15 Temmuz’dan bu yana süregelen hukuksuzluklar zinciri, sadece hapsedilenleri değil ailelerini de mağdur ediyor. Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi yönetimi, taleplere rağmen kullandırmadığı eş görüşü ile anayasal güvence altındaki aile bütünlüğünü tehdit ediyor.
15 Temmuz yargılamaları mağduriyetleri artırmaya devam ediyor. Kitlesel tutuklamalarla hapse atılan onbinlerce insan, evrensel hukuk kriterlerine göre yeniden yargılanmak istiyor. AİHM’in 26 Eylül tarihli Yalçınkaya kararına rağmen, yargı kurumlarının harekete geçmeyişi tutuklu ve mahkumların mağduriyetini çoğaltıyor.
”ANNELİK HAKKIM ELİMDEN ALINIYOR”
Mağduriyet sadece mahpuslarla sınırlı değil. Bold Medya’dan Necdet Çelik‘e ulaşan bir mahkum eşinin anlattıkları, gözardı edilen önemli bir mağduriyeti gün yüzüne çıkardı. 15 Temmuz sonrası birkaç haftalık evli olduğu eşini hapse uğurlayan mağdur kadın, 7,5 yıldır eş görüşünden yararlandırılmadığını belirtti. Kendisi gibi çok sayıda örnek olduğunu vurgulayan ve eşinin Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulduğunu anlatan kadın, ‘’Eşim gibi onlarcası, yüzlercesi hukuksuzca ve hak etmedikleri cezalara çarptırıldı. Adil yargılanacakları günü sabırla bekliyorlar. Lakin bu keyfilik bir kadın olarak benim en doğal annelik hakkımı elimden alıyor. Bize yapılan bir tür soykırım değil midir?’’ diye sordu.
DEVLET, AİLE BÜTÜNLÜĞÜNÜ KORUMAKLA YÜKÜMLÜ
Adını vermek istemeyen mahpus eşi, ‘’Çocuklu mağdurlar da var. Onlar hiç olmazsa evlatlarıyla teselli bulabiliyor. Biz ‘iyi günde kötü günde’ deyip bugünlere kadar geldik. Dilekçelerimize cevap vermemekle cezaevi yönetimi yuva yıkmaya kalkışmış olmuyor mu? Anayasanın 41. maddesi, aile bütünlüğünü korumakla devleti yükümlü kılmıyor mu?’’ dedi.
ÖDÜL İÇİN DAHA NE OLMASI GEREKİYOR?
Cezaevi yönetiminin eş görüşünü ‘ödül’ olarak nitelendirdiğini kaydeden mahpus eşi, ‘’Eşim ve daha nicelerinin cezaevinde hiçbir disiplinsizliği olmadı. Ödül için daha ne olması gerekiyor?’’ sorusunu yöneltti.
EŞ GÖRÜŞÜ UYGULAMASI 2013 YILINDA BAŞLADI
Cezaevinde kalan evli mahpuslar için ‘eş görüşü’ uygulaması Türkiye’de 2013 yılında başladı. Eş görüşü, birçok Avrupa ülkesinde mahpuslara ‘standart bir hak olarak’ olarak tanınıyor. Türkiye’de hali hazırdaki uygulamaya göre bu hak, disiplin suçu işlememiş mahkumlara, cezaevi yönetiminin takdiriyle ‘iyi hal ödülü’ olarak kullandırılıyor.