Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

Adaletin sesi olmak isteyen avukatlar, cadı avına maruz kaldı, işkence gördü

A. Nazif Aydın 'Tehlikedeki Avukatlar Günü' sebebiyle kalema aldığı yazısında, Türkiye'de adaletin sesi olmaya çalışan avukatların AKP rejimi tarafından nasıl cadı avına maruz bırakıldığı anlattı.

by Özkan yazar
January 24, 2023
Adaletin sesi olmak isteyen avukatlar, cadı avına maruz kaldı, işkence gördü
5.2k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Tehlikedeki Avukatlar Günü

A.Nazif Aydın

Avukat Turan Canpolat yaklaşık 7 yıldır cezaevinde. Suçu ise avukatlık mesleğini icra etmesi. 15 Temmuz 2016 tarihinden tam 6 ay önce tutuklandı. 15 Temmuzda tutuklu olmasına rağmen darbeye karıştığı gerekçesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma açıldı. Dosyada bulunan belgelerin sahteliği ispatlanmasına ve birden çok kez takipsizlik kararı almasına rağmen infazı devam etti. Yargılama boyunca dilekçelerine ve taleplerine cevap alamadı. Malatya Barosu avukatı Canpolat, hukuksuz suçlamalardan dolayı, infaz süresi dolmasına rağmen hala tutsak.

Avukat Canpolat, Türkiye’deki avukatların maruz kaldığı baskı, hukuksuzluk ve işkenceden mağdur olan avukatlardan yalnızca birisi. Bu hikaye gibi binlercesi mevcut. Avukat (Av.) Tahir Elçi, engelli Av. Mehmet Ali Uçar, Av. Selçuk Kozağaçlı, Av. Ali Aksoy bunlardan sadece bazıları. 2011 yılında 47 avukatın topluca gözaltına alınmasıyla toplu avukat operasyonları başladı. Avukatlara yönelik toplu operasyonların Olağanüstü Hal (OHAL) sürecinde zirveye ulaştı. Bu operasyonlar kapsamında son 10 yılda yaklaşık 2 bin avukat hakkında “terör” suçlamasıyla soruşturma başlatıldı, 600’den fazla avukat tutuklandı ve 450 avukat hakkında hapis cezasına hükmedildi. Trabzon baro başkanı Orhan Öngöz, Siirt Baro Başkanı Cemal Acar, Erzincan Baro Başkanı Cemalettin Özer, Konya Baro Başkanı Feyzi Kayacan bu süreçte tutuklanan baro başkanlarından. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun avukatı Celal Çelik dahi “FETÖ’ye yardım” gerekçesiyle gözaltına aldındı. Silivri Cezaevinde adil yargılanma talebiyle açlık grevine başlayan Avukat Ebru Timtik 238 günün sonunda hayatını kaybetti.

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

ABB’ye konser soruşturması: Tutuklu sanıklar için tahliye kararı

ABB’ye konser soruşturması: Tutuklu sanıklar için tahliye kararı

January 8, 2026
5k
Barış akademisyeni Cavidan Soykan görevine iade edildi

Barış akademisyeni Cavidan Soykan görevine iade edildi

January 8, 2026
5k

Avukatlar, görevlerini yerine getirdikleri için müvekkilleri ve müvekkillerinin yaptıkları ile özdeşleştirilemezler. Nitekim 1990 yılında Birleşmiş Milletler(BM) tarafından kabul edilen “Avukatların Rolü Hakkındaki Temel İlkeler” 18. Maddesinde bunu açıkça ifade etmiştir. Bu temel ilkelerin 20. maddesinde “avukatların meslekleri gereği hukuki veya idari bir otorite önünde yaptıkları yazılı veya sözlü açıklamaların medeni ve cezai bağışıklığı” belirtilmektedir. Kısaca BM’ye göre avukatlar; mesleki görevleri nedeniyle kovuşturulamaz, cezai, idari, ekonomik ve diğer yaptırımlara tabi tutulamazlar.

