Türkiye’deki doktorların uygun olmayan çalışma koşullarından dolayı yurt dışına gitmesi ve AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önlemek yerine “giderlerse gitsinler” diyerek tepki göstermesi, sağlık sektöründeki personel açığının büyümesine neden oldu. Sağlık Bakanlığı’nın 2024’ün ilk atama kura sonuçlarına göre kadroların yalnızca yüzde 38’i doldu. Çocuk sağlığı branşı yine boş kaldı.
Yetişmiş doktorların yurt dışına gitmesinin önüne geçilemediği ve yeni nesil öğrencilerin artık tercih etmediği sağlık sektöründe personel açığı büyüyor.
Sağlık Bakanlığı’nın 2024’ün ilk atama kura sonuçlarına göre kadroların yalnızca yüzde 38’i doldu. Çocuk sağlığı branşı yine boş kaldı.
Cumhuriyet’ten Merve Kılıç’ın haberine göre, bakanlığın 2024’ün ilk yeniden atama kura sonuçlarına göre de kadroların yalnızca yüzde 38’i doldu. Açılan bin 756 kadronun 661’i tercih edildi. 17 il hiç tercih edilmezken randevu sorununun en fazla yaşandığı branş olan çocuk sağlığı alanında ise çok az kadro açılmasına karşın kadrolar yine boş kaldı.
Yurtdışına gitmek için Türk Tabipleri Birliği’nden (TTB) “iyi hal belgesi” alan hekim sayısı 2023’te bini geçerken, ülkede 100 bin kişiye 228 hekim düşüyor. Avrupa Birliği’nde (AB) 402 olan bu sayının OECD ortalaması ise 372. Hekim açığını kapatamayan bakanlığın, 2024 için açtığı kadrolar da doldurulamadı. 13 ilin doluluk oranı yüzde 50’yi geçebilirken Adıyaman, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Erzincan, Iğdır, Isparta, Karabük, Karaman, Kırşehir, Muş, Nevşehir, Rize, Sinop ve Şırnak ise hiç tercih edilmedi. İçinde çocuk ramotolojisi, el cerrahisi, tıbbi onkoloji, immünoloji ve alerji hastalıkları, jinekolojik onkoloji cerrahisi ve çocuk enfeksiyon hastalıkları gibi önemli alanlar da bulunan 14 branş için açılan kadrolar boş kaldı. 66 branşta açılan kadrolarda yalnızca 6 branş yüzde 100 doluluk oranına ulaşabildi.