CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘yeni anayasa’ çağrısına yanıt verdi.
TELE1’de katıldığı canlı yayında konuşan Murat Bakan, mevcut iktidarla anayasa yapılmasının mümkün olmadığını kaydetti.
“Mevzu ilk dört madde değil. Biz bu iktidarla bir anayasa değişikliğine girmeyeceğimizi söylüyoruz” diyen Murat Bakan, ”Anayasayı tanımayan, ‘AYM kaldırılsın’ diyen, kararlarını tanımayan, AYM kararına rağmen Can Atalay’ı cezaevinde tutan bir iktidardan bahsediyoruz. Siz hem anayasal sistemi zorlayacaksınız hem de sonra ‘Beraber anayasa yapalım’… Anayasa yapmanın bu iktidarla bir anlamı yok” ifadelerini kullandı.
Murat Bakan, şunları vurguladı: “Şu anki seçmen tercihlerine baktığınızda Meclis aritmetiği şu anki seçmen kompozisyonunu yansıtmıyor. Bu iktidarla bir anayasa çalışması yapmamız mümkün değil. Anayasayı tanımayan adamla anayasa yapılmaz.”
ERDOĞAN ÇAĞRI YAPMIŞTI
Erdoğan, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’deki temaslarının ardından ülkeye dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlamıştı.
Yeni anayasa konusunda çağrı yapan Erdoğan, “Bütün mesele, acaba Cumhuriyet Halk Partisi de bizlerle ortak, müşterek bir sivil anayasa yapma yolculuğuna çıkar mı? Önemli olan bu. Diyoruz ki; gelin el ele verelim” demişti.
Erdoğan, şunları ifade etmişti: “Komisyonlarımızı kuralım ve bu komisyonlarla beraber sivil anayasayı bir an önce oluşturalım ve milletimize takdim edelim. Hem milli olsun hem yerli olsun. Böyle bir anayasayı inşallah Türkiye görsün, yaşasın. Olmaması için hiçbir sebep yok. İlk dört madde ile ilgili herhangi bir sorun yok. Yani AK Parti olarak bizim böyle bir sorunumuz yok ve diğer siyasi partilerin de hemen hemen birçoğunun böyle bir sorunu yok. Ortada ilk dört madde ile ilgili bir sorun olmadığına göre, sadece yol haritasını belirleyeceğiz. Süratle heyetlerimizi oluşturabiliriz. Başbakanlığım döneminde böyle bir çalışmayı yapmıştık, yine yapabiliriz, fazla vaktimizi almaz.”
Erdoğan’ın adaylık açıklamasına tepki: CHP’li Ali Mahir Başarır; “Zaten aday olamazsın”
CHP’li Ali Mahir Başarır, “Tekrar aday olma derdim yok” açıklaması yapan Erdoğan’a tepki gösterdi. Başarır, “Bir daha aday olmayacağım diyerek lütufta bulunmuyorsun. Senin kendi yaptığın anayasaya göre bir daha aday olma imkânın yok. Sen aday olamazsın zaten. Yeni anayasayı da ilk seçimde gelecek olan iktidar milletvekilleri bu Meclis’te yapacak.” dedi.
Yeni anayasa çalışmasının cumhurbaşkanlığına yeniden aday olabilmesi için yapılmadığını iddia eden Erdoğan, “Yeni anayasayı kendimiz için değil, ülkemiz için istiyoruz. Benim tekrar seçilme veya tekrar aday olma gibi bir derdim yok.” savunmasını yaptı.
Zaten Aday Olamazsın
Erdoğan’a cevap, CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır’dan geldi. “Sen ‘Bir daha aday olmayacağım’ diyerek bana bir lütufta bulunmuyorsun. Senin kendi yaptığın anayasaya göre bir daha aday olma imkânın yok. Sen aday olamazsın zaten.” diyen Başarır, Erdoğan’ın CHP’ye yeni anayasa için yaptığı “Gelin el ele verelim” çağrısına ilişkin olarak da, “Yeni anayasayı, ilk seçimde gelecek olan iktidar milletvekilleri bu Meclis’te yapacak.” ifadelerini kullandı.