15 yıl önce 40 milyon dolar bedelle özelleştirilen Türkiye’nin tek eti-gümüş fabrikası üretimi durdurdu ve üç aylık alacağı bulunan 950 işçi de işten çıkarıldı.
Son yıllarda şeker pancarı fabrikalarının yanısıra Adapazarı’ndaki tank-palet fabrikasının da özelleştirilmesi tepkilere neden olmuştu.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise, özelleştirme iddiasını, “Tank Palet Fabrikamızın satılması yani mülkiyetinin devri söz konusu değil. Fabrika devlete aittir. Arazideki her türlü taşınmazın mülkiyeti devlete aittir ve öyle kalacaktır. Alımı yapan firma; yüzde 50’si Katar yüzde 50’si Türkiye ortaklığı olan bir firmadır. 40-50 milyon dolarlık yatırım yapılmak suretiyle bu fabrika elden geçirilecektir. Yapılan iş; sadece işletme hakkının belli şartlar ve süreler dahilinde (ki bu 25 senedir) ülkemizin öncü kuruluşlarından birine devredilmesidir” sözleriyle reddetmişti.
Sözcü Gazetesi’nden Ali Ekber Ertürk’ün haberine göre, Ortadoğu’nun en büyük gümüş fabrikası Kütahya’daki Eti-Gümüş Fabrikası üretimi durdurdu.
950 işçi kapı önüne konurken, son üç aydır da maaşlarını alamadıkları ortaya çıktı.
Habere göre, Kütahya Eti Gümüş, 1987’de kuruldu. 2004’te 41 milyon 200 bin dolara özelleşti. O dönem kasasındaki para 20 milyon dolardı. Özelleştirildikten 15 yıl sonra gümüş üretimini durdurdu. 950 işçinin de, 3 aylık alacakları da dahil, tazminatlarını bile alamadan işten çıkarıldıkları bildirildi.
CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, “AKP, özelleştirmelerle Türkiye’nin en köklü kurumlarını yıkıma uğrattı. Kütahya’da özelleşmeyen tek bir kurum bile kalmadı. Eti Gümüş de bundan nasibini aldı. Gelinen noktada binlerce işçi mağdur, Türkiye ekonomisi zorda! Şimdi aynı akıbeti Tank ve Palet Fabrikası bekliyor” dedi. Eti Gümüş işçileri, maaşlarını alamadıkları için bir süredir eylem yapıyordu. Kapanma sonrası işçilerin alacaklarının ödenmediği belirtildi.