Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın dördüncü Enflasyon Raporu’nu açıkladı.
TCMB İdare Merkezi’ndeki bilgilendirme toplantısında açıklamalarda bulunan Kavcıoğlu, “Rusya-Ukrayna Savaşı’na bağlı olarak ortaya çıkan jeopolitik riskler enflasyonun küresel ölçekte yükselmesine ve talebin zayıflamasına yol açarken, aynı zamanda enflasyon oranlarındaki artışın öngörülenden daha uzun süreceğine dair beklentileri güçlendirmektedir”
Kavcıoğlu, şöyle devam etti: “Yurt içi iktisadi faaliyet, yaşanan büyük arz şoklarına rağmen, sürdürülebilir bir yapıda ve kesintisiz bir şekilde devam etmektedir. Türkiye ekonomisinde son sekiz çeyrek boyunca gerçekleşen büyüme oranları eğilim olarak diğer büyüme dönemlerinin üzerindedir.”
Kavcıoğlu, istihdam edilen kişi sayısının 2020 yılı birinci çeyreğinden bu yana toplamda 4,1 milyon kişi arttığını ifade etti.
ENFLASYON AÇIKLAMASI
“Enflasyon, arzın sürekliliğinin sağlanması, döviz kurlarında istikrarın korunması ve fiyatlama davranışlarının normalleşmesiyle hızla düşecek” ifadesini kullanan Kavcıoğlu, bu düşüşün kalıcı bir fiyat istikrarı sağlamasının iki ön koşulu olduğunu değerlendirdiklerini anlattı.
Kavcıoğlu, şu değerlendirmede bulundu:
“İlk olarak, kalıcı cari fazla verme kapasitesine ulaştığımızda döviz arzımız da güçlenmiş olacağı için döviz piyasalarında sağlıklı fiyat oluşumunu ve istikrarı doğal olarak sağlamış olacağız. Enerji fiyatları tarafından gölgelense de bu hedefe sandığınızdan daha yakın olduğumuzu bir süredir sizlerle ayrıntılı bir şekilde paylaşıyoruz. Fiyat istikrarında kalıcılığı sağlayacak ikinci ön koşul ise hane halkının, firmaların ve bankaların bilançolarında Türk lirasının baskınlığının sağlanmasıdır. Bu amaca yönelik olarak da liralaşmayı bozan tüm yapısal unsurları ortaya koyup düzeltmeye gayret ediyoruz. Sözleşmelerin Türk lirasıyla yapılması, sermaye akımlarının uluslararası standartlarda doğru yönetilmesi, sermaye piyasalarının derinleşerek cazip getiri sunan Türk lirası varlıkların güçlendirilmesi, döviz piyasalarında şeffaflığın sağlanması, yerel paralarla ticaret ile döviz piyasalarında dengeli yapının desteklenmesi gibi hususlar liralaşma stratejimiz kapsamında önümüzdeki dönemde giderek daha yoğun bir şekilde uygulama alanı bulacak. Bunlardan sorumluluk alanlarımızda olanlar konusunda önemli adımlar atıp, diğer konularda ilgili kurumlarla yakından çalışacağız.”
Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, “Enflasyon tahmin aralığımızın orta noktaları 2022 yıl sonunda yüzde 65,2, 2023 yılı sonunda yüzde 22,3 ve 2024 yılı sonunda ise yüzde 8,8 seviyelerine tekabül etmektedir” açıklamasını yaptı.
MERKEZ BANKASI’NIN ENFLASYON TAHMİNLERİ
Merkez Bankası bu yıl üç kez Enflasyon Raporu açıklamıştı.
27 Ocak 2022’deki Enflasyon Raporu’nda yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 23,2 olmuştu.
28 Nisan 2022’deki Enflasyon Raporu’nda da yıl sonu enflasyon tahmini 19,6 puanlık yükselişle 42,8 olarak belirtilmişti.
28 Temmuz 2022’deki üçüncü Enflasyon Raporu’nda ise 2022 yıl sonu enflasyon tahmini 17,6 puanlık artışla yüzde yüzde 60,4’e yükselmişti.
ifadelerini kullandı.