CUMHURBAŞKANLIĞI KORUMALARI AVUKAT DARP ETTİ

Uygulamaya geldiğimizde ise olayların bu şekilde yürümediği ayyuka çıkıyor. Hukukumuzda anayasa ve kanunlarımız kazuistik, yani ayrıntılı olarak yazılmış. Kanunlar muntazaman herhangi bir “kanunun değiştirilmesi hakkındaki kanunlarla”-torba yasayla-bir günde değiştirilebiliyor. O kadar ki hukukçular dahi zor takip ediyor değişen kanunları. Kişiye ya da kuruma göre çıkan kanunlar uygulamaya gelince zaten keyfilik top koşturuyor orada da. Örneğin Çırağan Sarayı’ndaki düğün sırasında yolun neden kapatıldığını soran Avukat Sertuğ Sürenoğlu Cumhurbaşkanı korumaları tarafından saatlerce darp ediliyor. Cumhurbaşkanına hakaret ettiğine ilişkin zorla tutanak imzalatılıyor. Daha sonrasında darp edilen avukat ev hapsi alıyor, cumhurbaşkanı korumaları ise korunuyor.

AVUKATLARA ÇIPLAK ARAMA

Hükümet tarafından “Yok” denilen çıplak arama dahi yönetmelikten Kasım 2021’de kaldırıldı. Ancak bu yönetmelik değişikliğinden sonra dahi bir avukat rahatlıkla çıplak aranabiliyor. Avukat Sümeyra Bulduk, Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda “çıplak arama” işkencesine maruz kalıyor. Bulduk, müvekkilleriyle yaptığı görüşme sonrası üzerinin aranmasına müsaade etmediği için avukat kimliğine el konuluyor ve cezaevi kapıları 3 saat boyunca üzerine kilitleniyor. Olay sonrası Bulduk, sorumlulardan şikayetçi oluyor. Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı ise skandal bir kararla “soruşturmaya” dahi gerek görmeyerek kepazeliğin üzeri kapatılıyor. “Soruşturmaya yer yok” kararının gerekçesi de çıplak arama işkencesinin yapıldığı cezaevinden gelen bir yazı. Savcı söz konusu kararı verirken soruşturma bile yapmaya gerek görmüyor.

TEKİRDAĞ CEZAEVİNDE İŞKENCE

Yine avukatların maruz kaldığı işkenceyi anlatırken Halkın Hukuk Bürosu(HHB) şu şekilde ifade ediyor; “Avukat Engin Gökoğlu 30 Ekim’de, kaldığı Tekirdağ Hapishanesinde, gardiyanların işkencesine maruz kaldı, kolu kırıldı. Ardından Gökoğlu’nun giysilerini çıkartarak üzerine soğuk su sıktılar. Tekerlekli sandalyeye oturtup vurmaya, tekmeleye devam ettiler ve çıplak şekilde saatlerce beklettiler. Bu işkenceye hapishane müdürleri de katıldı. Bütün bunlar olurken çağırılan 112 Acil Servis’ten gelen sağlıkçılar Gökoğlu’nu bu şekilde gördükten sonra ‘Hayati tehlikesi yok’ diyerek çekip gittiler.”

GÖZALTINDA DAYAK

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch – HRW), Ekim 2016’da Türkiye’deki gözaltındaki işkencelere dair rapor hazırladı. “Açık Çek – Türkiye’de Darbe Girişimi Sonrası İşkenceye Karşı Koruma Tedbirlerinin Askıya Alınması” başlıklı raporda, avukat çaresizce şu ifadelere yer veriyordu; “Bir aşamadan sonra artık sırtımı döndüm. Ona kaç kez vurduklarını bilmiyorum. Daha fazla bakamadım. Durdurmak için yapabileceğim bir şey olmadığını biliyordum. En sonunda ifade verdi…” şeklinde mesleğini yapmaya çalışırken içinde bulunduğu çaresiz durumu ifade ediyordu. Başka bilinen bir avukat S.T. ise mahkemede; “Etkin pişmanlıktan yararlanmam gerekiyor. Verdiğim ifadeler nedeniyle 15 avukat tutuklandı. Bir sürü kişi soruşturuldu.” diyerek mahkeme heyetine sitem etti. Ancak mahkeme ve savcılık beyanlarını etkin pişmanlıktan yararlanmaya yeterli görmediği için ceza almaktan ve tutuklu yargılanmaktan kurtulamadı. Mesleğini icra eden 15 avukat ise tutuklandı.

SAVUNMA HAKKI KISITLANDI

Kanun Hükmünde Kararname(KHK)’lerle da savunma hakkı kısıtlanarak avukatların adalet mekanizmasından çekilmesi istenmiştir. 676 nolu KHK ile hukuk alanında değişiklikler yapıldı. Yargılamalarda savunma hakkı ve avukatlar aleyhinde savunma kısıtlamasına gidildi. Duruşmada bulunabilecek avukat sayısı 3 ile sınırlandı, terör suçlarından yargılanan veya soruşturulan şüpheli ve sanığın avukatı hakkında, aynı suçlardan soruşturma veya dava açılırsa avukatlık görevi yasaklandı. Yine 696 sayılı KHK; Anayasaya, Hukuk devleti ve Anayasal devlet ilkelerine açıkça aykırıdır. KHK ile ülkemizde Anayasal güvence, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı yaralanmış, masumiyet ilkesi, adil yargılanma hakkı, lekelenmeme hakkı ve savunma hakkı ihlal edilmiş ve savunma mesleğinin icrasını neredeyse imkansız hale getirecek ölçüde kısıtlayan düzenlemeler yapılmıştır. Söz konusu ve diğer savunma hakkını kısıtlayan KHK’lar açıkça Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi(AİHS)’nin 6. Maddesinde düzenlenen “Adil yargılanma hakkı”nın ihlali niteliğindedir.

CADI AVINA MARUZ KALDILAR

Kanunlara uygun davranan ve adaletin sesi olmak isteyen avukatlar cadı avına maruz kaldı. Tehlike altındaki avukatların sesini duyurabilmek için de 24 Ocak “Tehlikedeki Avukatlar Günü” ortaya çıkmıştır. Tehlikedeki Avukatlar Günü 24 Ocak 1977’de, İspanya’da Calle Atocha adresinde öldürülen 4 avukatın anısına Atocha Katliamı olarak ilan edildi. Bu katliamdan yana avukatlar, mesleklerini icra ederken baskı, tehdit, zulme uğrayıp, tutuklanmaya, işkence görmeye ve öldürülmeye devam ediyor. 2010 yılından bu yana ise 24 Ocak Dünya Tehlikedeki Avukatlar Günü anılıyor. Bu günün amacı; hükümet yetkililerinin, uluslararası kurumların, medyanın ve kamuoyunun dikkatini çekerek, avukatların maruz kaldığı tehditler konusunda farkındalık oluşturmak.

Bu yılki Tehlikedeki Avukatlar Günü; Afganistan’daki avukatların içinde bulunduğu zor durumdan dolayı özellikle Afganistan’daki kadın avukatlara adanmıştır.  “http://dayoftheendangeredlawyer.eu/” sitesinde yayınlanan raporda Afganistan’daki vahim tabloya dikkat çekilerek, Afganistandaki adalet sistemi ve Baro’nun durumu anlatılıyor.

Geçmiş yıllarda Tehlikedeki Avukatlar Günü; Türkiye(2012 ve 2019), Kolombiya (2022 ve 2014), Azerbaycan (2021), Pakistan (2020), Mısır (2018), Çin (2017), Honduras (2016), Filipinler (2015), Bask Bölgesi/İspanya (2013) ve İran (2010) gibi farklı ülkelerdeki avukatlara adanmıştır.

