Yargıtay 16. Ceza Dairesi, “silahlı terör örgütüne yardım” suçundan hapis cezasına çarptırılan gazeteciler Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak hakkındaki hükmü bozdu. Altan hakkındaki kararın ardından tahliye edildi.
15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili “darbe çağrışımı” davasında “silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım” suçlamasıyla Ahmet Altan’a verilen 10 yıl 6 ay hapis ile Nazlı Ilıcak hakkındaki 8 yıl 9 ay hapis cezasına ilişkin temyiz incelemesini tamamladı.
Her iki sanık hakkındaki hükmü bozan daire, tutuklu sanık Altan’ın, bozma gerekçesi ve tutuklulukta geçirdiği süreyi dikkate alarak tahliyesine karar verdi.
Altan’ın avukatı Figen Çalıkuşu, Twitter’da tahliye sonrasında çekilen bir fotoğrafı paylaştı ve “Ahmet Altan’ı biraz evvel karşıladım. Özgürlüğe ilk adım” dedi.
Ahmet Altan’ı biraz evvel karşıladım…
Özgürlüğe ilk adım… pic.twitter.com/QnF6Sp1WgE
— Figen AlbugaÇALIKUŞU (@FigenCalikusu) April 14, 2021
“HUKUSAL ZORBALIK KAYDA GEÇER”
BBC Türkçe’ye açıklamada bulunan Ahmet Altan’ın avukatı Figen Çalıkuşu, “Dün Yargıtay’a tahliyesi için dilekçe verdim. AİHM de dört yıldır devam eden hukuksal zorbalığa son verdi. Evrensel hukuk ve değerler şaşmaz. Ama hukuksal zorbalık kayda geçer. 15 Temmuz yargıyı fena hırpaladı. Oysa Ahmet Altan’ın tutuklu olması adına hiçbir eylemi yok. Dün bu da kayıt altına alındı” diye konuştu.
Ilıcak’ın avukatı Kemal Ertuğ Derin ise gerekçeli kararı görmeden bir değerlendirme yapmanın doğru olmadığını belirterek, “Haber ajanslarında Türk Ceza Kanunu’nun 220/7’nci maddesinde belirtilen indirimin uygulanmadığı gerekçesiyle kararın bozulduğu yazıyor. Bu nedenle tam istediğimiz bir sonuç değil gibi duruyor” diye konuştu.
AİHM İHLAL KARARI VERDİ
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) de Altan’ın başvurusu ile ilgili dün açıkladığı kararında, tutuklanmasının hukuka aykırı olduğuna ve “emniyet ve güvenlik”, “adil yargılanma” ve “ifade özgürlüğü” haklarının ihlal edildiğine hükmetti.
Mahkeme, 2016 darbe girişimi sonrasında tutuklanan Altan’ın, darbe girişimi ve yasa dışı örgüt ile bağlantısına dair makul şüphe olmaksızın suçlandığına ve yargılama öncesinde hukuksuz bir şekilde tutuklandığı yönünde hüküm verdi.
AİHM, Altan’ın suçlanması ve mahkum edilmesine temel oluşturan ifade ve yazıların makul şüphe oluşturamayacağı sonucuna vardı. Mahkeme buna karşılık, Altan’ın siyasi bir nedenle yargılanıp mahkum edildiği tezini kabul etmedi.
Ayrıca mahkeme Türkiye’nin, Altan’a manevi tazminat olarak 16 bin euro ödemesine karar verdi