Dünya ekonomisinde son bir yıldır resesyon yorumları ağırlık kazanmış durumda. Ticaret savaşları ve aşırı borçluluk başta Türkiye olmak üzere gelişmekte olan ülkeler için resesyon kapısını aralamış durumda.
Yumuşak bir iniş yaşanacağı yorumları yapan ekonomistler de öne çıkarken Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman, 2019 yılında bir resesyona doğru gidilmesi olasılığının oldukça yüksek olduğunu belirtiyor.
Dubai’deki Dünya Hükümetler Zirvesi’nde konuşan Krugman, gelecek aylarda resesyon olup olmayacağı sorusuna “Sanırım bu yılın sonlarına doğru veya gelecek yıl resesyona girme ihtimali yüksek” yanıtını verdi.
Para Analiz’in konuşmasının detaylarına yer verilen CNBC’deki haberden aktardığına göre, Krugman sadece bir olayın ekonomik çöküşe neden olmayacağına, birtakım ekonomik türbülansların yavaşlama ihtimalini arttıracağına dikkat çekiyor.
ABD Başkanı Donald Trump’ın vergi indirimlerinin endişelerden biri olduğunu belirten Krugman, programın çok efektif olmadığını söylüyor. Krugman ayrıca teknoloji büyümesine dair yorumunda balonun sönmeye başlıyormuş gibi göründüğünden bahsediyor.
Asıl endişenin her zaman eğer yavaşlama olursa buna karşılık efektif bir tepki verilemeyeceği konusun olduğunu belirten Krugman, ekonomik yetkililerin hazırlıksız olması konusuna değindi.
Krugman şu anda resesyona gerçekten yakın görünen noktanın Euro Bölgesi olduğunu dile getiriyor.
Avrupa Komisyonu geçen hafta Euro Bölgesi’nin 2019 ve 2020 büyüme tahminlerini sert aşağı yönlü revize etti. Komisyon Euro Bölgesi büyümesinin 2019 yılında 2018’de öngörülen yüzde 1.8’den yüzde 1.3’e yavaşlayabileceğini öngördüğünü açıkladı. Her ne kadar 2020 yılına dair bir toparlanma tahmininde bulunsa da bu açıklamalar yavaşlamanın Euro Bölgesi’ne yayıldığı endişelerini tetikledi.
Krugman bu açıklamalarından sonra herkes gibi kendisinin de büyüme öngörüleri konusunda hata yapabileceğini ve bu tür dönüm noktalarını tahmin etmenin zor olduğunu da vurguluyor.