TÜRKİYE’DE AVUKATLARA YAPTIRIM ARTIYOR

Ancak avukatlara yönelik yaptırımlar hem Türkiye’de hem de dünyanın birçok yerinde artarak devam etmektedir. Bugün Türkiye’de sadece mesleki faaliyetleri nedeniyle tutuklu bulunan onlarca avukat meslektaşımız bulunmaktadır. Avukatlar mesleğini icra ederken büroları saldırıya uğramakta, şiddete maruz kalmakta ve hatta öldürülmektedir. Bu şekilde avukatlar baskı altında tutulmakta ve görevini yapması engellenmektedir. Avukat büroları CMK m.130’a göre yalnızca mahkeme kararıyla aranabilirken, birçok kez mahkeme kararı olmaksızın hukuksuzca aranmıştır. Ev ve işyerlerinin aranması, gözaltı ve tutuklama işlemlerinde kanunun avukatlara tanıdığı hiç bir hak kullandırılmadı. İddianame ve kararlarda belli kişi ve kurumların, savunmanın suç olarak nitelendirmesi görmezden gelindi. Kanun Hükmünde Kararnamelerle savunma hakkı kısıtlandı. Son 10 yıl içinde ülkemizdeki elim tablo giderek kötüleşmiş ve Tehlikedeki Avukatlar Günü iki kez ülkemize adanmıştır.

HUKUKÇULAR VE SİYASİLER İNİSİYATİF ALMALI

Bu kısır döngü sarmalının kırılması için adalet mekanizmalarında cesur çıkışlara ihtiyaç var. Adaletin tekrar tesisi için de adil, vicdanlı hukukçuların ve siyasilerin inisiyatif alması şart. Bu çark ve cadı avı sadece belli bir kesimi değil bütün bir ülkeyi hedef almakta. Adalet sihirli bir değnek; dokunduğunu ‘terörist’ olarak yargılıyor ve o sayede önündeki engelleri bertaraf ediyor. Bir sonraki 24 Ocak’da, insanlık dışı uygulamaların sonlandığı, insan hakları ve evrensel hukuk ilkelerinin uygulandığı, keyfilikten uzak bir adalet sistemine ulaşmamız ümidiyle…

Tags: adaletakpavukatlarcadı avıdayakerdoğanişkencekorumaları
ShareTweet
Previous Post

Tehlikedeki Avukatlar Günü: Weltanwälte e.V Derneği, ”Türkiye’de Avukatlara ve vSavunmaya Saldırılar” raporunu yayımladı

Next Post

Kapatılan polis akademisinden üniversiteye geçen 17 öğrenciye soykırım gözaltısı

İLGİLİHABERLER

ABB’ye konser soruşturması: Tutuklu sanıklar için tahliye kararı
GÜNDEM

ABB’ye konser soruşturması: Tutuklu sanıklar için tahliye kararı

January 8, 2026
5k
Barış akademisyeni Cavidan Soykan görevine iade edildi
GÜNDEM

Barış akademisyeni Cavidan Soykan görevine iade edildi

January 8, 2026
5k
Erdoğan’dan ”Trump tarafından mal varlığı ile tehdit ediliyor” diyen Özgür Özel’e dava
GÜNDEM

Erdoğan’dan ”Trump tarafından mal varlığı ile tehdit ediliyor” diyen Özgür Özel’e dava

January 8, 2026
5k
Almanya’daki banka soygununda Türklerin zararı büyük
DÜNYA

Almanya’daki banka soygununda Türklerin zararı büyük

January 8, 2026
5k
Hâkime tekme tokat dayak: Alıkoydukları hâkimi dövdüler, iktidara yakın oldukları için dosya aylarca rafta bekledi
GENEL

