ABD’de 25 Mart’ta gözaltına alınan Türk doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk’ün hangi eyalette yargılanacağına dair duruşmanın ardından temyiz mahkemesi, Vermont’a nakledilmesine karar verdi.
ABD’nin doğusundaki Massachusetts eyaletinde gözaltına alınan Öztürk, burada ilgili tesislerde yer olmadığı gerekçesiyle önce komşu Vermont eyaletine, ardından da 1.600 kilometre güneydeki Louisiana’da bulunan bir göçmen gözaltı tesisine götürülmüştü.
Öztürk’ün avukatları, yargılanma sürecine Vermont eyaletinde devam edilmesi için talepte bulundu.
Vermont’tan bir hakim de bu yönde karar verdi.
Ancak ABD hükümetinin itirazı sonrası Öztürk’ün Vermont’a nakliyle ilgili geçici durdurma kararı alındı.
ABD Temyiz Mahkemesi İkinci Dairesi ise bu kararı bozarak nakil kararına uyulmasını istedi. Mahkeme, Öztürk’ün en geç 14 Mayıs’a kadar Vermont’taki Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi’ne (ICE) ait bir gözaltı merkezine nakledilmesine karar verdi.
6 Mayıs’taki duruşmanın ardından Öztürk’ün avukatı Mahsa Khanbabai, ABD yönetiminin müvekkiline yöneltilen suçlamalara dair “hiçbir kanıt sunmadığını” belirtti ve “siyasi olarak hedef alındığını” savunmuştu.
Vize davası ne zaman?
Rümeysa Öztürk’ün biri federal mahkemede diğeri göç mahkemesinde olmak üzere iki davası var.
Avukatı Mahsa Khanbabai, federal mahkemede görülen davada Öztürk’ün serbest bırakılmasını talep ettiklerini söyledi.
Khanbabai, bu davanın bir sonraki duruşmasının 9 Mayıs’ta Vermont’ta görülmesinin planlandığını ve Öztürk’ün burada verilecek kararla serbest bırakılabileceğini aktardı.
Tutuklu öğrencinin göç mahkemesindeki davasının sonraki duruşması ise 21 Mayıs’ta Louisiana’da görülecek.
Bu davada ABD yönetimi ve ABD İçişleri Bakanlığı, Öztürk’ün vizesinin ve öğrencilik durumunun iptalinin ardından sınır dışı edilmesini talep ediyor.
Bu davanın ilk duruşması 16 Nisan’da görülmüştü.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı 19 Nisan’da yaptığı açıklamada Öztürk’ün sürecinin yakından takip edildiğini belirtmişti.
Açıklamada, “konuyla ilgili süreç, vatandaşımızın ve ailesinin tercihleri doğrultusunda kişisel haklara saygı çerçevesinde yürütülmektedir” ifadeleri kullanılmıştı.
Öztürk’ün avukatı, öğrencilik durumunu ihlal edecek hiçbir faaliyette bulunmadığını söyledi ve haftalardır tutuklu bulunmasının “on yıllara dayanan ABD göç hukukuna aykırı olduğunu” savundu.
Khanbabai, “Bence hükümet onu vazgeçip gitmesi için tutukladı” diye konuştu ve ekledi:
“Onu bir sembol olarak kullanarak diğer öğrencileri insan haklarını savunmaya karşı korkutmaya çalışıyorlar.”
Mahsa Khanbabai, Öztürk’e yönelik muamelenin ABD anayasası ve göç kanunlarına aykırı olduğunu vurguladı ve Donald Trump yönetimini ABD göç sistemini “silahlaştırmakla” suçladı.
Fullbirght bursiyeri olan Öztürk, ABD’li yetkililer tarafından “Hamas’ı desteklemek” ile suçlanıyor.
ABD’de gündem olan Öztürk’ün gözaltı görüntüleriyle ilgili konuşan Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Öztürk dahil 300 kadar öğrencinin vizesinin iptal edildiğini açıklamıştı.
Hamas, ABD’de terör örgütü kabul ediliyor.
Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz