Türk Lirası’nın (TL) dolar karşısında son 1 yılda yüzde 43 değer kaybetmesi Amerikan medyasının da gündeminde.
Küresel ekonomik gelişmeleri yakından takip eden Bloomberg, ekonomik kriz sırasında spekülatif para hareketlerinin krizi daha kötü noktalara getirmesinin engellenmesi amacıyla bankalardaki para hareketlerinin bir süreliğine devlet tarafından durdurulmasını içeren muhtemel bir sermaye kontrolünü masaya yatırdı.
“TÜRKİYE DAHA ÖNCE IMF’YE GİDEBİLİR”
Bloomberg’e konuşan ekonomistler, sermaye kontrolünün Türkiye’ye zarar verebileceğini söyledi.
Uzmanlar Türkiye’nin sermaye kontrolünden önce Uluslararası Para Fonu’na (IMF) gitmek zorunda kalabileceğini söyledi.
Bloomberg, “Yatırımcılar, sermaye kontrolünün Türkiye için çözüm olmadığını söyledi” başlıklı makalesinde, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşlara altın ve dövizlerinizi bozdurun çağrısına dikkat çekti.
“SERMAYE KONTROLÜ TÜRKİYE İÇİN UYGUN DEĞİLDİR”
Sermaye kontrolü konusundaki endişelerin arttığına vurgu yapan Bloomberg, “Beklentiler bu yönde olsa bile piyasalar hâlâ bunu düşük bir ihtimal olarak görüyor. Sermaye akışlarına büyük ölçüde bağımlı bir ekonomi için uygun değildir. Aynı zamanda bir risk kabulü olarak görülüp kriz daha da kötüleşebilir.” analizine yer verildi.
Londra merkezli Blackfriars Asset Management ekonomistlerinden Anastasia Levashova, sermaye kontrolünü gerçekçi olarak tanımladığın belirtti.
Levashova, “Büyük bir emtia ekonomisi olan Rusya’nın aksine ticaret-üretim ekonomisi var. Bu yüzden sermayeyi güvende tutması gerekiyor. Yatırımcının hayatta kalması için ticaret yapması ve borç alması konusunda güven veriyor.” şeklinde konuştu.
“TÜRKİYE’NİN IMF’YE GİTMESİ, YATIRIMCILARA GÜVEN OLUŞTURUR”
“Asıl sorulması gereken soru: Hükümet önümüzdeki 6 ay içinde TL’nin güçlü mü, dengeli mi yoksa zayıf kalmasını mı istiyor?” diyen Levashova, “Bence denge/ marjinal zayıflık şu anki durumda mantıklı görünüyor. Hükümet, doların 7 TL olmasından kendini rahatsız hissedebilir, ancak 5 TL’yi geçmesinden sonra bile panik yapmayabilir.” değerlendirmesinde bulundu.
ABN Amro Group ekonomistlerinden Nora Neuteboom, “Sermaye kontrolleri, özellikle sermaye girişleri, çıkış kontrolleri, ekonomik zafiyetin bir göstergesidir. Piyasalar, sermaye kontrollerini resmi bir beyan olarak yorumlayabilir. Türkiye’nin döviz rezervlerinin çok düşük olduğu şeklinde anlamlandırılır.” şeklinde değerlendirdi.
HAMMARLUND: IMF MAKBUL BİR SEÇENEK DEĞİL
Yatırımcı bankalarından SEB baş stratejisti Per Hammarlund, hükümetin umutsuzca sermaye kontrolünden kaçınmak istediğini ifade etti. Hammarlund, “Hükümet büyük ihtimalle sermaye kontrolleri yapmadan önce IMF’ye gidecek.” dedi.
IMF’nin ‘makbul bir seçenek olmadığını’ belirten Hammarlund, “Fakat IMF ile en azından yatırımcı güveni artırılabilir. Sermaye kontrolleri ise zarar verir.” şeklinde konuştu.