Hâkime tekme tokat dayak: Alıkoydukları hâkimi dövdüler, iktidara yakın oldukları için dosya aylarca rafta bekledi

January 8, 2026
5.1k
Nur Köşker’den Mehmet Akif Ersoy’a yanıt: Allah vicdan yerine tenasül uzvunu kullananlardan korusun
GENEL

Nur Köşker’den Mehmet Akif Ersoy’a yanıt: Allah vicdan yerine tenasül uzvunu kullananlardan korusun

January 8, 2026
5.1k
Daha Fazla Haber
İstanbul’da fırtına nedeniyle deniz feneri devrildi

İstanbul’da fırtına nedeniyle deniz feneri devrildi

January 8, 2026
5k
NASA, uzay yürüyüşünü tıbbi nedenlerle erteledi

NASA, uzay yürüyüşünü tıbbi nedenlerle erteledi

January 8, 2026
5k
Barış akademisyeni Cavidan Soykan görevine iade edildi

Barış akademisyeni Cavidan Soykan görevine iade edildi

January 8, 2026
5k
Tekirdağ’daki Çeşmeli Limanı özelleştiriliyor

Tekirdağ’daki Çeşmeli Limanı özelleştiriliyor

January 8, 2026
5k
Zayıflama iğnesini bırakanlar dört kat hızla kilo alıyor

Zayıflama iğnesini bırakanlar dört kat hızla kilo alıyor

January 8, 2026
5k
Fenerbahçe’nin yeni transferi Matteo Guendouzi’den Galatasaray talebi

Fenerbahçe’nin yeni transferi Matteo Guendouzi’den Galatasaray talebi

January 8, 2026
5.1k
Taraftarları çıldırttı; takımı 5-0 yenilirken telefonla oyun oynadı: “Bu adama kim 10 yıllık sözleşme verdi”

Taraftarları çıldırttı; takımı 5-0 yenilirken telefonla oyun oynadı: “Bu adama kim 10 yıllık sözleşme verdi”

January 8, 2026
5.1k
Ders saatinde yaşandı: Öğretmen kız öğrencileri evine götürüp temizlik yaptırdı

Ders saatinde yaşandı: Öğretmen kız öğrencileri evine götürüp temizlik yaptırdı

January 8, 2026
5.1k
Prof. Dr. Aziz Sancar’dan tıp dünyasında devrim yaratan çalışma: Beyin kanserini farelerde yok ettiler

Prof. Dr. Aziz Sancar’dan tıp dünyasında devrim yaratan çalışma: Beyin kanserini farelerde yok ettiler

January 8, 2026
5.1k
Kendilerini peygamber ve Hz. Ali olarak tanıtan kişiler vatandaşları dolandırdı

Kendilerini peygamber ve Hz. Ali olarak tanıtan kişiler vatandaşları dolandırdı

January 8, 2026
5.1k
Osman Kavala: Neler yapacağımı planlamak içimden gelmiyor, ne zaman buradan çıkacağım belirsizliğini koruyor

Osman Kavala: Neler yapacağımı planlamak içimden gelmiyor, ne zaman buradan çıkacağım belirsizliğini koruyor

January 8, 2026
5.1k
Venezuela: ABD’nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100’e yükseldi

Venezuela: ABD’nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100’e yükseldi

January 8, 2026
5k
Halep’teki çatışmaların 3’üncü günü: Şam, SDG’ye yönelik operasyona başladı

Halep’teki çatışmaların 3’üncü günü: Şam, SDG’ye yönelik operasyona başladı

January 8, 2026
5k
Togg fiyatlarına zam geldi

Togg fiyatlarına zam geldi

January 8, 2026
5k
İstanbul’da fırtına: Çatılar uçtu, ağaçlar kökünden söküldü

İstanbul’da fırtına: Çatılar uçtu, ağaçlar kökünden söküldü

January 8, 2026
5k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.