Ekonomideki kriz hâli iktidarın seçim politikası ile daha da içinden çıkılmaz bir hâl almaya devam ediyor.
İstanbul seçiminin tekrarı yönünde alınan karar ile bir sert gerileme daha yaşanmaya başladı.
Karar yazarı İbrahim Kahveci, son durum analizi yaparken, “Daha bunlar bir şey değil. Toplumun önemli bir kesimi açlık ve sefalet istiyor” diyen yazar, “Maalesef bilmeden bu yönde tercihlerde bulunuyor. Yapacak bir şey yok. Açlık ve sefaleti bekleyelim” ifadesini kullanıyor.
Kahveci, “Her geçen ay sonrası ‘Her şey çok güzel olacak’ diyen sn Berat Albayrak’ın maalesef dediği şekilde olaylar gerçekleşmedi. Yeniden her ay öncekini aratır niteliğe büründü işler” yorumunu yapıyor ve ekliyor:
“Seçimler bitsin, siyasi istikrar sayesinde her şey güzel olacak’ beklentisinde bulunanlar da maalesef son 3 seçimde hüsrana uğradı. 2017 referandum sonrası kredi garanti fonu ile yıkımı zar zor önledik. Ardından 24 Haziran cumhurbaşkanlığı seçim sonrası zaten mayıs 2016’dan beri süren finansal kriz reel krize dönüştü. Ve 31 Mart yerel seçimleri… Seçime giderken kamu eliyle bütçenin ağzını açtık. 33,7 milyar lira Merkez Bankasından öncü avansa almamıza rağmen ilk 4 ayda nakit açığı 52 milyar 082 milyon lira oldu. Merkez Bankası kaynakları olmasaydı açık 95 milyar lirayı aşıyordu. Parasal genişleme sadece bütçe eliyle yapılmadı. Aynı zamanda kamu bankaları da 60 milyar lira civarı para verdi. Ve olan bu kadar.”
Gelinen noktanın, sadece kriz aşamasında kısa bir mola olduğunu söyleyen ekonomist, para bitince Merkez Bankasının ihtiyat akçesi denilen bu 40 milyar liralık kalemini bütçeye aktarma planının devreye sokulduğunu belirtiyor.
“Kağıt üzerinde kurulan planlar hep güzel oluyor ama sahada işler karışıyor” diyen Kahveci, “Bir türlü tutmuyor. İstenen sonuçlar alınamıyor. İşler bir türlü toparlanmıyor. Hatta toparlanacağına dağıldıkça dağılıyor” görüşünü dile getiriyor.