Türk Lirası’ndaki kayıplar ve dolar kurundaki artış birçok alanı etkilediği gibi şimdi de ilaç sektörünü zora soktu. Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, 503 kalem ilacın piyasaya kısıtlı şekilde verildiğini söyledi.
Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, 6 ay önceki anlaşmayla Sağlık Bakanlığı ile ilaç firmalar arasında 2.69 lirada sabitlendiğini ancak Euro’nun sürekli yükselişte hatırlattı.
Birgün’den Burcu Cansu’ya konuşan Çolak, dövizdeki artışın ilaç sektörüne etkisi ile birlikte ilaca erişimin zorlaştığını vurguladı, “Kur, ilaç sanayisinin beklentisini karşılamıyor. Elimizdeki verilere baktığımızda ilaç yokluğu yaşandığını söylememiz tam olarak doğru değil. Ancak ilaç bulunurluğunun kısıtlı olduğunu söyleyebiliriz” dedi.
‘503 İLACA SINIRLI ULAŞIM’
Özellikle ithal ilaç kalemlerinde bu durumu net bir şekilde gördüklerini kaydeden Çolak, “Sahadan aldığımız veriler, 503 kalem ilacın piyasaya kısıtlı bir şekilde verildiğini gösteriyor. İlaç firmaları, ilacı piyasadan çekmiyor ama limitli bir şekilde dağıtıyor. Bu durum da arz-talep dengesini karşılamıyor, ilaca erişim konusunda sıkıntılara yol açıyor” diye konuştu.
‘KANSER İLAÇLARINDA SORUN VAR’
Öte yandan sosyal medyada son günlerde, özellikle bazı kanser ilaçlarına erişimde sıkıntılar yaşandığı yönündeki paylaşımlar dikkat çekiyor.
Sektör temsilciler ise bu sorunun buz dağının görünen yüzü olduğunu söylüyor.
Şu anda mevcut stokların kullanıldığını belirten eczacılar, sabitlenen kur ile mevcut döviz kuru arasındaki makas açıldıkça ilaca ulaşmanın imkânsız hale geleceğine vurgu yapıyor.
‘SABİT KURUN YÜKSELTİLECEĞİ’ VAADİ
Dövizdeki yükselişe rağmen sabit kur oranının yenilenmesi konusunda henüz açık bir talepte bulunmayan ilaç firmalarına hükümetin baskı uyguladığı iddia ediliyor.
Firmaların “Kısa süre içinde sabit kurun yükseltileceği” vaadiyle ikna edildiği belirtiliyor.