Kamu hastanelerine yeterli ödenek ayrılmaması halk sağlığını tehdit ediyor. Doğudaki illerde kamu sağlık hizmeti diğer illere göre daha sorunlu. 500 bin nüfusu olan Ağrı’da, Ağrı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, ‘yeterli ekipman yok’ gerekçesiyle yaralı bir hastanın ambulans verilmeden başka bir ile sevk edilmesiyle gündemde. Resmi veriler de bölge illerinin sağlıkta hemen her alanda diğer illerden çok daha geride olduğunu gösteriyor. Öte yandan yarım milyon nüfusa sahip kentin sağlık alanındaki ‘ağrıları’ bu olayla da sınırlı değil.
“Halk sorun yaşamaktan bıktı”
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık, sosyal medya hesabından yaralı bir kız çocuğun Ağrı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden başka bir ile ambulanssız sevk edildiği bilgisini verdi. Otogarda kanlar içinde otobüs bekleyen kız çocuğunun görüntüsünü paylaşan Sakık, Sağlık Bakanlığı’na “Bu çocuğu ekipman yok gerekçesiyle ambulans verilmeden Erzurum sevk etmişler” tepkisini göstererek Ağrılılar her gün aynı trajedileri yaşamaktan bıktı” paylaşımını yaptı.
Müdürlük yalanlarken doğruladı!
Ağrı İl Sağlık Müdürlüğü’nden konuyla ilgili yapılan açıklamada, hastanın milyonda bir görülen kalıtsal diş eti ve burun kanama bozukluğuna (nadir hastalık) sahip olduğu belirtilerek tetkiklerine Erzurum’da devam edildiği belirtildi. Olay günü de hastanın rutin kontrol için Erzurum’a gitmek için otogarda olduğu sırada kanamanın yaşandığı belirtilerek “Gerekli tüm müdahaleleri de zamanında yapılarak sonrasında ambulansla Erzurum’a sevk edilmiştir” ifadelerine yer verilerek ilk başta ambulans verilemediği haberi doğrulanmış oldu.
“Böyle vakalar sık yaşanıyor”
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ağrı Şubesi Eş Başkanı Azize Ertaş, kentte sağlık alanında imkanlar yeterli olmadığı için hastaların çoğunlukla Erzurum ve Van’a sevk edildiğini söyledi. Kentte sağlık alanında ciddi sıkıntılar olduğunu, ekipman ve sağlık personeli konusunda yetersizlikler olduğunu dile getiren Ertaş “Zaman zaman ciddi komplikasyonları olan hastaların ekipman yetersizliği nedeniyle ambulansa sevk edilmek istendiğine tanık oluyoruz” ifadelerini kullanarak kentteki hastanelerin de tam donanımlı olmadığını söyledi.
“Sağlık sistemi de görüntülerdeki çocuk gibi hasta”
Ardahanlı olduğunu belirten SES MYK Üyesi Eylem Eroğlu, çocukluğundan beri Kars, Ardahan, Artvin, Iğdır ve Ağrı gibi illerin yaşadığı sağlık hizmeti çilesinin hiç bitmediğine işaret ederek “Ben çocukken de hastalarımız, doktor ve ekipman yetersizliğinden Erzurum’a sevk edilirdi. Bugün de aynı sorun sürüyor” dedi. Sağlık Bakanlığı’nın 2023 yılı istatistiklerindeki resmi verilerin de bölgesel eşitsizliğin ne kadar derinleştiğini gösterdiğini dikkati çeken Eroğlu “Hekimlerin ülkeden gidiyor, gitmeyenler de kamudan özele geçiyor. Öte yandan birçok uzmanlık dalı da artık malpraktis riski yüksek olduğu için boş kalıyor” dedi. Hekimler başta olmak üzere sağlık emekçileri Doğu ve Güneydoğu’da görev yapmak istese bile hastanelerin fiziksel koşullarının yetersizliği, liyakatsiz yöneticiler, geçici görevlendirmeler vb. etkenlerle uzun süre gittikleri illerde kalamadığına işaret eden Eroğlu “Onların orada kalmasını sağlayacak politikalar üretilmedikçe bu durum devam edecektir. Şu an ülkede sağlık sistemi tıpkı görüntülerdeki kız çocuğu gibi çok hasta” diye konuştu. Bir çocuğun burun kanamasını durduramayan Sağlık Bakanlığı’nın binası dahil sokakta, metroda elinde mezura, yerde bir tartıyla boy kilo ölçümü yaptırması eleştiren Eroğlu “Yaşadığımız durum tam da ‘Kel başa şimşir tarak’ atasözüne uygun” ifadelerini kullanarak bu vakada görüldüğü gibi nadir hastalıklar konusunda da bakanlığın bir planı olmadığını söyledi.
Kentte sağlığın ‘Ağrı’sı çok
- Çürük raporu verilerek yıkım kararı alınan Doğubeyazıt Devlet Hastanesi’nin yıkımından vazgeçilip güçlendirme kararı alındı. Hastane içine su dolan katlarla gündemde
- Kentte sadece 2 Kulak Burun Boğaz doktoru var, göz polikliniğinde oda yok
- Hamur Devlet Hastanesi için yıkım kararı alındı
- MHRS sisteminde sıra bekleyen binlerce hasta var
KAYNAK: EVRENSEL