa Mahkemesi’ne başvuran uyuşturucu satıcısı, hukuka aykırı olarak elde edilen delillere dayanılarak hakkında mahkûmiyet kararı verildiğini ve bu suretle adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini ileri sürmüş. 

Bu başvuruyu değerlendirmek üzere toplanan Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, şu karara varmış:

Ceza yargılamasında hukuka uygun yöntemlerle delil elde edilmesi, hukuk devletinin temel ilkelerinden sayılmaktadır.

Somut olayda konuttaki aramanın kanuna aykırı şekilde yapıldığı açıktır. Zira kolluk görevlilerinin konutta arama yapmaları için hâkim kararı veya Cumhuriyet savcısının yazılı emri bulunmamaktadır. Ayrıca arama uzun bir süre geçtikten sonra nöbetçi Cumhuriyet savcısına bildirilmiştir. 

Mahkeme kararından anlaşıldığına göre mahkûmiyet hükmü, belirleyici olarak gerçekleştirilen hukuka aykırı arama sonucunda elde edilen delilleredayandırılmıştır. Mahkûmiyet hükmünün esaslı ve belirleyici delilleri, aramada ele geçirilen hassas terazi ve uyuşturucu maddelerdir. Dayanılan diğer deliller ise arama yapan ve rüşvet suçundan mahkûm olan polis memurlarının ifadeleri ile başvurucunun uyuşturucu madde kullandığına dair beyanıdır. Hâlbuki mahkûmiyet kararı uyuşturucu madde ticareti yapma suçundan verilmiştir. Kararda, başvurucunun aramanın icra ediliş şekline yönelik iddia ve itirazları hakkında bir değerlendirme yapılmamıştır.

Anayasa Mahkemesi, açıklanan nedenlerle adil yargılanma hakkı kapsamındaki hakkaniyete uygun yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar vermiştir.

Kararın özeti bu.

Peki bundan sonra ne olacak?

Anayasa Mahkemesi hak ihlali kararı verdiği için adı geçen uyuşturucu satıcısı yeniden yargılanacak. Karara göre ortada hukuka uygun elde edilmiş bir delil olmadığına göre beraat edecek. Tutuklu olduğu süre içinde uğradığı zararlar için devletimiz tazminat ödemek zorunda kalacak!

Bu karar bana geçen ay okuduğum bir başka haberi hatırlattı.

15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle tutuklu olan eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Akın Öztürk, kendisini Sincan Cezaevi’nde ziyaret ederek darp eden Alaattin Çakıcı’nın avukatı Mehmet Sinan İnce hakkında şikâyette bulunur.

Şikâyet üzerine, İnce’nin evinde yapılan aramada 1 dolar bulunur. Ardından gözaltına alınarak Cemaat üyeliği iddiasıyla hakkında soruşturma başlatılır ve 5 Ağustos 2016’da tutuklanır.

Çakıcı’nın avukatı, ifadesinde “1 Doları için kokain içerken kullanıyordum. Mümkünse banknot üzerinde kriminal inceleme yapılsın. O zaman kokain artıklarına rastlanacaktır” der. Dediği gibi de çıkar, yapılan incelemede 1 Dolar üzerinde kokain kalıntısı tespit edilir ve İnce 9 Eylül 2016’da tahliye edilir. Ankara Cumhuriyet Savcılığı takipsizlik kararı verir. Buna karşılık İnce hakkında Akın Öztürk’ü darp etmesiyle ilgili hiçbir işlem yapılmaz.

Bu da güzel bir haber değil mi?

Yüksek mahkemeden başlayarak en alttaki kolluk görevlisine kadar adi suçluların haklarını koruma konusunda gösterilen ihtimam nedense hizmet hareketi mensuplarına gösterilmiyor.

Burs verdi, kurban bağışladı, Bankasya’ya para yatırdı, çocuğunu cemaat okuluna yazdırdı, gazetesine abone, sendikasına üye oldu gibi bahanelerle yüzbinlerce masum inim inim inletilirken bu iniltilere kulak vermeyen Anayasa Mahkemesi bir uyuşturucu satıcısının feryadına yetişebiliyor.

Son tahlilde, Anayasa Mahkemesinin verdiği karar doğru bir karar. Hukuka aykırı elde edilen delile dayanılarak mahkûmiyet kararı verilmesi Anayasa’nın 38. maddesine aykırıdır.

Peki hukuka aykırı elde edildiği iddia edilen başta Bylock vb. deliller yüzünden hayatları karartılan yüzbinlerin durumu ne olacak?

***

Dün akşam saatlerinde ‘Anayasa Mahkemesi, eski üyesi Tercan’ın bireysel başvurusunu karara bağladı’ haberi ajanslara düştü.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından bırakın hukuka aykırı delili, 16 Temmuz 2016 günü gözaltına alındıktan sonra hiçbir delil olmaksızın tutuklanan ve meslekten çıkarılan eski Anayasa Mahkemesi üyesi Erdal Tercan, Anayasa Mahkemesine yaptığı bireysel başvuruda hakkında uygulanan yakalama, gözaltına alma ve tutuklama tedbirlerinin hukuki olmaması ile tutuklamaya doğal hakim, bağımsız ve tarafsız hakim ilkelerine aykırı olan sulh ceza hakimliklerince karar verilmesi nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının, hukuka aykırı bir şekilde meslekten çıkarma kararı verilmesi nedeniyle adil yargılanma ve özel hayata saygı haklarının ihlal edildiği öne sürmüştü.

Eski üye Tercan’ın başvurusunu dünkü gündem toplantısında ele alan Anayasa Mahkemesi, başvurunun tutukluluğa itiraz bölümüyle ilgili oy çokluğu ile ihlal kararı vermiş, diğer şikayetleri ise kabul edilemez bulmuş. 20 Temmuz 2016’da tutuklanan Tercan’ın, tutukluluğa itiraz başvurusunun, hâkim karşısına çıkarılmadan, dosya üzerinden yapılmasını hak ihlali sayan AYM, özellikle 1,5 yılı geçen tutukluluklarda itirazların hakim karşısına çıkarılarak yapılması gerektiğini belirtmiş. AYM neye göre 1,5 yıl demiş bilemem ama 21 aydır tutuklu olan eski AYM üyesinin yargılaması henüz başlamadı. Bu karara göre özellikle 1,5 yıldan sonra verilen tutukluluk kararlarının geçerliliği kalmamıştır. Ne olacağını bekleyip göreceğiz.

Anayasa Mahkemesi’nin uyuşturucu satıcılarının hakkını koruduğu kadar delilsiz bir şekilde 21 aydır tutuklu bulunan eski mesai arkadaşlarının hukukunu koruyamamıştır. 2016’da yapıldığı anlaşılan başvurusunu daha bugün ele almış olmalarının izahı yoktur.

ShareTweet
Previous Post

Gül’den işsizlik uyarısı: Tedbir alınmalı

Next Post

Galatasaray’da seçim tarihi belli oldu

İLGİLİHABERLER

Güney Kore, Türk diplomatı konuşuyor: Alkollüyken kaza yaptı, saldırdığı taksicinin telefonunu gasp etmeye çalıştı
GÜNDEM

Güney Kore, Türk diplomatı konuşuyor: Alkollüyken kaza yaptı, saldırdığı taksicinin telefonunu gasp etmeye çalıştı

August 7, 2025
5.1k
Erdoğan, gazi ve şehit yakınlarından inanmalarını istedi: Sürecin hiçbir noktasında pazarlığa yer verilmemiştir
GÜNDEM

Erdoğan, gazi ve şehit yakınlarından inanmalarını istedi: Sürecin hiçbir noktasında pazarlığa yer verilmemiştir

August 7, 2025
5k
MSB’den “mağarada 12 şehit” açıklaması: Mağaraya keşif köpeği gönderildi; gaz ölçümüne ihtiyaç duyulmadı
GÜNDEM

MSB’den “mağarada 12 şehit” açıklaması: Mağaraya keşif köpeği gönderildi; gaz ölçümüne ihtiyaç duyulmadı

August 7, 2025
5k
Akın Öztürk: 15 Temmuz önlenirdi ama 2 buçuk saat refleks göstermediler
15 TEMMUZ

