1 Ağustos’ta başlayacak olan 5. Dönem 2020-2021 Toplu Sözleşme görüşmeleri öncesi memurlar 2020 yılı için yüzde 50 zam istedi. Atamalarda da liyakate önem verilmesi talep edildi.
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, 5. Dönem 2020-2021 Toplu Sözleşme görüşmelerinin 1 Ağustos’ta başlayacağını hatırlattı. Görüşmeler öncesi memurların taleplerini açıkladı.
TÜRKİYE ZOR BİR EKONOMİK KRİZDEN GEÇİYOR
AKP iktidarının, son 20 yıla damgasını vuran ekonomi politikalarının kamu çalışanlarının aleyhine olduğunu belirten Balık, “Türkiye zor bir ekonomik krizden geçiyor. Enflasyon yükseliyor, paramız değer kaybediyor, vatandaşın satın alma gücü eriyor. Ülkenin ekonomisi daralıyor. İşsizlik tarihinin en yüksek noktasına doğru soluksuz tırmanmaktadır” dedi.
HAKLARIN MÜCADELE İLE ALINACAĞINI BİLİYORUZ
Türkiye’nin 2019 yılının ilk aylarında yüzde 20’ler civarında dalgalanan bir enflasyon, yüzde 2,6 oranında küçülen bir ekonomi ve rekor düzeylere çıkma eğilimindeki bir işsizlik oranıyla karşı karşıya bulunduğunu hatırlatan Balık, “Bu ağır koşullarda, 1 Ağustos’ta 2020-2021 yıllarını kapsayan sözde bir yeni toplu sözleşme sürecine girilmektedir. Yandaş konfederasyon ile hükümet arasında yapılacak bu Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinden kamu emekçileri lehine olumlu bir sonuç alınması mümkün değildir. Ancak umutsuz değiliz. Bu hakların mücadeleyle alınacağını biliyoruz” dedi.
YÜZDE 50’NİN ÜZERİNDE ZAM YAPILMALI
Balık, konfederasyon olarak taleplerini ise şöyle sıraladı:
“Gıda harcamaları son bir yılda yüzde 56 oranında artmıştır. Bu nedenle, emekli aylıklarına da yansıtılabilecek şekilde kamu emekçilerinin ücretlerine 2020 yılı için yüzde 50’nin üzerinde bir zam yapılmalıdır.
– Üniversite mezunu tüm memurların ek göstergeleri 3600’e çıkarılmalı, yardımcı hizmetler sınıfı kadrolarında görev yapanların da ek göstergeden yararlanabilmeleri için 6’ncı dereceye inen tüm kamu emekçilerine ek gösterge ücreti ödenmeli, ek ödemelerin tamamı emekliliğe esas aylığın içinde sayılmalı, emekli memurlara da çalışmayan eşi için aile yardımı ödemesi yapılmalıdır.
– Kamu emekçilerine, yılda bir defa yıllık izne ayrılırken bir maaş tutarında yıllık izin ikramiyesi ödenmelidir.
GELİR VERGİSİ KAYIPLARI ÖNLENMELİ
– Gelir vergisi tarifesinden kaynaklanan kayıplar önlenmelidir.
– Kamu çalışanlarına kreş olanağı sağlanmalı ya da günün koşullarına uygun olarak kreş yardımı verilmelidir.
– 50 ve daha fazla kamu çalışanının olduğu tüm kurumlarda yemekhane kurulması ve daha küçük birimlerde TÜİK gıda endeksine göre güncellenmesi kaydıyla en az günlük 10 Lira yemek ücreti ödenmesi sağlanmalıdır.
– Ölüm yardımı ödeneği artırılmalıdır.
– Kamuda aynı kadro ve unvanlarda çalışanlar arasındaki ücret farklılıkları giderilmeli eşit işe eşit ücret ödenmelidir.
ATAMALARDA LİYAKAT ESAS ALINMALI
– Kamuda görevde yükselmelerde, sözlü sınav uygulaması kaldırılarak liyakat esas alınmalıdır.
– Tayin, terfi, yer değiştirme ve görev değiştirme konularında mevzuat yeniden düzenlenerek keyfi kararlar ve siyasi kadrolaşma önlenmeli, atama ve terfi işlemlerinde eğitim, kariyer ve liyakati esas alacak bir sistem oluşturulmalıdır.
– Asgari ücret vergi dışı bırakılmalıdır. Tüm ücretlerin brüt asgari ücret kadar olan kısmı vergiden muaf tutulmalıdır.”