Akın Öztürk: 15 Temmuz önlenirdi ama 2 buçuk saat refleks göstermediler

August 7, 2025
5.1k
Enes Hocaoğulları’nın tutuklanmasına Avrupa’dan tepki: Muhalif sesleri susturmaya yönelik skandal bir girişimdir
GÜNDEM

Enes Hocaoğulları’nın tutuklanmasına Avrupa’dan tepki: Muhalif sesleri susturmaya yönelik skandal bir girişimdir

August 7, 2025
5.1k
Memleketin ahvali budur: Kalorifer kazanından rektör danışmanlığına ve öğretim görevliliğine uzanan yol
GÜNDEM

Memleketin ahvali budur: Kalorifer kazanından rektör danışmanlığına ve öğretim görevliliğine uzanan yol

August 7, 2025
5.1k
Daha Fazla Haber
Dünyada haftalık 700 milyon kişinin kullandığı uygulama 13 yaşındaki çocuğa uyuşturucu partisi önerdi

Dünyada haftalık 700 milyon kişinin kullandığı uygulama 13 yaşındaki çocuğa uyuşturucu partisi önerdi

August 7, 2025
5.1k
AYM’den ’emekli ikramiyesi’ verilmeyen KHK’lılarla ilgili ‘hak ihlali’ kararı

AYM’den ’emekli ikramiyesi’ verilmeyen KHK’lılarla ilgili ‘hak ihlali’ kararı

August 7, 2025
5.1k
CHP’li Yankı Bağcıoğlu, 12 askerin şehit olduğu metan gazı zehirlenmesinin sorumlusunu sordu: Tugay Komutanının emekli edilmesinde facianın etkisi var mı?

CHP’li Yankı Bağcıoğlu, 12 askerin şehit olduğu metan gazı zehirlenmesinin sorumlusunu sordu: Tugay Komutanının emekli edilmesinde facianın etkisi var mı?

August 7, 2025
5k
Ahmet Davutoğlu: “Bir sahtekarlık pandemisi yaşıyoruz”

Ahmet Davutoğlu: “Bir sahtekarlık pandemisi yaşıyoruz”

August 7, 2025
5k
İsrail Genelkurmay Başkanı Zamir’den Netanyahu’ya: “Gazze’nin tam işgali planında karar orduya aittir”

İsrail Genelkurmay Başkanı Zamir’den Netanyahu’ya: “Gazze’nin tam işgali planında karar orduya aittir”

August 7, 2025
5k
Memurlar için de aynı senaryo: “Son güne kadar beklet, düşük zamma mecbur et”

Memurlar için de aynı senaryo: “Son güne kadar beklet, düşük zamma mecbur et”

August 7, 2025
5k
Ali Babacan’dan “sahte diploma” tepkisi: “Tutuklu yargılanması gerekenler görevde kalıyor”

Ali Babacan’dan “sahte diploma” tepkisi: “Tutuklu yargılanması gerekenler görevde kalıyor”

August 7, 2025
5k
MHP’nin afişi tartışma başlattı

MHP’nin afişi tartışma başlattı

August 7, 2025
5k
Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun ikinci toplantısında jammer önlemi

Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun ikinci toplantısında jammer önlemi

August 7, 2025
5k
İstanbul’da son 7 ayda 113’ü uzun namlulu 10 bin 301 silah ele geçirildi

İstanbul’da son 7 ayda 113’ü uzun namlulu 10 bin 301 silah ele geçirildi

August 7, 2025
5k
Beşiktaş’ın yeni transferi Ndidi İstanbul’a geldi

Beşiktaş’ın yeni transferi Ndidi İstanbul’a geldi

August 7, 2025
5k
Balon balığı avcılığı: Destekleme tutarı artırıldı

Balon balığı avcılığı: Destekleme tutarı artırıldı

August 7, 2025
5k
ABD’den, çip ithalatına yüzde 100 gümrük vergisi

ABD’den, çip ithalatına yüzde 100 gümrük vergisi

August 7, 2025
5k
Aydın’da üniversite öğrencisi ölü bulundu

Aydın’da üniversite öğrencisi ölü bulundu

August 7, 2025
5k
Spor spikeri Ümit Aktan hayatını kaybetti

Spor spikeri Ümit Aktan hayatını kaybetti

August 7, 2025
5.1k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.